Živković protiv Šutanovca, Šutanovac protiv Đilasa, Tadić protiv Živkovića: Svi protiv svih

Iako su u svetlu predstojećih beogradskih izbora najavljivali ujedinjenje oko jedinstvene liste, svojim najnovijim izjavama pokazuju da su daleko od bilo kakvog dogovora, već da su na snazi stare podele i sukobi

  • 17

U gotovo samo 24 sata isplivali su stari sukobi među nekadašnjim liderima Demokratske stranke. Iako su u svetlu predstojećih beogradskih izbora najavljivali ujedinjenje oko jedinstvene liste, svojim najnovijim izjavama pokazuju da su daleko od bilo kakvog dogovora, već da su na snazi stare podele i sukobi.

Živković: Sramota je Demokratske stranke što Ðinđić ranije nije dobio spomenik

PODELA PODELJENE OPOZICIJE: Šta se krije iza novog sukoba?

Prvo su sukobili lideri stranaka proizašli iz Demokratske stranke, odnosno predsednik SDS Boris Tadić i predsednik Nove strank Zoran Živković i to oko spomenika pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću.

Tadić je žestoko reagovao zbog njihovih zamerki da tokom njegovog osmogodišnjeg predsedničkog mandata i isto toliko godina provedenih na čelu DS nije uradio gotovo ništa na odavanju počasti Đinđiću i da se protivio podizanju spomen-obeležja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ne samo da laže da sam ja blokirao podizanje spomenika Đinđiću nego je Živković zaista predložio ovaj zastrašujući escajg - poručio je Tadić i podsetio na Đinđićevu bistu koju je akademski vajar iz Čikaga Boban Ilić uradio od viljušaka i kašika i svojevremeno ponudio kao poklon Beogradu.

Podsećamo, Živković je optužio upravo Tadića da tokom svoje osmogodišnje vladavine nije učinio ništa da se podigne spomenik stradalom Đinđiću.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, Živković nije izostavio ni Šutanovca. Tačnije, kandidatkinja Nove stranke za gradonačelnicu Beograda Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da u toj stranci nema entuzijazma prema ideji da sadašnji predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac predvodi eventualnu zajedničku listu na beogradskim izborima.

- Nova stranka i DS vode razgovore koji još nisu postali politički dogovor, a u Novoj nema entuzijazma prema ideji da predsednik DS predvodi eventualnu zajedničku listu. Uostalom, on ni sam nije doneo odluku o svojoj kandidaturi - rekla je Rakić Vodinelić za "Danas".

Foto: A. Nalbantjan

Svoj stav o beogradskim izborima ima i Šutanovac. On je rekao za "Danas" da je došlo vreme da Dragan Đilas podrži DS kao stranku pomoću koje je, kako je naveo, svojevremeno postao gradonačelnik Beograda i zahvaljujući kojoj je Beograd vođen dobro.

- Jedino znam da je Đilas rekao da se ne bavi politikom i taj stav uvažavam.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Šutanovac je priznao da je i sa Sašom Jankovićem, liderom PSG izgubio redovan kontakt.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Telegraf.rs objašnjava da su sukobi među nekadašnjim liderima DS prirodni procesi, mnogo prirodniji nego da se oni slože.

- To su sve lideri proizašli iz jedne partije i delovi nekadašnje Demokratske stranke, uslovno rečeno frakcije, koje su se pretvorile u nove stranke. Ako nisu mogli unutar jedne partije da funkcionišu, ako su se svađali i sukobljavali, ako su postojale tolike sujete da nisu mogli da opstanu, onda je jako teško da se objedine - kaže Anđelković.

Foto: Medija centar Beograd

On smatra da će možda i uspeti da se ujedine zbog samih izbora, ali da aktuelni sukobi šalju poruku građanima.

- Oni pokazuju koliko nemaju kapacitet da vladaju bilo gradom, bilo Republikom. Ako su se svađali, pa se veštački pomire neprirodno, pritom se iza kulisa i dalje svađaju, to samo govori da bi svaka javna oblast, koju bi vodili bila ugrožena - zaključio je ovaj politički analitičar.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    6. novembar 2017 | 17:35

    Mislim da su svi oni proslost u politici i svi zajedno nemaju nikakve sanse.

  • Birač

    6. novembar 2017 | 23:41

    Njih ne bi pozvali ni u ,,Parove" dakle ,,prsli skroz" al' smešno je to što oni u svojoj uobrazenosti to ne shvataju, tačno je da treba opozicija da bude jača, ali ne sa njima

  • Marijana

    6. novembar 2017 | 21:33

    Sve ispušene muštikle. Za vas je Politika prošlost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA