Dačić naredio hitno "češljanje" po ambasadama: Moguće i smene, proverava se sve - od finansija do bezbednosti

Ambasadori nisu sa velikim odobravanjem prihvatili akciju vanrednih kontrola, a posebno su nezadovoljni "faktorom iznenađenja"

  • 26

Tim Ministarstva spoljnih poslova zadužen za nadzor rada naših ambasada i konzulata širom sveta, na čijem je čelu državni sekretar MSP Ivica Tončev, započeo je sa vanrednim nadzorima rada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Policija intervenisala zbog protesta Zavetnika, zlonamerni su drugačiji navodi: Stefanović odbrusio zbog laži!

Prema našim informacijama, "kontrolori" su do sada nenajavljeno obišli dve ambasade, u Beču i Bratislavi. Predviđeno je da se u narednom periodu radi provera što više naših diplomatskih "filijala", ne samo u Evropi, već i na udaljenijim destinacijama.

Tim koji vodi državni sekretar Tončev priprema detaljne izveštaje o svakom nadzoru koji se, sa preporukama, dostavljaju šefu diplomatije Ivici Dačiću.

Biće zabeležene sve nepravilnosti, a u zavisnosti od eventualnih propusta, šefovima i zaposlenima u DKP prete ozbiljne sankcije - od disciplinskih postupaka, do prekršajnih, pa i krivičnih prijava.

Takođe, tamo gde nadzor pokaže da je sve "pod konac", biće izrečene pohvale i preporučene nagrade za ambasadore. Ovo će se odnositi na ona DKP koja funkcionišu besprekorno i koja pokazuju visoki aktivizam odnosno proaktivnost u promociji interesa zemlje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

"Češlja" se apsolutno sve, od finansija do bezbednosti naših DKP i nivoa komunukacije koja se ostvaruje sa zemljom prijema kao i sa našim rasejanjem.

Koliko su kontrole ozbiljne i opsežne govori i podatak da se, recimo, radi i procena da li je video-nadzor naših ambasada i konzulata adekvatan, da li je postavljena oprema u funkciji, da li se poštuju sve predviđene bezbednosne procedure.

Ambasadori nisu sa velikim odobravanjem prihvatili akciju vanrednih kontrola, a posebno su nezadovoljni "faktorom iznenađenja", odnosno time što se provere dešavaju iznenada i bez rane najave.

Inače, tim za nadzor formiran je pre nekoliko meseci sa ciljem da se poboljšaju rad naših DKP i radna disciplina diplomata, ali i na sve načine spreče eventualni propusti, pa i afere koje su u prethodnom periodu dospevale u javnost.

Tim  za nadzor, pored predstavnika državnog sekretarijata, čine stručnjaci iz oblasti konzularnih poslova, finansija i bezbednosti. Svako iz svog delokruga rada razgovara sa službenicima i diplomatama u ambasadama, ali i detaljno obilazi objekte.

Nadzor ima za cilj i prepoznavanje problema sa kojima se DKP suočava na licu mesta i izveštaj može obuhvatiti sugestije centrali da poboljša uslove rada u konkretnoj ambasadi ili konzulatu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VLA BREE

    3. februar 2018 | 11:23

    Konzulat u Salzburgu je katastrofa neljubazni sa strankama vredkaju narod bolje netraziti usluge od njih po meni bolje daih nemamo nego to stonam rade hvala ,?

  • srbin iz srbije

    3. februar 2018 | 13:06

    Ne razumem koga treba kontrolisati, ambasadore ili one koji su ih izabreli i poslali.

  • milica

    3. februar 2018 | 13:54

    u stutgartu u konzulatu fotokopiranje jednog dokumenta "kosta" 10 €. trebalo je sest papira da kopiram, platila sam 60 €, naravno bez racuna. ako se bunis, pitas nesto ili trazis racun, tvoj predmet bude slucajno "zaturen", pa cekas dve godine da bude zavrsen, moze se dogoditi da se i "izgubi".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA