Srbi su "mali Rusi" koji su došli sa Severnog pola: Skandalozna izjava direktora Humanitarnog centra u Nišu

Posle samo mesec i po dana od dolaska na funkciju direktora Ruskog centra u Nišu, Viktor Guljevič odlučio je da Srbima objasni odakle potiču i kojem narodu navodno pripadaju

  • 34

Novi direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Guljevič svoj manadat je započeo spornom izjavom da su Srbi "možda mali Rusi" i na tome se nije zaustavio. Guljevič je dodao da bi se ta teza možda mogla i naučno dokazati.

Nova američka strategija za Balkan ima 3 KLJUČNE TAČKE: Srbija se pominje u dve

Posle samo mesec i po dana od dolaska na funkciju direktora Ruskog centra u Nišu, Viktor Guljevič odlučio je da Srbima objasni odakle potiču i kojem narodu navodno pripadaju. I naravno, svoje domaćine - građane Srbije povezao je sa Rusima, a za našu prepostojbinu odredio najneverovatniju lokaciju.

- U slobodno vreme se interesujem za istoriju drevnih ruskih plemena i naroda, mnogo sam o tome čitao. Neki eksperti tvrde da su se Rusi iz predela Severnog pola selili na jug, zbog klime i naseljavali Evropu i druge delove sveta. Tako da, možda i može da se dokaže da su Srbi "mali Rusi" - izjavio je Guljevič.

Foto: sr.ihc.rs

Guljevič nije prvi koji je Srbe nazvao "malim Rusima".

Zbog navodnog velikog uticaja Moskve na Beograd, u tom kontekstu o nama su pisali i strani mediji, a da smo "mali Rusi" tvrdili su i neki pripadnici ekstremističkih partija, koji se, paradoksalno, predstavljaju nacionalistima.

O tome je svojevremeno govorio i Vojislav Šešelj, lider radikala.

S druge strane, protiv teze da su Srbi "mali Rusi" govorili su viđeniji pripadnici vladajuće koalicije, nedavno i ministarka evrointegracija Jadranka Joksimović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Mi smo Srbi! Nismo "mali Rusi" i nismo "trojanski konj" za ruske interese u EU. Ali, poštujemo podršku i odnos prema našim interesima koje je Ruska Federacija pokazala i to ne krijemo. Zbog toga im nismo uveli sankcije - navela je ministarka Joksimović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фамилија

    28. novembar 2017 | 13:33

    За ово мора да се извини или да буде смењен.

  • DAVOR

    28. novembar 2017 | 15:49

    Veliki peoblem je u tome sto smo mi u svojim ocima uvek "veliki" , a svi nas okrenuli se na zapad ili istok smatraju "malim" I mada smo za njih mali nikada nikome nismo dozvolil da nam uzmu dusu i jedino sto sa ponosom uvek mozemo da drugima kazemo :Mi smo ponosni Srbi" potomci Juznih Sllovena, Nemanjica, sa svojom samostalnom SPC Svetoga Save" koji jedini na svetu slave svoju krsnu slavu I uvek smo se za taj cilj krvavo borili i preziveli golgotu kroz istoriju. To moraju da znaju i Rusi jer pored sve ljubavi ako nam to dirnu dobice snazan odgovor od srpskog naroda ponosnog na svoju slobodoljubljivost i nezavisnost. Naravno i madju nama je uvek bilo petokolonasa raznih boja i ideologija pa i rusofilskih koje je srpski narod uvek po pravilu na kraju smestao na djubriste istorije.

  • Dag

    28. novembar 2017 | 17:20

    I leti i zimi,pa mi smo - Eskimi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA