≫ 

Mrkonjić se oglasio o krivičnoj prijavi protiv njega: Očekivao sam orden, a ne prijavu (FOTO)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu Zorana Mihajlović podnelo je krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem zbog korišćenja nekvalitetnog materijala u izgradnji autoputa na Koridoru 11, od Uba do Lajkovca

  • 3

Stičem utisak, ja sam džentlmen, da se radi o neznanju i nepoznavanju materije onoga ko je napisao prijavu, rekao je danas poslanik Socijalističke partije Srbije i bivši ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić napominjući da pojedinac, a ne Ministarstvo može podneti prijavu.

Krivične prijave Ministarstva protiv Milutina Mrkonjića zbog deonice puta Ub-Lajkovac

Još 100 miliona evra kredita od Svetske banke za izgradnju infrastrukture

- Nek ide prijava, ko je pisao nek objasni šta je, ja ću doći da objasnim šta jeste ili nije - rekao je Mrkonjić novinarima u Skupštini Srbije povodom pisanja Novosti da je Ministarstvo koje vodi Zorana Mihajlović podnelo krivičnu prijavu protiv 14 lica, među kojima je i Mrkonjić, zbog problema na deonici na koridoru 11.

- Nije fer da ja sa njom ratujem o politici, nek dođe ko je potpisao prijavu - rekao je Mrkonjić o Mihajlović i istakao da nije prijavu još ni video, nego je čitao Novosti.

Foto: parlament.gov.rs

Mrkonjić je podsetio da je 2000. godine imao "50 takvih" prijava posle obnove zemlje.

- Dobio sam tri ordena, ali to je tada imalo političke dimenzije. Ja osećam da i ovo ima neku politiku u sebi, ali neka traže odgovornost tamo gde treba da je traže. Možda žena nije ni pisala to, ne znam - rekao je Mrkonjić.

On je, podsećajuæi na period kada je bio ministar od 2008. do 2012. godine, odnosno do juna 2013. godine potom ministar saobraćaja kada je dao ostavku, rekao da je koridor 10 bio prioritet.

Foto: parlament.gov.rs

Koridor 11 je imao drugačiji status nije evropska transverzala i nije bilo zainteresovanih, pa se za njegovu gradnju dovijalo iz budžeta ili komercijalnih kredita, napomenuo je Mrkonjić.

Objašnjavajući kako se krenulo u izgradnju, Mrkonjić je rekao da je odluku doneo Nacionalni savet za infrastrukturu, Vlada Srbije i on kao ministar, dok su u realizaciji i raspisivanju tendera učestvovali predstavnici pet ministarstava - saobraćaja, građevinarstva, NIP, finansija i privrede.

Realizacija deonice počela je u leto 2010. godine, a glavni investitor je bilo novoformirano preduzeće Koridori Srbije, jer su Putevi Srbije imali dug od 300 miliona evra i strane banke nisu želele da rade sa dužnikom, rekao je Mrkonjiæ.

Foto: parlament.gov.rs

- Zna se procedura, investitor ima pare, on bira izvođača, izvođač podizvođača, postoje nadzorni organi, supernadzor. Ministri ne grade, niti Ministarstvo, već preduzeća, molim ovu decu da nauče šta rade ministri... Tačno se vidi odgovornost - rekao je Mrkonjić.

Pisac prijave, žao mi je, trebalo bi da se pozabavi drugim problemima nego da se izmišlja problem, rekao je on.

- Neće da mi zameri predsednik, teško je obezbediti novac, ali moram da odam priznanje Borisu Tadiću i Mlađanu Dinkiću, za koridor 10 novac je bio obezbeđen za godinu dana, za koridor 11 nije, a izborili smo se da i on postane interesantan za međunarodne partnere - naglasio je Mrkonjić.

- Ja mogu da odgovaram za strateške odluke, niko mi ne treba, kakav imunitet, ja 65 godina radim posao, očekivao sam orden - istakao je Mrkonjić i dodao:

- Možda sam šetao pa video glinu, a nisam rekao, ne znam.

Mrkonjić je ukazao da je građenje težak posao, najteže je obezbediti pare, ali da je to živ proces i da se odmah sve stavlja u funkciju da bi se videlo šta je problem, podsećajući da se tako videlo da nisu dobra dva tunela na koridoru 11.

On je dodao da odaje priznanje predsedniku Aleksandru Vučiću što je izgradnja koridora i njegov životni san.

Daljinac

(Telegraf.rs/Fonet/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA