Šta možemo da očekujemo od istorijske posete premijera Japana? Ovakvog susreta nije bilo tri decenije

Japanski diplomata nedavno je istakao da Srbija postaje sve interesantnije tržište

  • 18

Japanski premijer Šinzo Abe stiže u ponedeljak u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U inostranstvu diplomata, a kod kuće nacionalista: Premijer Japana pobedio na izborima i pored skandala (FOTO)

To će biti prva poseta Beogradu na tako visokom niovu u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski". Poslednji japanski premijer koji je posetio Beograd, pre 30 godina, bio je Jasuhiro Nakasone.

Uprkos odsustvu bileateralnih kontakata zvaničnika na najvišem niovu, odnosi dve zemlje su tradicionalno dobri i prijateljski, a ambasador Japana u Beogradu Ðunići Marujama smatra da će predstojeća poseta Abea biti dobra prilika da se ta saradnja unapredi i da se prenesu iskustva, pre svega u oblasti razvoja privatnog sektora i malih i srednjih preduzeća.

Japanski diplomata nedavno je istakao da Srbija postaje sve interesantnije tržište, o čemu svedoče japanske kompanije koje već posluju u Srbiji, ali i sve veći broj privrednika zainteresovanih za ulaganja u našoj zemlji.

Srbija je veoma zainteresovana za japanske investicije u oblasti automobilske, hemijske, farmaceutske i IT industrije, kao i ulaganja u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i turizma.

Foto: AP/Tanjug

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić ističe da je poseta Abea rezultat uzlaznog trenda u bilateralnim odnosima dve zemlje i veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju.

Srbija i Japan su, inače, prošle godine obeležile 135 godina od prve zvanične prepiske, odnosno od 1878, kada je, na Berlinskom kongresu, Srbija priznata kao nezavisna kraljevina, a srpski kralj Milan Obrenović o tome je japanskog cara Meiđijua pismom obavestio 1882 godine.

Usledilo je priznanje Srbije kao nezavisne države, čime su i zvanično uspostavljeni odnosi dve kraljevine.

Danas dve zemlje imaju razvijenu saradnju u oblasti politike i ekonomije, kao i u kulturnoj i prosvetnoj razmeni.

Ukupna robna razmena u 2016. iznosila je 153 miliona evra, a 2015. 137 miliona evra.

Prva japanska investicija u Srbiji bila je 2006. godine kada je Duvanska kompanija Japan tobako internešenel (JTI) kupila akcije Dunaveske industrije Senta, a u septembru prošle godine japanska kompanija "Jazaki" otvorila je fabriku za proizvodnju kablovskih setova za kamione Dajmler u Šapcu, što je jedna od najvecih grinfild investicija u Srbiji.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici japansko-francuskog konzorcijuma "Itoću-Suez" potpisali su 2017. godine sporazum o izgradnji postrojenja za preradu komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i elektricne energije u Vinci.

Foto: Beoinfo

Reč je o investiciji u vrednosti od oko 300 miliona evra. Japan je i jedan od najznačajnijih donatora u Srbiji.

Bespovratna pomoć i pozajmice našoj zemlji od 1999. iznose više od 500 miliona evra i obuhvataju donacije, tehničku saradnju i kredit u jenima.

Među poklonima Japana našoj zemlji su žuti autobusi GSP-a, botanički vrtovi u Beogradu i Vrnjackoj Banji, pomoć zdravstvenim ustanovama....

Posebno je važna pomoć koju je Japan pružio Srbiji u vreme poplava i izbegličke krize.

Ipak, Japan je priznao jednostarano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je bio uzdržan prilikom glasanja o prijemu Kosova u Unesko 2015.

Aktuelni japanski premijer Abe je na tu funkciju reizabran prošle godine.

Prema ocenama poznavalaca prilika u toj zemlji, premijer Abe važi za pragmatičnog političara, koji je, kako navode, znao da se zbliži sa predsednicima SAD i Rusije, Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom, a da istovremeno nastupa kod kuće sa nacionalistickom agendom.

Foto: AP/Tanjug

Kada je prvi put izabran za premijera 2006, imao je samo 52 godine i bio je najmlađi premijer Japana i prvi rođen posle Drugog svetskog rata.

Nakon 12 meseci je, međutim, napustio taj položaj, ali se vratio na vlast 2012. sa obećanjem da ce oživeti japansku privredu i uvesti "diplomatiju koja ima panoramsku perspektivu nad mapom sveta".

Na ekonomskom planu, Abe je krenuo politikom po njemu nazvanom „Abenomiks”, a predstavlja kombinaciju velikodušne državne potrošnje i monetarnog popuštanja Centralne banke.

Na domaćem planu sledio je nacionalističku agendu, predlažući izmene pacifističkog ustava, koji su nametnule SAD, kako bi Japan svoje odbrambene snage mogao da pretvori u pravu armiju.

Bivši amasador Japana u Beogradu Ðuići Takara je, inače, jednom prilikom 2016. godine izneo podatak da u Srbiji živi 145 japanskih državljana, a u Japanu oko 180 Srba.

Pogledajte kako japanski fotograf Yuya Matsuo pravi neverovatne fotografije Beograda:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    13. januar 2018 | 14:03

    E snjima treba saradjivati, a ne sa Rusima i Kinezima. Japanci su dese puta posteniji od njih...i kulturniji narod.

  • Dag

    13. januar 2018 | 13:04

    Dubok naklon, i - postovanje... (Od jedne unistene zemlje,napravise - cudo.)...

  • Gidri

    13. januar 2018 | 19:56

    Jedan sjajan narod sa velikom kulturom, istorijom i tradicijom. Od njih se moze mnogo nauciti. Svo postovanje istom.i

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA