PUPS: Srbija ne sme da se odrekne imovine na Kosovu

Nema te ponude zbog koje bi Srbija smela da pređe crvenu liniju i odrekne se svoje imovine na KiM, navodi se u PUPS-ovom saopštenju

  • 7

Srbija ne bi trebalo da se odrekne "Trepče" i uopšte svoje imovine na Kosovu i Metohiji, saopštila je Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) koja navodi da, prema procenama, nalazišta sedam strategijskih ruda - olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora na Kosovu i Metohiji vrede oko 1.000 milijardi američkih dolara.

Da li će prevoz za penzionere i starije od 65 godina i dalje biti besplatan?

- Nema te ponude zbog koje bi Srbija smela da pređe crvenu liniju i odrekne se svoje imovine na KiM - navodi se u PUPS-ovom saopštenju povodom poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića zaposlenima u tom rudarsko-metalurško-hemijskom kombinatu da dok god je Srbije, "Trepču niko neće moći da im otme".

Desetak dana pre nego što je Kosovo "samoproglasilo" nezavisnost, kažu iz PUPS-a, predstavnici multinacionalne kompanije "Rio tinto" ("Lidijan internešnel"), saopštili su da su u Orahovcu otkrili novo nalazište sa prosečnih 1,87 koji ide i do čak 7,97 grama zlata po toni uzorka.

I bez toga, stoji u saopštenju, procenjuje se da nalazišta sedam strategijskih ruda (olovo, cink, srebro, nikl, mangan, molibden i bor) na KiM vrede 1.000 milijardi američkih dolara.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

PUPS podseća da je najznačajniji evropski rudnik u doba Nemanjića bilo Novo Brdo u kome se dobijalo olovo i srebro pomešano sa zlatom te da još s početka 15. veka datira i jedan od najstarijih rudarskih zakona u Evropi, Rudarski zakonik despota Stefana Lazarevića iz 1412, kao i da je za vreme Ðurađa Brankovića odavde zadovoljavana petina evropskih potreba za srebrom.

- Arheološke iskopine dokazuju da su rudna bogatstva na KiM eksploatisana još pre dolaska Rimljana, a tokom rimske vladavine, tadašnja provincija Južna Mezija (današnja teritorija centralne Srbije i KiM) smatrana je provincijom rudarstva - navodi se u saopštenju.

Krajem 19. veka inostrani kapital je počeo da ulazi u oblast rudarstva na KiM, u vreme Kraljevine Jugoslavije Englezi su ulagali u eksploataciju rude u Starom Trgu, podseća PUPS.

Navode i da kroz Rudarski basen "Trepča" svakodnevno špartaju mnogi "Istraživači i investitori, uporno zaobilazeći jedinu adresu sa kojom, ako se poštuje sveto pravilo svojine, mogu da razgovaraju, a to je Vlada Republike Srbije".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Diksi

    15. decembar 2017 | 14:10

    Da se odreknemo Nase imovine?? Cik nek neko proba da stavi potpis na nase kuce, fabrike preduzeca koja su siptari uzurpirali ?? Haos ce nastati.Onaj ko to proba neka da Svoje Kuce imovinu i gace,koje su skidali sa Srba!!!!

  • xy

    15. decembar 2017 | 14:32

    Brinite vi malo o penzionerima ako se nazivate penzionerskom strankom, da im se vrate njihove penzije!!!!!

  • PETAR 1

    15. decembar 2017 | 15:11

    Aloha, Vi ste izrazili zelju i dobili mandat od naroda da u skupstini zastupate interese penziomera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA