≫ 

Borba za opstanak Srba na Kosovu: Mali Vasilije ide na lečenje, traktori i stoka za velike porodice. Vučić razgovarao sa meštanima (VIDEO) (FOTO)

Telegraf.rs je na licu mesta, pratite iz minuta u minut dešavanja na našem portalu

  • 58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je boravio na Kosovu i Metohiji. U okviru dvodnevnog putovanja, posetio je manastir Banjska, a potom se u Kosovskoj Mitrovici sastao sa srpskim zvaničnicima na KiM, da bi na kraju razgovarao sa građanima u Lapljem selu.

Naš reporter sa lica mesta javljaće iz minuta u minut šta se dešava. Pratite Telegraf!

Poseta Kosovu rizična i teška: Vučić ne može da se odvrati od te namere

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako građani Kosova i Metohije vide uslove za opstanak i ostanak u pokrajini i šta predlažu - iznosili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, večeras, više od pet sati, u Lapljem selu, kod Prištine, južno od Ibra, gde nedostaje posao, škole, lekari, stanovi...

- Nije mi problem da sve čujem i saslušam, ali molim vas da imate u vidu da se krećemo u ograničenom prostoru, po strašno tankoj žici - rekao je i ukazao da su mnogi od tih problema vezani za sporazume koji se postižu u okviru dijaloga u Briselu i da zavise od prištinske strane, koja mnoge od njih ne sprovodi, pre svega osnivanje Zajednice srpskih opština.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da veruje da će se saglasiti da se današnja vlada bori mnogo više za Kosovo i Metohiju i za njih, nego što su to činile srpske vlade i pre nego što je takozvana nezavisnost proglašena.

KAO MAJKU I GRAĐANKU OHRABRILA ME VUČIĆEVA PORUKA

Potpredsednica Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Ksenija Božović izjavila je da ju je ohrabrila poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će ubice Olivera Ivanovića biti pronađene.

Božović je rekla da ih je ohrabrila poruka predsednika Vučića da će počinioci gnusnog ubistva biti pronađeni bez obzira na nacionalnost, da li su Srbi, Albanci ili stranci.

- Ohrabrila me je kao građanina Kosovske Mitrovice i kao majku poruka da će se obračunati sa kriminalnom i korupcijom - rekla je Božović.

SRPSKI INVESTITORI U POKRAJINI

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je rekao večeras da je ulaganje u privredu na KiM i zapošljavanje Srba od prioritetnog značaja i da je Srbija spremna da ponudi sve moguće pogodnosti kako bi srpski investitori ulagali u pokrajinu.

- Možemo i da subvencionišemo i nikakve probleme im po tom pitanju nećemo praviti - poručio je Vučić.

Kako je rekao, "ovi iz Prištine se s vremena na vreme iživljavaju sa tim, pošto bi da pokažu da su država na svakom mestu, pa, kada treba jedan koverat da samo zalepe, moraju da stave 22 pečata i ne znam čega, i još 13 markica ovakvih i onakvih..". Naš je posao, kaže, da donesemo podzakonski pravni akt kojim će moći da se privrednicima kaže da ulože onoliko koliko bi im se dalo za zapošljavanje u centralnoj Srbiji, po radnom mestu, a ide se i do 50 odsto ukupne investicije... On je dodao da postoji spremnost i za dodatne pogodnosti, ukoliko se ta investicija bude otvarala na KiM.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

NIKO OD STRANACA NEĆE U NESIGURAN AMBIJENT

Što se posla tiče, neće, kako je rekao, niko iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, niti bilo ko od naših prijatelja da ulaže ovde, dokle god imamo nerešene odnose, nerešen status i sve drugo.

- Ne dolaze oni u nesiguran ambijent, drugačije je nego sa centralnom Srbijom, u centralnu Srbiju hoće da dođu, ovde neće da dođu i da vas ja ne lažem da vam kažem da će, kad budem razgovarao sa Si Ðinpingom ili sa Angelom Merkel, da dođe investitor u Šilovo ili Ranilug. Neće - rekao je Vučić.

Neće, kaže, zato što je nerešen status Kosova, ne znaju kome se obraćaju ili imaju drugačiji stav od onoga kakav imamo mi ili imaju drugačiji stav od onog kakav ima vlada u Prištini.

Foto: Telegraf

Milan Gojković iz Gojbulje je zamolio predsednika, u cilju zadržavanja mladih u ovom delu Kosova i Metohije, da se oni zaposle na radna mesta koja postaju slobodna odlaskom u penziju starijih, a radi se pre svega o radnim mestima u elektroprivredi. Predsednik Vučić je rekao da će država analiziranjem podataka o ljudima koji se vode da žive na Kosovu, a nalaze se u centralnoj Srbiji, otvoriti značajno veći prostor za zapošljavanje, ali, kako podvlači, vodeći računa da se ne napravi neka greška.

BUDUĆNOST OBRAZOVANJA NA KOSOVU I METOHIJI

Profesor istorije iz Štrpca Čedomir Nikolić upitao je kakva je budućnost našeg obrazovanja na Kosovu i Metohiji i da li će se raditi po nastavnom planu i programu Republike Srbije. Vučić je odgovorio da se država za to i borila, i da je i kroz ZSO predviđen nadzor da se radi na programu i planovima.

- Mislim da neće biti ugroženi u budućnosti - kazao je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

NOVA FASADA ZA ŠKOLU

Momirka Portić iz Goraždevca, nastavnica u Osnovnoj školi „Janko Jovičević“ ukazala je da škola ove godine, 14. marta, slavi 120 godina postojanja i da ima dotrajalu fasadu. Predsednik je rekao da je u obradi zahtev za obnovu fasade i da će ona biti završena do proslave jubileja.

STARO GACKO NA SOCIJALNOJ POMOĆI

Živko Ðorđević iz Starog Gacka, koji je došao sa ćerkom Anđelijom, koja, kako je rekao voli predsednika, zamolio je da se za njegovo selo, gde većina, kao i on, ne radi već živi od socijalne pomoći, omogući da se zaposle.

- Vi nastavite sa decom. Albanci nisu dali ni spomenik da se podigne za poginule žeteoce. Da ne obećam ništa, ali nešto ćemo sigurno uraditi. Vama hvala što ste tako vedri i razmišljate o budućnosti - rekao je Vučić.

Jedan građanin iz Metohije rekao da bi stambene jedinice koje se grade trebalo dati onima koji žive duže od 10 godina na Kosovu, te predložio i formiranje nacionalnog veća građana Metohije, kako bi se sačuvali srpski toponimi i svetinje u Metohiji. Vučić je odgovorio da se stanovi nigde u Srbiji ne daju besplatno, a da je na Kosovu podeljeno oko 400.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Videćemo kako da priđemo rešavanu tog problema - najavio je on.

SREDSTVA ZA PEĆKU PATRIJARŠIJU

Vučić je kazao da je za očuvanje srpskih svetinja država izdvajala i izdvaja novac, te s tim u vezi rekao da će ove i sledeće godine značajna sredstva izdvojiti za Pećku patrijaršiju. Među prisutnima bilo je i mnogih onih koji su imali lične probleme koje su izneli predsedniku, kao Žarko Dijanović iz Kosovske Vitine, koji je bio radnik suda, a isključen je iz programa penzionisanja.

Nišlijka udata u Laplje selo Milica Kostić, majka četvoro dece, žalila se predsedniku kako ona i njena porodica već pet godina žive kao podstanari i zamolila za rešenje stambenog pitanja. Jedan poljoprivrednik iz Klokota zamolio je da im dođe jedan stručni tim, koji bi pomogao kod otkupa poljoprivrednih proizvoda, odnosno kako bi im olakšali prodaju onoga što proizvedu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

PROBLEMI SA VOZAČKIM DOZVOLAMA

- Ako možemo da pomognemo, zaista ćemo to da učinimo - rekao je Vučić.

Meštanka Goraždevca Olivera Zdravković rekla je večeras predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako kosovska policija ne priznaje vozačke dozvole koje su im izdate u Kragujevcu i tražila od njega pomoć po tom pitanju.

Kako je rekla, iako imaju važeće dozvole, kada ih zaustavi kosovska policija " ne računaju ih", a kazne su od 250 do 500 evra ili oduzimanje vozačke dozvole.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

HVALA ŠTO STE DOŠLI PO KIJAMETU

- Veliko vam hvala što čuvate ognjišta i što čuvate i branite srpsko ime i prezime - rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima sa celog Kosova i Metohije, koji su, više hiljada njih, došli u Laplje selo kako bi se sreli i razgovarali sa predsednikom Srbije.

Vučić je građanima koji su ga dočekali ispred sale u kojoj će razgovarati sa njima rekao da im je zahvalan što su došli po kijametu, snegu, a on je, kaže, došao u teškim trenucima posle ubistva Olivera Ivanovića da im pokaže da nisu sami.

- I znam da tražimo od vas ono na šta bi malo ko u Beogradu pristao. Srbija će pomoći koliko može, ali, ipak, sve zavisi od vas i vaše volje da ostanete i opstanete  - rekao je Vučić.

Foto: Telegraf

Rekao je da je i u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa ljudima različitih političkih uverenja, te da je to normalno u situaciji u kojoj moramo da budemo jedinstveni da bismo opstali. Ne treba nam istovetnost u razmišljanju, ali nam treba jedinstven stav pema opstanku i ostanku naroda na svom ognjištu.

 DEJAN STANKOVIĆ KUPUJE DŽIP ZA PRILUŽJE

Fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac nabaviće terensko vozilo kakvo je potrebno Centru za socijalni rad iz Prilužja, preneo je večeras predsednik Aleksandar Vučić građanima sa KiM, sa kojima večeras razgovara u Lapljem selu.

Na taj problem predsedniku je ranije večeras ukazala Jelena Božović iz Prilužja, koja je rekla da Centar za socijalni rad funkcioniše izuzetno dobro, ali da je problem što nemaju terensko vozilo, pa sve obavljaju privatnim automobilima.

Predsednika je zanimalo koje bi im vozilo najviše odgovaralo, "lada niva" ili neko drugo, kako bi problem bio rešen, ali je na kraju dodao:

- Da vam odmah rešimo taj problem, neću kasnije stići. Naš legendarni fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac hoće da vam kupe džip i to bolji do ovih što sam ja predlagao.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

SREDNJE ŠKOLE U ORAHOVCU U PROBLEMU

Ministar prosvete Mladen Šarčević, ili neko drugi u njegovo ime, doći će od 26. januara u Orahovac i pokušati da sa profesorima i direktorima nađe rešenje za srednje škole koje imaju problem da osnuju odeljenja, budući da imaju mali broj učenika, najavio je večeras u Lapljem selu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Profesorka jedne od škola iz Orahovca iznela je predsedniku Vučiću da je u gimnaziji, da bi se osnovalo odeljenje, potrebno da se upiše 15 đaka, a to je kako kaže, previše za taj grad, gde u nekim opštinama neretko samo jedan, dva ili tri đaka završavaju osnovnu školu.

NEKI DOBIJAJU I PLATE I PENZIJE

Još jedan građanin Orahovca požalio se predsedniku Vučiću da u tamošnjem privremenom organu postoje ljudi koji su dve godine u penziji, a već dve godine primaju i penziju i platu, na šta je Vučić rekao da je istina da je Srbija često plaćala funkcionere tamo gde nisu potrebni, a da se malo davalo "sirotinji koja se bori da opstane". On je po tom pitnju rekao da je teško da uvek svi budu zadovoljni, ali da će učiniti sve da promene krenu na bolje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Orahovčanin, koji je inače inženjer poljoprivrede, tražio je pomoć i za dve poljoprivredne zadruge koje postoje u Orahovcu, na šta mu je predsednik Vučić rekao da nije problem naći finansijsku pomoć ali da je potrebno izneti jasan biznis plan u kojem će se videti da je posao održiv.

Predsedniku Vučiću je isti stanovnik Orahovca rekao i da se grad iz kojeg dolazi susreće sa veliki iseljavanjem stanovništa.

BORBA ZA SKI CENTAR BREZOVICA

Država će se boriti za ski centar Brezovica i potpuno je neprihvatljiva argumentacija Prištine da to sada pripada tzv. državi Kosovo.

Na pitanje Dragana Rečića iz Štrpca u vezi sa problemom o vlasničkim odnosima kada je reč o Ski centru Brezovica i kako bi ski centar mogao da dobije validnu registraciju i u njemu se pokrenuo investicioni ciklus, Vučić je rekao da je neprihvatljiv stav Prištine da imovina Srbije pripada tzv. državi Kosovo.

On je podsetio da je „Trepča“ bila najveći problem na severu, a da je Priština donela poseban zakon da bi je oduzela, ne pitajući nas ništa.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

„Sve vreme su u Briselu izbegavali da se govori o imovini, a mi smo sve vreme tražili i želeli da se razgovara o imovini. Oni smatraju ono što mi nikada nećemo da prihvatimo, da otcepljenem, kako kažu, Kosova od Jugoslavije, sve što je bila državna i durštvena imovina, pripada onome što oni nazivaju država Kosovo. To je za nas apsolutno neprihvatljivo“, rekao je predsednik i dodao da to govori i pred brojnim albanskim medijima.

Dodaje da nije bio naročito fasciniram njihovom argumentacijom, te da je ključni argument da vidimo ko je ulagao novac, kome to pripada, ko je upravljao, raspolagao i ko je taj čija je državina.

- Ne možete da upadnete i otmete nešto i kažete - to je naše, jer smo napravili takvu političku odluku - podvukao je Vučić.

TRAKTOR ZA SAMOHRANU MAJKU ŠESTORO DECE

Stanovnica opštine Istok Snežana Dubić, samohrana majka šestoro dece, zatražila je večeras od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traktor i zaposlenje za najstarijeg sina, a on je obećao rešenje bar jednog od problema. Dubićeva mu se tom prilikom obratila rekavši da ima zemlju koju bi mogla da obrađuje, ali da nema sredstva da kupi poljoprivrednu mehanizaciju. Ona je predsedniku rekla i da je poljoprivredna mehanizacija od države stizala u Istok, ali da su pojedinci uzimali za sebe.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On se žalila i da sa šestoro dece živi od jedne plate, te zamolila predsednika za zaposljenje najstarijeg sina. Predsednik Vučić je Snežni Dubić obećao da će njena porodica dobiti traktor, dok, kako kaže, za posao ne može da garantuje, jer onda bi to svi svuda tražili, ali da će učiniti sve što je u njegovoj moći "jer je malo srpskih porodica sa šestoro dece".

PRIVATNIK IZ JAGODINE SE JAVIO DA POMOGNE

U međuvremenu, predsedniku se javio privatnik iz Jagodine koji je samohranoj majci obećao traktor.

Još jedna od stanovnica opštine Istok iznela je predsedniku probleme sa nedostatkom prevoza, rekavši da su od sela iz kojeg dolazi prva ambulanta i pošta udaljene 18 kilometara, a da je sama autobuska stanica šest kilometara, dok do najbliže pijace, koja je u Kosovskoj Mitrovici, moraju da putuju 60 kilometara. Predsednik Vučić je i na to rekao da će pokušati da učine sve što je moguće da autobuske linije budu učestalije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

DIREKTNA LINIJA SA VLADOM

Vučić je pozvao građane da budu otvoreni i rekao da je uspostavljena direktna linija sa vladom, kako bi sve njihove probleme zabeležili, a čini mu se da će mnoge uspeti i da reše.

Dragan iz Štrpca rekao je da je 10 autobusa došlo iz tog mesta, a došlo bi i više da je bilo prevoza.

Nebojša iz Lapljeg sela je predsedniku Vučiću ispričao za sina Vasilija, koji je oboleo od teške auto-imune bolesti, potrebna mu je transplantacija. Uputio bih apel da snagom autoriteta uključite sve relevantne faktore kako bi nam pomogli, apelovao je otac Nebojša na predsednika Vučića. Malom Vasiliju je potrebno oko 150.000 evra da bi nastavio da se igra sa vršnjacima.

O malom Vasiliju je Telegraf već pisao.

Foto: Telegraf

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će ubuduće tri puta nedeljno lekar dolaziti u sela Suvo Grlo i Srbicu na KiM. Oni su to rekli na početku razgovora sa predsednikom Srbije, a posle tridesetak minuta, predsednik ih je obavestio da je dobio odgovor iz Beograda.

Kako je objasnio, sve vreme je na "crvenoj", direktnoj liniji sa Vladom Srbije, odakle su ga i obavestili da će taj problem biti rešen.

- To je važno za sve nas, da i mi izađemo nekad u inostranstvo - rekao je Marinković.

Međutim, smatra da je najvažnije da Srbija preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju poveća privredni rast u srpskim sredinama kako bi srpski narod mogao da opstane.

TREBA NAM STABILNOST

- Ovo je jako značajna poseta za nas Srbe na KiM. Ovo je poruka svim Srbima da se još više ujedine, da budu svi zajedno, u svemu, bez razdvajanja - kaže Žarko Dejanović iz Vitine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Očekujem da nam predsednik pruži sigurnost. Muči nas to što se desilo u Mitrovici. Potrebna nam je stabilnost - rekao je Slađan Dejanović iz Vitine.

Doktora Sašu Krstičića iz Štrpca interesuje stanje zdravstene ustanove u tom mestu, kao i kada će biti ukinuta zabrana zapošljavanja s obzirom da ima nezaposlenih lekara i medicinskih sestara. Toj ustanovi je, kaže, potrebno da kadrovski ojača.

SRBI NAVIKLI DA ŽIVE SA RIZIKOM

- Interesuje me da li ćemo ostati i dalje u sistemu Republike Srbije - rekao je Krstičić, a povodom ubistva i tenzija koje su se pojavile posle ubistva Olivera Ivanovića u Mitrovici, kaže da su Srbi, nažalost, navikli da žive sa rizikom.

Među okupljenima je i Jelena Božović iz Prilužja koju, kako je rekla, zanima situacija sa socijalnim ustanovama, s obzirom da je socijalni radnik, a kada je reč o bezbednosnoj situaciji, očekuje stabilizaciju, te ocenjuje da je zbog toga poseta predsednika veoma značajna.

ŽELJA GORANACA DA SE OBNOVI ŠKOLA

Goranac Kuka je prvo zahvalio Vučiću na dolasku u ime svih Goranaca kao i njih 50 koji su, kaže, večeras došli u Laplje selo i na podršci koju im pruža, kao i direktoru Kancelarije za KiM Marku Ðuriću, koji učestvuje u rešavanju problema koje imaju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Zahvaljujemo državi Srbiji i ona nam je jedina nada i pomoć u našem opstanku - rekao je Kuka i dodao da su njihovi najveći problemi nezaposlenost, zdravstvo, prosveta...

Kako je rekao, želja im je da obnove školu.

Predsednik Srbije rekao je da nema problema da se to uradi što se finansija tiče i da je Srbija spremna i ima novca da to uradi, ali da će videti da reši problem dozvole i da će o tome razgovarati i sa Tačijem, ali i sa Evropljanima, uz šalu da su Goranci izgleda "najhrabriji"...

NA KOSOVU SU OSTALI NAJJAČI I NAJTVRĐI SRBI

- U Čaglavici je sve manje srpskih kuća, u Kosovu polju niko ne postoji više. Da ne govorimo o tome da je i ono što nam je ostalo od Obilića i Vučitrna i tu ima problema, a da ne govorim o Metohiji i drugim delovima kosovskog Pomoravlja. Naći ćemo načina da sačuvamo ljude tamo gde žive i da vidimo šta je to od zemlje što možemo da sačuvamo. Ostali su najtvrđi i najjači. Hoćemo da podstaknemo te ljude da se bore, marljivošću, ljubavlju prema deci. Nemojte da se čudite Albancima, oni ljudi jure svoje interese. Mi moramo da čuvamo svoja ognjišta - rekao je Vućić u Domu kulture u Lapljem selu.

Prema rečima predsednika Srbije, naša zemlja očekuje da prištinske institucije obave posao, kada je u pitanju ubistvo Olivera Ivanovića.

Foto: Telegraf

- Uputio sam poziv svima, ljudima iz vlasti i opozicije i zahvalan sam što su se svi odazvali. Razgovori su trajali tri sata. Pitao sam šta možemo da učinimo za KBC u Mitrovici. Da vidimo za vodovod, o putevima smo razgovarali, ali ono što je najvažnije mislim da je najveći interes Srba mir i ništa drugo sem toga nam nije potrebnije u ovom trenutku. Ono što želim da svi znate, rekao sam da ćemo da pustimo da rade prištinske institucije, očekujemo da oni obave posao - rekao je Vučić posle tročasovnog sastanka.

OSTAJTE OVDE

- Ko god da je i čiji god da je ubica Olivera Ivanovića prema počiniocima i nalogodavcima nikakve milosti neće biti. Video sam da mi je nekoliko ljudi dobacilo, "šta ćemo sad ako neko krene preko mosta", vidim da vas to najviše zanima. Smatram da je važno da razgovaramo i to ćemo da nastavimo da radimo. Ovde nadležnost imaju prištinske institucije i oni koji su garantovali za njihovu delotvornost.

Foto: Telegraf

- Vi ljudi nemate drugu kuću sem ove ovde, interes države Srbije je da vi ostanete ovde. Pustite nas da ne koristimo nikakvo oružje nego da stvari rešavamo razgovorima. Bolje razgovori nego da i jedan metak bude ispaljen bilo gde. Samo nemojte da vam vidim suze! - rekao je Vučić i napomenuo da će na sva pitanja odgovarati posle posete Gračanici i Lapljem selu, "makar to bilo u 9 uveče".

18.00 - VUČIĆ POSETIO GRAČANICU

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posetio je danas popodne jednu srpsku porodicu u Gračanici, koja slavi Svetog Jovana. Vučić je domaćinu čestitao slavu, deci podelio poklone, a potom, na molbu domaćina, seo u čelo slavskog stola.

Predsednik je porodicu obišao zajedno sa Markom Ðurićem i Bratislavom Gašićem.

On je potom obišao manastir Gračanica, gde mu je domaćin, kao i jutros u Banjskoj, bio vladika Teodosije. Razgledao je unutrašnjost manastira, a pokazane su mu i mošti Svetog Stevana.  Vučić je na kraju zapalio tri sveće.

Foto: Telegraf

Srpski predsednik iz Gračanice se uputio u Laplje selo, kod Prištine, južno od Ibra, gde ga već čeka veliki broj građana sa cele teritorije Kosova i Metohije, uključujući enklave, sa kojima će, kako se očekuje, razgovarati do duboko u noć.

Prethodno je razgovarao sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, privrednicima i građanima tog dela Kosova, kojima je preneo da će država Srbija nastaviti da brine o njima, da im osigura život i budućnost na Kosovu, politikom mira i ulaganja u razvoj i budućnost.

Foto: Telegraf

17.15 - REGION O POSETI

Mediji u regionu značajnu pažnju dali su boravku predsednika Sbije na Kosovu I Metohiji, posle ubistva Olivera Ivnovića, i gotovo svi prenose njegove poruke da Srba na KiM ne sme biti manje, te da je bolje razgovarati nego pucati. 

Agencija Fena je prenela da je predsednik Srbije po dolasku na Kosovo građanima preneo tri poruke, a ključna je da moraju ostati i opstati na Kosovu.

Vučićeva druga poruka je, navodi agencija, da s njima želi da razgovara o tome ko im može garantovati sigurnost, a treća da se vlast Srbije mora obračunati s kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima na KiM.  Navodi se I da je Vučić Albancima poručio da, bez obzira na različite interese i poglede na međusobne odnose, Srbija želi i učiniće sve da očuva mir i reši sporove.

Hrvatska agencija Hina je navela da je Vučić potvrdio da će Priština I Beograd, uprkos početnim sprovoima o učešće srpskih istražite u istrazi ubistva Ivanovića, ipak razmenjivati inormacije u istrazi. 

Foto: Tanjug/AP

15.45 - PREMA UBICAMA NEĆEMO IMATI MILOSTI

Predsednik Srbije izjavio je danas da za nas nije važno koje je ime ubice Olivera Ivanovića niti koje je ime nalogodavca, da li je srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca i poručio da prema počiniocima i nalogodavcima neće biti milosti.

Vučić je to rekao nakon tročasovnog sastanka sa politčkim i privrednim predstavnicima Srba sa KiM i naveo da je razgovor bio o tome kako da narod ostane i opstane na svojim ognjištima.

Kako je poručio na nama je da se ponašamo odgovorno, da razgovaramo i da to mora da bude poltika koju Srbija vodi i takvu poltiku ćemo nastaviti.

15.30 - NEMATE DRUGU KUĆU, MOLIM VAS DA OSTANETE OVDE!

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicić izjavio je danas da ne može da se saglasi sa svima koje je čuo razgovarajući u Kosovskoj Mitrovici, te poručio da je pre svega i najvažnije, a u najvećem interesu Srba na KiM da se sačuva mir.

- Ne mislim da ste protiv toga, ali kažem da ništa drugo nije potrebnije u ovom trenutku od mira i ostanka i opstanka na našim ognjištima - rekao je Vučić obraćajući se nakon sastanka s političkim i privrednim predstavnicima Srba u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je naveo, razgovarali su o životnim problemima i neophodnom jedinstvu, većem poverenju i poštovanju među Srbija "i ovde i na severu i svuda".

Razgovori su, kaže, bili teški, vođeni u atmosferi užasa posle stravičnog zločina, ubistva Olivera Ivanovića i ticali su se više tema, od sporvođena Briselskog sporazuma, pa do zahteva da Srbija da oružje, ali da je njegov odgovor bio da se nada da Srbija srbija pomogne u davanju novča za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove…

Foto: Tanjug/AP

- Rekao sam i Milanu Ivanoviću da vidimo šta još mozemo da učinimo za KBC u Mitrovici - rekao je Vučić.

On je poručio da je dogovoreno i da Srbija ove i naredne godine finaasira šest miliona evra za vodovod koji nedostaje u Mitrovici, Zvečanu I Zubinom Potoku.

- To je dobra vest za tri severne kosovske opštine, a razgovarali smo i o drugim projektima, o primedbama koje su imali vaspitači za to da se na njih ne odnosi povećanje plata, o putevima… - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je lično uputio poziv na sastanak svima, ne samo ljudima iz vlasti, već i iz opozicije, svim odbornicima bez obzira na to kojoj stranci pripadaju i zahvalio što su se odazvali svi koji na bilo koji način odlučuju na severu Kosova.

14.50 - SASTANAK UŠAO U TREĆI SAT

Foto: Telegraf

14.08 - SASTANAK UŠAO U DRUGI SAT

Sastanak predsednika Vučića sa političkim liderima Srba sa severa KiM ušao je u drugi sat. Novinari ne mogu da prisustvuju skupu, posle kojeg će se šef države obratiti medijima. Za predsednikovu posetu vlada veliko interesovanje javnosti i medije, o čemu svedoči broj kamere u holu Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, gde se sastanak održava.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

13.40 - I DALJE POJAČANA BEZBEDNOST U KOSOVSKOJ MITROVICI

U Kosovskoj Mitrovici od jutros je primetno jače prisustvo policije, a posebno na i oko Tehničkog fakulteta, gde se sastao sa političkim liderima Srba sa KiM.

Pored policajaca sa psima, na krovovima okolnih zgrada I terasama nalaze se naoružani pripadnici policije.

Iz kosovske policije su u petak, uoči posete, najavili da mere bezbednosti neće prevazilaziti one uobičajene za "posete i drugih stranih državnika".

Poseta je usaledila u jednom od najosetljivijih trenutaka za Srbe na KiM i Srbiju, posle likvidacije Olivera Ivanovića.

13.20 - POČEO SASTANAK SA POLITIČKIM LIDERIMA NA SEVERU KiM

U Kosovskoj Mitrovici u toku je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim liderima Srba sa KiM.

Poseta Vučića Kosovu i Metohiji od jutros protiče u atmosferi pojačanih mera bezbednosti, s jedne strane, a s druge Srbi očekuju da čuju ohrabrujuću poruku Beograda posle ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Zajedno sa predsednikom su šef BIA Bratislav Gašić i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

12.35 - PREDSEDNIK SRBIJE POLOŽIO VENAC NA MESTU GDE JE UBIJEN OLIVER IVANOVIĆ

FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

12.06 - VUČIĆ STIGAO U KOSOVSKU MITROVICU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je oko podneva iz manastira Banjska u Kosovsku Mitrovicu, gde će prvo položiti venac na mesto gde je pre pet dana ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović.

Odmah nakon toga Vučić će se uputiti na Tehnički fakultet u centru Kosovske Mitrovice, gde će odrzati sastanak sa politickim liderima Srba na KIM.

Predsednik Srbije će nakon sastanka razgovarati sa građanima, kako se ocekuje, o trenutnoj situaciji u gradu posle ubistva Ivanovića, njihovim strahovanjima i očekivanjima

Nakon toga predsednik će se obratiti medijima, a potom i uputiti u Gračanicu.

U Kosovskoj Mitrovici su od jutros pojačane mere bezbednosti, na ulicama je veći broj policajaca, a posebne mere bezbnosti preduzete su i na fakultetu.

Foto: Telegraf

11.18 - SRBI MORAJU DA OSTANU I OPSTANU NA KOSOVU I METOHIJI, A DRŽAVA SRBIJA DA NASTAVI DA POMAŽE

- Današnja poseta predsednika Vučića Kosovu i Metohiji veoma je značajna. Potrebno je da imamo snage, hrabrosti i strpljenja da opstanemo na ovim prostorima, uz svesrdnu podršku države, kao što je do sad bilo - obratio se prisutnima vladika Teodosije.

Potom je predsednik preuzeo reč.

- Pre svega da se zahvalim hiljadama ljudi koji su po ovakvom nevremenu došli ovde, da se zahvalim vladiki Teodosiju, da čestitam Svetog Jovana svima koji slave kao krsnu slavu. Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a Srbija je pomagala i pomagaće - rekao je Vučić.

Foto: Telegraf

- Došao sam i da razgovaramo o bezbednosti Srba. Došao sam da poručim Albancima da Srbija ne želi mir, već čemo dati sve od sebe da ga sačuvamo i razmirice reširmo, da obezbedimo trajnost mira i sigurnost za svaku srpsku i albansku porodicu - posebno je napomenuo Vučić.

Opširnije čitajte OVDE.

11.00 - ALEKSANDAR VUČIĆ JE STIGAO UZ ZVUK MANASTISRSKIH ZVONA, SNEG UPORNO PADA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas pre podne u manastir Banjska, gde ga je, na početku celodnevnog boravka na Kosovu i Metohiji, pod krupnim snegom i uz zvuk manastirskiuh zvona, dočekao veliki broj građana i sveštenstvo manastira s vladikom Teodosijem.

Tu su i svi predsednici opština sa severa Kosova, kao i predstavnici Srpske liste, izuzev gradonačelnika Mitrovice Gorana Rakića, koji predsednika dočeluke u tom gradu.

Foto: Telegraf

Predsednik Srbije će, posle posete Banjskoj, razgovarati sa srpskim zvaničnicima i građanima u Kosovskoj Mitrovici.

Nakon toga predsednik Srbije razgovaraće sa Srbima iz svih krajeva Kosova i Metohije u Domu kulture u Lapljem Selu, koje se nalazi nedaleko od Prištine.

Posetu predsednika Srbije Kosovu prati 250 akreditovanih novinara.

Foto: Telegraf

Predsednik Srbije odlazi na Kosovo i Metohiju u teškom trenutku, nakon ubistva srpskog političara iz Kosovske Mitrovice Olivera Ivanovića, što je uznemirilo Srbe, koji su zabrinuti za bezbednost i dalja dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Poseta Predsednika Srbije KiM Aleksandra Vučića šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije i šalje poruku da nas neće slomiti, pokolebati i oterati odavde, izjavio je jutros u Banjskoj direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je to teška, rizična poseta i veliki bezbednosni izazov.

Foto: Telegraf

"Ubistvo Olivera Ivanovića ostavlja prostora za sumnju ko je sve mogao da učestvuje i čini tu posetu veoma složenom. Ali, sa Vučićem se o toj temi ne može razgovarati, on ne razmišlja da li je njegova lična bezbednost ugrožena", rekao je Stefanović.

Predsednik Vučić na Kosovu će razgovarati sa ljudima, kaže Stefanović, hoće da čuje šta njih trenutno najviše opterećuje i želi da svojim prisustvom, ne samo unese mir, već i neku vrstu uverenja da nisu zaboravljeni.

10.15 - SVI ČEKAJU PREDSEDNIKA VUČIĆA U MANASTIRU BANJSKA

Veliki broj ljudi okupio se jutros i još pristiže pred manastir Banjska kod Zvečana, gde očekuju dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučiha, koji će time započeti celodnevni boravak na Kosovu i Metohiji.

Foto: Telegraf

Kako javlja naš novinar sa lica mesta, građani u kolonama dolaze u manastir, a velika je gužva i u porti tog hrama srpske srednjevekovne kulture.

Najavljeno je i da će predsednik Srbije obići radove na obnovi manastira kao i one koji u samoj banji.

Foto: Telegraf

Zastave Srbije su na prilazima manastiru, kao i na putu Kosovska Mitrovica - Banjska, građani ispred manastira takođe drže srpske zastave, kao i one kombinatra Trepča, a primetan je veliki broj medijiskih ekipa.

Duž puta Kosovska MItrovica - Banjska raspoređeni su pripadnici KPS.

Foto: Telegraf

Prethodno je u manastiru na praznik Sabora svetog Jovana Krstitelja vladika Teodosije služio liuturgiju.

Manastir je sagrađen početkom 14. veka i zadužbina je kralja Milutina, i odmah po osnivanju postao je centar kulture na KiM, što je ostao do danas.

U Kosovskoj Mitrovici su od jutros primetne jače mere bezbednosti, na ulicama u centru grada uočljivo je veće prisustvo pripadnika KPS-a, kao i policajaca u civilu. 

U gradu je sve mirno i bez primetnih tenzija.

Zamenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti rekao je juče da će povodom Vučićevog dolaska biti preduzete određene mere, ali ništa izvan, kako je rekao, “uobičajenog protokola za posete stranih državnika”.

Foto: Telegraf

Kralj Milutin jedan je od najmoćnijih vladara dinastije Nemanjića u čije vreme je Srbija doživela ekonomski i politički procvat i etablirala se kao jedna od najznačajnijih zemalja na Balkanu.

Na putu od Kosovske Mitrovice do Banjske.

Foto: Telegraf

9.30 - NAROD STIŽE U MANASTIR BANJSKA U VELIKOM BROJU

Duž puta ka manastiru Banjska, koji je prva stanica predsedniku Vučiću tokom posete Kosovu i Metohiji, pojačano je prisustvo kosovske policije. Patrole se nalaze na svakoj raskrsnici, dok policajci stoje na svakih 100 metara. Gotovo svaka bandera ili stub su okićeni srpskim zastavama.

Narod pristiže automobilima, a tu je i nekoliko autobusa.

Foto: Telegraf

9.01 - GRAĐANI MITROVICE ŽELJNO IŠČEKUJU PREDSEDNIKA

Očekujemo da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića ulije sigurnost Srbima i spusti tenzije, zajednička je ocena građana severne Mitrovice, ali i poslanika Milovana Krivokapića.

Krivokapić, koji je poslanik SNS u Skupštini Srbije smatra da, iako je atmosfera napeta, a tenzije podignute, poseta predsednika dolazi u pravom, prelomnom trenutku.

- Poseta predsednika Vučića je od izuzetnog značaja za sve Srbe na KiM. Narod njemu veruje, a s druge strane, stranci odnosno međunarodna zajednica ga poštuje i to se mora imati u vidu - poručuje u izjavi za Tanjug Krivokapić.

Foto: Telegraf

Prema njegovom mišljenju, Vučić je samim svojim dolaskom još jednom potvrdio reči patrijarha Irineja da se lavovski bori za KiM.

- Vučić je čovek koji je sa svojim narodom i u dobru i u zlu. On je osetio da je ovo pravi momenat i prelomni trenutak da dođe i da umiri Srbe, da vrati narodu mir i veru u budućnost za opstanak na KiM - kaže on.

Kako ističe, s druge strane Vučić šalje poruku međunarodnoj zajedinici i kosovskim Albancima "da se ne igraju sa severom KiM".

Ukazuje da u ovom trenutku bezbednosna situacija, ni politički, ni u drugom smislu nije dobra za Vučićev dolazak, međutim, predsednik Srbije je, kaže, takav čovek da kad god je srpskom narodu teško bilo gde, on ne preza ni od čega.

Foto: Telegraf

- On je čovek koji se ne plaši. i pored svih upozorenja, kako pretpostavljam, on je rešio da dođe - rekao je Krivokapić.

Građani očekuju smirivanje tenzija i ovo "čitaju" kao poruku da država nije odustala od njih.

- Poseta će uneti sigurnost, jer će narod osetiti da ih država nije napustila nego da i dalje vodi brigu o njima - rekao je stanovnik severne Mitrovice.

- Nadam se najboljem, da će nešto moći da uradi za nas. Samo neka bude sve u redu kad dođe, želim da mu poželim dobrodošlicu. Valjda će da se smire tenzije…očekujem da se malo opustimo - rekla je njegova sugrađanka.

Daljinac

(Telegraf.rs / M.Ivas - J.O.Dž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stole

    20. januar 2018 | 12:30

    Nema te sile koja nam može oteti naš Kosmet.

  • Drvce

    20. januar 2018 | 12:32

    Vidi se ko je omiljen u svom narodo. Opozicija ne bi smela ni nos da promoli na Kosmetu.

  • Malena

    20. januar 2018 | 11:53

    Bravo za predsednika! Trebalo je imati hrabrost za odlazak na KiM!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA