≫ 

KOLINDA, SABERITE SE! Turisti će vam sletati na aerodrom nazvan po RATNOM ZLOČINCU

Verujemo, teško je suočiti se sa istinom. Verujemo, teško je prihvatiti da je "otac ostvarenja tisućljetnjeg sna" ratni zločinac. Verujemo, teško je prihvatiti da je Franjo Tuđman sa ekipom osmislio plan da se "Herceg-Bosna" očisti od nehrvata

Kroz 20 dana će Haški tribunal i zvanično zatvoriti svoja vrata, mada je jučerašnjom presudom zapravo već završio svoju misiju. Osnovan je sa ciljem da pomiri narode na ovom Balkanu natopljenom krvlju i da kazni zločince odgovorne za potoke te krvi, koja je tekla ovom zemljom.

Evropa se oglasila povodom Kolindine SKANDALOZNE izjave kojom negira hrvatsku krivicu

Da li je ostvario tu svoju misiju, složiće se većina, nije. Ali, o tome govore i govoriće pravnici, istoričari, analitičari. No, i posle tog famoznog Haga, ostaće nam oni, koji će nas opet deliti i stvarati tenzije među narodima.

Jedna od uspešnih u toj misiji je Kolinda Grabar Kitarović. Godišnje, makar jednom ona nesrećnom izjavom uspe da probudi duhove prošlosti. Setite se samo prošlogodišnjih srpskih čokoladica, koje su joj zasmetale.

I dok se to može pripisati nesmotrenosti, današnja izjava je pripremljena iza teških vrata kabineta na Pantovčaku. Čak je g-đa Grabar Kitarović prekinula službeni put na Island (kao da nije znala kada će biti izrečena presuda u slučaju "Prlić i ostali", pa je dogovorila službenu posetu), kako bi unela dodatnu dozu dramatike.

Foto: Tanjug / AP

I šta smo čuli u dramatičnom obraćanju prve dame Hrvatske. Srbi, Srbija i velikosrpska agresija su krivi za sve. Aman, g-đo Grabar Kitarović, presaberite se.

Poslednja presuda Haga nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom (osim, što su i Srbi proterani iz Mostara u sukobu Hrvata i Muslimana u ovom gradu Alekse Šantića).

- Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta ''velike Srbije". Hrvatska nije napala nikoga - rekla je Kitarović u obraćanju javnosti, nakon jučerašnje presude haškog tribunala kojom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor na BiH i učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Printskrin: YouTube / Emalivam Filojekel

Verujemo, teško je suočiti se sa istinom. Verujemo, teško je prihvatiti da je "otac ostvarenja tisućljetnjeg sna" ratni zločinac. Verujemo, teško je prihvatiti da je Franjo Tuđman sa ekipom osmislio plan da se "Herceg-Bosna" očisti od nehrvata.

Pogotovo je teško kada je oslobođen odgovornosti za proterivanje 250 hiljada nekih Srba i ubistvo par hiljada njih. Teško, jer se slavilo oslobađanje generala, "najboljih hrvatskih sinova" koji su vodili "Oluju" nad Srbima. Slavilo se oslobađanje njih i slavila se odluka tog sada omraženog Haškog tribunala.

Printskrin: Youtube/OperacijaOluja

A, taj isti Haški tribunal, koji je Srbe osudio na 1.400 godina robije, nijednom svojom presudom nije osudio Slobodana Miloševića za tu famoznu formulaciju "udruženi zločinački poduhvat", kao nijednog srpskog funkcionera.

Daleko od toga da mislimo da je Milošević bio cveće. On je najviše odgovoran nama, Srbima i srpskim građanima, ali ovde nije reč o tome, već koliko treba da budeš licemeran da ne sada pljuješ sve ono što si do juče ljubio.

Znači, Hag je dobar kada oslobađa Hrvate i osuđuje Srbe, a kada osudi Hrvate, onda je loš.

Znam, neće biti jednostavno objasniti nekim budućim turistima, koji budu dolazili u "lijepu njihovu" da sleću na aerodrom koji je nazvan po ratnom zločincu, jer neki mladi Kinez, Japanac, Šveđanin ili Slovak kada budu pitali Google preko svojih tableta ili pametnih telefona ko je čovek, po čijem imenu su nazvali "zračnu luku" pročitaće da se radi o ratnom zločincu.

Mi to ne moramo da pročitamo, kao i oni koji su se početkom avgusta 1995. godine vozili Petrovačkom cestom.

Foto: Profimedia/AFP

Daljinac

(Marko Ivas/marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • глас народа

    1. decembar 2017 | 07:20

    Проблем је што они немају историју,ето колико су јадни кад кољаче проглашавају свецима ратним злочинцима школе и аеродроме,слуге свих господара,мрзе Србе само зато што су и сами Срби и што говоре искључиво српским језиком...

  • Boki

    1. decembar 2017 | 06:39

    Da mi je znati koji Srbin ju je prevario u mladosti pa nas sad toliko mrzi. Mislim da je ona jedina hrvatica koja mrzi Srbe, sve druge jedva cekaju da ih startuje neki Srbin.

  • Teslina naslednica

    1. decembar 2017 | 06:16

    Imaju li Hrvati neku znamenitu licnost osim Franje Tudjmana, Pavelica, Artukovica i kompanjona?? Nemojte tako, pa po kome bi inace mogli da daju imena skolama, aerodromu i ulicama, njima je i Hitler heroj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA