≫ 

Za Abea Srbija ključna u regionu, Vučić poručio japanskim investitorima: Najbolje smo mesto za investiranje (VIDEO) (FOTO)

Ovo je prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski"

Japanski premijer Šinzo Abe stigao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski".

Šta možemo da očekujemo od istorijske posete premijera Japana? Ovakvog susreta nije bilo tri decenije

Nakon završetka bilateralnih razgovora ambasador Japana u Beogradu Đunići Marujama i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su Notu o volontеrskom programu japanskе prеkomorskе saradnjе.

Foto: Vladimir Milovanovic

Vučić se nakon toga obratio novinarima i rekao da je upoznao Abea sa našim odnosom prema Kosovu. Predsednik je rekao da je Abeu ponovio stavove Srbije, koje je izneo i u UN, a koji se odnose na potrebu neugrožavanja Japana nukleranim oružjem i izrazio uverenje Srbije da će se svi sporovi u tom smislu mirno rešavati u skladu s međunarodnim propisima.

Ponovio je poziv japanskim privrednicima da ulažu Srbiju.

Foto: Vladimir Milovanovic

- Njihov motiv za ulaganje u Srbiju bio bilo to što, kao što sam rekao, mogu da ostvare visoki profit, a naš - da smanjimo nezaposlenost, učimo se poslovnoj etici i značajno povećamo rast BDP-a - rekao je predsednik i zahvalio se i srpskim predstavnicima za koje je rekao da su danas uspešno predstavili Srbiju.

Predsednik Vučić rekao je danas premijeru Japana Šinzo Abeu da je Srbija u 20 veku pretrpela ogromne žrtve, da je imala mnoge ratove, ali da se nada da u 21. veku neće imati nijedan rat, i da će svojim radom i napretkom smanjiti veliku razliku u ekonomskom razvoju koju ima prema Japanu.

Vučić je, nakon sastanka sa japanskim premijerom, ukazao da je trgovinska razmena Srbije i Japana mala, te da je japanski gost konstatovao da to otvara velike mogućnosti i prostore u budućnosti za napredak.

Foto: Vladimir Milovanovic

- Ipak naša saradnja u poslednje vreme značjano je napredovala, što se vidi i po angažovanju japanskih firmi na preradi smeća u Vinči, zatim u Obrenovcu na odsumporavanju u TENT-u, te i otvaranje fabrike Jazaki u Šapcu, kao i najavi novih investicija u Srbiju.

Osvrnuo se na kraju i na svojevremenu izjavu japanskog ambasadora srpskom kolegi, a on je preneo tadašnjem predsedniku srpske vlade Nikoli Pašiću - da Srbija treba da se uzda u sebe najviše.

Foto: Vladimir Milovanovic

- Mi se uzdamo u sebe, ali i u naše prijatelje - poručio je Vučić i istakao da očekuje još veći dolazak japanskih turista i privrednika.

On je podvukao da će Japan u Srbiji imati iskrenog prijatelja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Abe je u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije rekao da mu je izuzetno drago što posećuje Srbiju u vreme Srpske nove godine, kao i da mu je drago što po prvi put kao premijer boravi u Srbiji i što je imao značajan razgovor sa Vučićem, koji, primetio je, "veoma dobro poznaje Japan".

Abe je u svom obraćanju medijima istakao da je Srbija ključna država za stabilnost Balkana i rekao da smatra da su odnosi Srbije i Japana izuzetno važni.

- Dogovorio sam se sa Vučićem da zajedno reagujemo na probleme sa kojima se suočava međunarodna zajednica zbog pretnji Severne Koreje. Želimo da pomognemo reforme Srbije i zemalja Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice EU.

Foto: Telegraf

Od predstavnika 16 kompanija koje su došle iz Japana, na sastanku privrednika sa predsednikom Vučićem i premijerima Brnabić i Abeom govorilo je njih šest, dok su u ime 36 srpskih privrednika govorili predsednik kompanije "Comtrade" Veselin Jevrosimović i predstavnik kompanije "Nectar" Mihailo Janković.

On je kao primer i simbol saradnje i prijateljskih odnosa naveo projekat odsumporavanja TE Obrenovac.

SUSRET SA PRIVREDNICIMA

Vučić je privrednicima pomenuo da Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Foto: Telegraf

- Možete da ostvarite najozbiljniji profit uz kvalitetnu i marljivu radnu snagu kakvu ćete ćete teško naći u drugim delovima Evrope. Možemo raznim subvencijama da pomognemo vaša ulaganja i zato predlažem da napravite tu računicu i to i učinite. Uveren sam da trgovinsku razmenu možemo višestruko da uvećamo u kratkom roku - poručio je Vučić.

Abe je obraćajući se privrednicima rekao da su u Japanu zainteresovani za srpske firme jer očekuju dalji napredak Srbije.

Foto: Telegraf

- Ovde je 16 velikih japanskih firmi kolje žele da otvore podružnice u Srbiji i povećavaju zapošljavanje. Imamo dugu prijateljsku tradiciju, ali imamo prostora da pojačamo ekonomske odnose - rekao je na skoro tečnom srpskom.

Premijer Srbije Ana Brnabić pozdravila je japanske privrednike u ime delegacije Srbije i poželela im dobrodošlicu u ime Vlade Srbije.

Foto: Telegraf

- Bilateralni i politički odnosi Srbije i Japana su u usponu i verujem da će ova poseta pojačati saradnju naše dve zemlje. Građani Srbije poštuju podršku i solidarnost Japana naročito tokom pomoći u poplavama 2014. godine. Cilj je da ovaj susret bude jačanje saradnje i podsticaj novim investicijama - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je Srbija godinu završila sa suficitom u budžetu i smanjila udeo javnog duga u BDP-u.

Foto: Telegraf

Predsednik PKS Marko Čadež poželeo je dobrodošlicu japanskoj delegaciji. Zahvalio se Vučiću, premijerki Brnabić i japanskim predstavnicima na prilici da razgovaraju sa 16 velikih japanskih globalnih kompanija.

Ona je odlučila da upozna privrednike sa time kakva je Srbija danas zemlja.

Foto: Telegraf

- U brzini izdavanja građevinskih dozvola Srbija je 10. u svetu. Svetska banka je Srbiju proglasila za lidera u JIE po sprovedenim reformama. Povećan je kreditni rejting naše zemlje. Na sigurnom smo puta ka EU sa 12 od 35 otvorenih poglavlja. Sa novim izazovima želimo da učimo od Japana posebno u eri digitalizacije - navela je ona.

ISTORIJSKI ZNAČAJ POSETE

Vučić je poželeo dobrodošlicu japanskoj delegaciji u Beograd i pomenuo da poseta ima istorijski značaj jer dolaze posle 31 godinu.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- Svi svetski lideri su dolazili u Srbiju, a nikad ovoliku gužvu i ovoliko ljudi nisam video. Nije zbog mene, nego zbog vas - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podsetio je da je Japan pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu je posebno zahvalio premijeru Abeu, te ponovio da je poseta japanskog premijera novi vetar u leđa odnosima dve zemlje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je rekao i da nam predstoji period razvoja bilateralnih odnosa dve zemlje i istakao da je sve više japanskih kompanija zaintresovano za ulaganje u Srbiju.

On je rekao da su dobri ekonomski odnosi, kao i da Srbija dobro sarađuje sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Rekao je i da je posetio sve japanske fabrike u Srbiji od Japan tobaka, Panasonika i novootvorenog pogona japanske kompanije Jazaki u Šapcu i da je video da su naši radnici izuzetno zadovoljni uslovima.

Vučić je japansku delegaciju na kraju obraćanja pozdravio na japanskom jeziku što su oni srdačno dočekali.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Japanski premijer je izrazio zadovoljstvo što je došao u Beograd i rekao da Japan nikada neće zaboraviti pomoć Srbije kada su imali veliki potres zbog cunamija 2011. godine.

Zvanični razgovori delegacija počeli su u Palati "Srbija", a kasnije posle podne predviđeni su i razgovori s privrednicima.

Tokom sastanka delegacija s privrednicima planirano je da im se obrate Vučić, Abe i Brnabićeva.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Abea su ranije danas na beogradskom aerodromu dočekali premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Japanski premijer u dvodnevnu posetu Srbiji stigao je zajedno sa delegacijom u kojoj je 16 japanskih privrednika, a to je i prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski".

Pogledajte trenutak kada je japanski premijer stigao u Beograd:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    15. januar 2018 | 21:00

    Vucic se zalaze za razvioj citave Srbije podjednako ne praveci izuzetke.

  • Karolina

    15. januar 2018 | 20:59

    Srbija je postala veoma privlacno mesto za strane investitore sto ce umnogome doprineti otvaranju novih fabrika i radnih mesta.

  • Milan

    15. januar 2018 | 16:16

    Ne znam ,nekako se brzo zbližimo sa tim istočnjacima.Dragi,vredni i odgovorni ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA