Sud saopštio da li je zastareo postupak protiv Mire Marković

Markovićeva se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstekavanjem, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora

  • 11

Pojedini mediji pogrešno su danas izvestili o zastarelosti postupka protiv Mirjane Marković i njenom mogućem povratku u zemlju, pogrešno tumačeći sudsku odluku u procesu, kojim je i ona obuhvaćena.

TAJNI IZVEŠTAJ OTKRIVA: Slobodan Milošević bio psihopata i šizofrenik, Mira Marković ga varala (FOTO)

Međutim, krivični postupak protiv nekadašnje predsednice JUL-a Mire Marković zbog zloupotrebe sa stanovima Vlade Srbije i dalje je u toku, a zastarevanje krivičnog gonjenja supruge Slobodana Miloševića neće nastupiti narednih 12 godina.

Kako kaže portparol Višeg suda u Beogradu Bojana Stanković za Tanjug, za Markovićevom su takođe "i dalje na snazi poternica i rešenje o određivanju pritvora iz 2005. godine".

Pojedini mediji su danas preneli da je postupak protiv Markovićeve, koja je u bekstvu od 2005. godine, zastareo u decembru 2017, ali to nije tačno, navode u sudu.

Foto: Profimedia, Bing

Naime, Viši sud je 28. decembra 2017. doneo je u tom slučaju, u kome se Markovićeva tereti sa još devet optuženih, odbijajuću presudu u odnosu na pojedina krivična dela za koja je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja, a za koja se terete Živka Cica Knežević, Milošević Milutin, Batina Miloš i Perić Zoran, rekla je Stanković.

Za dela za koja zastarelost nije nastupila, postupak protiv njih će biti nastavljen.

Stanković je istakla da se protiv Markovićeve postupak i dalje vodi, i da poternica ostaje na snazi.

Markovićeva se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstekavanjem, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Prema zakonskim pravilima o zastarevanju, krivično gonjenje za krivično delo koje je Markovićeva prema optužnici izvršila 2000. godine, zastareva za 30 godina od izvršenja.

Foto: e-stock.us/Matija Koković

To znači da bi krivično gonjenje Markovićeve moglo da zastari tek za 12 godina.

Njoj se inače sudi u odstustvu jer nije dostupna pravosudnim organima Srbije, a u Rusiji je dobila politički azil.

Suđenje se u ovom slcucaju nastavlja sutra pred Višim sudom, a krivični postupak protiv optuženih počeo je još 2002. godine.

Optuženi u ovom slučaju za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su nekadšnji sekretar Vlade Srbije Živka Cica Knežević, Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, kao i Mira Marković.

Protiv Bratislave Bube Morine postupak je zbog zastarelosti obustavljen pre nekoliko godina.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda

    9. januar 2018 | 17:25

    Bilo bi pošteno da nam Viši sud pojasni šta su do sada uradili u tim slučajevima ili sve i dalje stoji po FIOKAMA i čeka zastarelost toliko o ažurnosti sudstva

  • Cika Velja

    9. januar 2018 | 15:58

    Za komunalne dugove ne postoji zastara patrazivanja,a za kriminal postoji? Pa sta drugo da pomislim osim da kriminalci prave zakon spram svojih potreba???

  • Anka

    10. januar 2018 | 08:20

    Miru cekaju da joj istece sudski procec e za drugi jer ima,koliko kodnas ima mafijasa i tu su pa ne pocinje sudjenje ili se razvlaci?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA