Strasti povodom presude Ratku Mladiću se ne stišavaju: Za Izetbegovića je kukavica i zločinac, za Džonsona završen jedan od najmračnijih perioda u Evropi

Oglasio se i bivši gradonačelnik Srebrenice, Ćamili Duraković

  • 31

Strasti povodom presude Haškog tribunala Ratku Mladiću o doživotnoj robiji ne stišavaju se! Reakcije i komentari na proglašenje krivice po 11 tačaka optužnice stižu iz svih krajeva sveta.

Prve reakcije srpskih političara na presudu Ratku Mladiću

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je povodom presude generalu Ratku Mladiću izrazio nadu da će ona doneti otrežnjenje i dodao da je uveren da se, kako je rekao, tiha većina bosanskih Srba ne poistovećuje sa Ratkom Mladićem i da ne opravdava njegova dela.

"KASAPIN IZ BOSNE JE KRIV ZA GENOCID": Svetski mediji doneli svoju presudu Ratku Mladiću (FOTO)

U svom obraćanju Izetbegović je ponovio još jednom sve tačke optužnice po kojima je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora istakavš da to čini namerno kako bi se, kako je rekao, sa tim suočili.

Ovako su mediji u regionu preneli vest o doživotnom zatvoru za Ratka Mladića (FOTO)

- Sudija je rekao da će Mladić u celom svetu ostati upamćen kao zločinac. Izražavam duboko saučešće žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je Mladić bio izvršilac - rekao je Izetbegović i dodao:

Foto: Profimedia/AFP

- Takav teret se neće moći u budućnosti nositi. Prošlost je iza nas i na nju se treba pozivati samo ako će uticati na bolju budućnost. Mladić je zločinac i kukavica, jer samo kukavice ubijaju i napadaju zatočene žene, decu i civile - rekao je on.

Izetbegović je, prenosi portal Klix, izrazio nadu i da će presuda doneti otrežnjenje, te istakao da je "prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u ovoj zemlji bude bolja od prošlosti".

Printskrin: Youtube/Srebrenica

Bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković kaže da je vest o doživotnoj zatvorskoj kazni bivšem ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću među preživelim Srebreničanima doživljena emotivno, ali i kao satisfakcija, te da veruje da će ona dovesti do svesti da se presude se moraju prihvatiti u interesu istinskog pomirenja.

Reč je, kako kaže Duraković za televiziju Jedinstvo i Tanjug, o istorijski važnoj presudi, jer je izrečena visokom oficiru VRS, ali i zato što je u obrazoloženju navedena i odgovornost generalštaba jugoslovenške narodne armije, čiji je Mladić bio oficir.

Uz presudu Radovanu Karadziću koji je, po njegovim rečima, politički najodgovorniji za ideologiju i prirodu rata koji je vođen u BiH, dolazi ova, druga istorijski važna presuda, kaže Duraković, uz žaljenje što je Slobodan Milošević preminuo pre izricanja presude u Hagu.

Foto: Profimedia/AFP

Tek tada bi, smatra on, bio "zatvoren ciklus presuda koje bi definitivno raskrinkale prirodu i karakter rata u BiH".

A to je, po njegovom mišljenju, uključenost Srbije u rat u BiH, u kome su izvršeni najgnusniji zločini od progona, preko zločina protiv čovečnosti, udruženog zločinačkog poduhvata, do genocida u Srebrenici.

Duraković žali što Mladić nije osuđen za genocid i u još šest opština u BiH, jer je to, kako kaže, bio "poslednji istorijski momenat da se dokaže genocidna namera u Prjedoru i u drugim mestima".

Staton R. Winter

- Na žalost, sada slede reakcije, jedni će to da prihvataju, drugi će da negiraju u svim predmetima koji su se našli pred Haškim tribunalom - kaže Duraković.

On navodi da sada treba podvući istorijsku liniju i reći da se istina ne može prepravljati.

- Ne tražimo satisfakciju tako što bi Srbija ili Banjaluka zvanično prihvatile presude za genocid u Srebrednici. Ne vidim sada spremnost za to, ali sam zabrinut što to ostavljamo našoj deci. Presude se moraju prihvatiti kako bismo pristupili istinskom pomirenju, jer nas sve drugo vodi u politički sunovrat - kaže on.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Duraković istovremeno ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulaže velike napore da "u političkom ambijentu u Srbiji nađe neki najblaži put da kaže da Srbija prihvata da su zločini bili", ali na način koji neće biti protiv interesa Srbije na njenom putu ka EU.

- Voleo bih da većina zvaničnika u Srbiji misli kao on - kaže Duraković, navodeći da je Vučić, koji je "pre desetak godina postavljao table sa natpisom Bulevar Ratka Mladića, učinio veliki lični napredak, ali i pokazao da je hrabar" jer "zemlju koja u većini još uvek nije spremna na istiinsku katarzu on oblikuje u tom smeru".

Foto: Tanjug/AP

 

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću pokazuje da oni koji počine zločine ne mogu izbeći pravdu.

Džonson je rekao da presuda Mladiću neći vratiti na hiljade izgubljenih života, ali pokazuje da će arhitetekte njihovih patnji biti pozvane na odgovornost, preneo je AP.

Šef britanske diplomatije je naveo da su zločini počinjeni tokom ratova na Balkanu 90-ih godina obeležili jedan od najmračnijih perioda u Evropi.

- Moramo se udružiti kako bismo obezbedili da se to nikada više ne dogodi - rekao je Džonson.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1389

    22. novembar 2017 | 20:42

    Nisu oni sudili Generalu,vec citavom srpskom narodu,da ga ponize i omalovaze,Zlocinacke kukavice, SRBI ce posle ove sramne presude izaci jos jaci i ponosniji jer znaju da je ova presuda nistavna,jer je pravosudje kapituliralo i vise ne postoji,samo ostaje vera u Bozju pravdu koja ce jednoga dana stici sve licemerne zapadnjacke zlocince i Nato kukavice.Drz' se generale vole te tvoji Srbi.

  • David

    22. novembar 2017 | 21:23

    Boli njih što im se Srbi ponovo izvukoše iz okova koje su im namenili.Uvek smo bili na strani dobra i ovog puta smo.Živio narodni heroj Ratko MlaDIĆ,živjela Srbija sa BRAĆOM RUSIMA I KINEZIMA....Hvala nato zlikovcima što nam nedaju ni da razmislimo sa kim ćemo...

  • Ina

    22. novembar 2017 | 22:47

    Kada I kome ce odgovarati Nato.ustase I muslimani .OVK Za svaku ubuvenu srpsku zrtvu.silovane zene I decu..mucki zverski ubivene ..bogastvo zaradili na ukradenim organa?Zlikovci likom imenom setaju slobodno I oonovo ubijaju iste Srbe po Drugi put?Pozivate se na pravdu I Boga zlikovci.Zar se nebojite Za svoju decu..platice vase grehe...General Mladic branio svoju drzavu svoj narod.ponos I dika Srbije.Blago nama na junacima kao on..imamo mi jos Obilica.Lazarevica I Mladica..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA