U Beograd stigla PORUKA EU: Saopštena je u Skupštini Srbije (FOTO)

Predsednik Evropskog parlamenta razgovarao je sa predsednicom srpskog parlamenta

  • 16

Poruka koju donosim iz Evropske unije jeste da prepoznajemo napredak Srbije, kao i da je ona most ka drugim zemljama, te da je zbog toga važno da se približi EU, rekao je danas predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani. On je nakon sastanka sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković relao da su imali koristan i uspešan razgovor o doprinosima i napretku u procesu pristupanja i približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Gojković raspisala još jedne izbore: Građani na njih izlaze 25. marta

Kako je rekao, važno je da velika zemlja kao što je Srbija ima parlament koji je "protagonista tih dešavanja", kao i da je važna parlamentarna diplomatija između EU i Srbije.

- Mislim da smo na dobrom putu - istakao je Tajani, i dodao da je Srbija velika Evropska zemlja u smislu kulture, tradicije i identiteta, što joj, dodao je, olakšava približavanje do kog će, nada se, doći što pre.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik EP je istakao da je u situaciji kakva je na Balkanu uloga Beograda izuzetno važna, jer, ocenio je, stabilan Balkan znači i stabilnu EU.

Objasnio je da je šestomesečno predsedavanje Bugarske prilika da EU još više unapredi odnose sa važnim balkanskim zemljama.

- Imamo problem sa stranim ratnicima, terorizmom i ilegalnim migracijama - rekao je Tajani i dodao da je potrebno posebno obratiti paznju na te globalne teme.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Tajani je rekao i da EU gleda Srbiju kao značajnu u smislu ekonomske saradnje i izrazio nadu da će evropske firme pomoći Srbiji da smanji nezaposlenost, naročito među mladima, i da se na taj način ojačaju dobre veze sa EU.

Kako je naveo, s predsednicom skupštine razgovarao je i o Kosovu, primetivši da je po tom pitanju važno da EU vidi "progresivno smanjivanje napetosti" i nastavak saradnje.

- U Italiji se kaže - po jutru se dan poznaje, a ovaj dan je sudeći po jutru, dobro počeo - zaključio je Tajani, koji je najavio da će u Srbiju uskori doći i Donald Tusk i Žan Klod Junker, predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je poseta predsednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija od velikog značaja za Srbiju, region, zemlje koje se nalaze u procesu pristupanja EU, ali i za samu EU.

Tajani je, kako je navela, istakao značaj Srbije kao važnog faktora i ključa stabilnosti u regionu, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Gojković je naznačila da se posle dužeg vremena tema proširenja u EU nalazi među prioritetima u bugarskom predsedavanju i naglasila da je prvi spoljno-politički cilj Srbije da postane punopravna članica EU.

- Zadovoljstvo nam je što će početkom iduće nedelje biti predstavljena strategija proširenja EU koja se odnosi na budućnost članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU. Srbija polaže velike nade u strategiju i da će njeni napori u ovom procesu biti prepoznati - istakla je Gojković.

Dodala je da će u ovom važnom dokumentu biti precizirani vremenski okvir pristupanja.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednica Narodne skupštine zahvalila je Tajaniju na prilici da se razgovara o saradnji između nacionalnog i evropskog parlamenta, ekonomskoj saradnji i saradnji u okviru procesa evorpskih integracija.

- Na današnjoj konferenciji o investicijama, rastu i zapošljavanju biće potpisani ekonomski sporazumi, a uloga parlamenta je značajna u tome, jer ćemo kroz parlament te sporazume ratifikovati - navela je Gojković i dodala da Tajani insistra na ekonomskoj saradnji Srbije i EU.

Teme razgovora sagovornika, kaže Gojković, bile su i uloga Skupštine u procesu evropskih integracija, značaj kontrole izvršne vlasti, jačanje kapaciteta parlamenta, ali i pitanje Kosova i Metohije.

- Srbija i Beograd očekuju da vlasti iz Prištine budu posvećene Briselskom sporazumu, kao što je Srbija posvećena, a naš prioritet u tim dijalozima jeste formiranje Zajednice srpskih opština - zaključila je Gojković.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA