≫ 

Patrijarh Irinej: Kosovo može da bude oteto, ali Srbija ne može da ga pokloni (VIDEO)

Ono što se otme na silu, na isti način se i vrati - rekao je patrijarh u intervjuu televiziji Hram komentarišući unutrašnji dijalog o KIM

  • 37

Patrijarh srpski Irinej rekao je da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo i Metohiju, kao i da još nije vreme za posetu pape Franje Srbiji.

Patrijarh Irinej bi da zabrani rijalitije: Ko plaća te ljude i šta je njihov smisao?

- Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže "mi to poklanjamo", jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati - rekao je patrijarh u intervjuu televiziji Hram komentarišući unutrašnji dijalog o KIM.

On je izrazio nadu da tako smatra i vrh naše države.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Koliko vidim država čini velike napore da se Kosovo sačuva u okviru Srbije i da se nađe političko rešenje tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije - naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, taj deo države mi tek u novije doba nazivamo Kosovo i Metohija.

- To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena praslavnim svetinjama - rekao je partrijarh.

Foto: Telegraf

On je podsetio da je Prizren nekada bio prestonica sprskog naroda, kao i Skoplje, dok je Pećka patrijaršija rezidencija srpskih patrijaraha i episkopa i istorijska kuća naše crkve.

Patrijarh je istakao da narod koji je svestan sebe i svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli da Pećka patrijaršija bude u nekoj drugoj državi, kao ni druge sprske svetinje za koje se hiljadu godina prolivala krv.

Foto: Tanjug/Televizija Hram/Đakon Dragan S. Tanasijević

Prema njegovim recicma, KiM ne može za Srbiju da bude omča, već veza koja nas vezuje za staru Srbiju i tamošnje svetinje.

Na pitanje o kada će poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja posetiti Srbiju, patrijarh kaže da još nije došlo vreme za to, imajući u vidu istorijske odnose, koji su još sveži.

Foto: Tanjug/AP

On je naglasio da i vrh države i narod i Crkva žele mir sa svima.

- Mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima - napomenuo je poglavar SPC.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ISTINA

    4. januar 2018 | 09:50

    Kosovo nije oteto, vec prodato. To je ogromna razlika i mi tu ne mozemo nista. Sto pope nisi na vreme zustavio tu prodaju, nego opet narod huskas u rat? Nesto kada kupis to postaje tvoje vlasnistvo i branis svim sredstvima od drugih koji ga zele.

  • Bokelj

    4. januar 2018 | 12:52

    Jel to ovaj poziva na rat ili se meni cini???

  • realno

    4. januar 2018 | 10:40

    Pope, Kosovo je prodato, a ne oteto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA