Agencija za borbu protiv korupcije: Smeniti sekretarku Skupštine Svetislavu Bulajić

Generalna sekretarka Skupštine je, kako stoji u rešenju, od novembra 2016. godine do jula 2017. godine odobrila sebi naknadu za prekovremeni rad za koji je isplaćeno ukupno 164.063,87 dinara

  • 0

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu sekretarke Skupštine Srbije Svetislave Bulajić, navodeći kao razlog to što je sama sebe slala na službena putovanja. U rešenju Agencije, koje je doneto 19. oktobra, navodi se da je Bulajić tokom obavljanja javne funkcije tokom 2017. godine sebe upućivala na službena putovanja u Istanbul, Kijev, Edinburg i Varšavu.

Gojković: Generalna sekretarka Skupštine ne radi dobro svoj posao

Generalna sekretarka Skupštine je, kako stoji u rešenju, od novembra 2016. godine do jula 2017. godine odobrila sebi naknadu za prekovremeni rad za koji je isplaćeno ukupno 164.063,87 dinara, a da, kako se navodi, o sukobu inetersa u navedenim situacijama nije obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije.

- Prema Zakonu o Agenciji javni funkcioner je dužan da javnu funkciju obavlja tako da javni interes ne podredi privatnom, da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije - stoji u saopštenju.

Foto: Marko Todorović

Dodaje se da je propisana i obaveza funkcionera da prilikom stupanja na dužnost i tokom vršenja javne funkcije, u roku od osam dana, pismeno obavesti neposredno pretpostavljenog i Agenciju o sumnji o postojanju sukoba interesa, što sekretarka, kako se navodi, nije učinila.

- Primenom navedenih odredbi ocenjeno je da je Svetislava Bulajić donošenjem navedenih rešenja dovela u sebe u situaciju sukoba interesa, da je javni interes podredila privatnom i iskoristila javnu funkciju za sticanje pogodnosti za sebe čime je ugrozila poverenja građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije - navodi se u rešenju.

Foto: Telegraf

Agencija nije prihvatila obrazloženje generalne sekretarke da je u vezi sa načinom donošenja rešenja o službenim putovanjima i prekovremenim radom postojala dugogodišnja praksa u Narodnoj skupštini i pre njenog imenovanja.

Takođe, odbijeni su i navodi Bulajićeve da je prekovremeni rad u Narodnoj skupštini uobičajena pojava, pogotovo kada se održavaju sednice jer navedeni razlozi, kako piše u rešenju Agencije, ne isključuju odgovornost funkcionera zbog povrede Zakona o Agenciji.

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje Svetislave Bulajić sa javne funkcije generalnog sekretara.

Ona, kako je navedeno, ima pravo žalbe protiv tog rešenja Agencije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA