≫ 

Rok za predaju kandidatura za beogradske izbore 16. februar

Gradska izborna komisija za svega nekoliko dana proglasila je šest izbornih lista za predstojeće beogradske izbore

  • 0

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je danas da ovlašćeni predlagači, odnosno registrovane političke stranke, koalicije stranaka i grupe građana kandidature za učešće na beogradskim izborima mogu podneti do 16. februara.

VUČIĆ NA KOSOVU: U manastir Banjska ušao praćen crkvenim zvonima, Telegraf je na licu mesta (FOTO) (VIDEO)

Posle toga GIK ima rok od pet dana da proglasi zbirnu izbornu listu za izbore koji će se održati 4. marta, precizirao je Lukić.

Gradska izborna komisija za svega nekoliko dana proglasila je šest izbornih lista za predstojeće beogradske izbore.

Lukić je naveo da je taj posao fizički i tehnički obiman, a zahteva i stručnost i znanje, jer treba prekontrolisati sve kandidature, priloženu dokumentaciju i usaglašenost sa zakonom, prenosi Beoinfo.

On je dodao i da se GIK trudi da odmah nakon predaje liste počne provera - najpre potpisa birača i to po trideset po kandidatu za odbornika, zatim elektronska provera da li imaju biračko pravo i kontrola papirne izjave u smislu da li je original, overena i da li ispunjava zakonske uslove.

- Rokovi su kratki i iznose 24 sata za proglašenje izborne liste. Predlagači su u principu tačni i do sada nismo imali nikakvih problema - rekao je Lukić.

On je naveo i da su javni beležnici umnogome pomogli jer ne ostavljaju prostora za greške ili falsifikate, s obzirom na to da su oni garant pravne sigurnosti podataka.

Lukić objašnjava i da se na osnovu zbirne liste izrađuju glasački listići za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, kako bi Beograđani 4. marta mogli da ostvare svoje građansko pravo.

Do sada su jednoglasno proglašene: Izborna lista broj 1 "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", izborna lista broj 2 "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", izborna lista broj 3 "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)", izborna lista broj 4 "Da oslobodimo Beograd - Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)", izborna lista broj 5 "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik", kao i izborna lista broj 6 Grupa građana "Šta radite bre - Marko Bastać".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA