24

Usvojena Strategija za Zapadni Balkan! EU saopštila da li je 2025. krajnji rok za članstvo Srbije i šta očekuju od nas u vezi Kosova (VIDEO) (FOTO)

Šefica diplomatije EU i potpredsednica EK Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstavili su na konferenciji za novinare taj dokument

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu konačan tekst strategije o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, o kojem će se potom izjasniti poslanici Evropskog parlamenta. Šefica diplomatije EU i potpredsednica EK Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstavili su na konferenciji za novinare taj dokument, kojim se, prema ocenama iz Brisela, EU snažnije obavezuje da pruži jasnu evropsku perspektivu regionu Zapadnog Balkana.

DAN "D" za evrointegracije! Danas se usvaja strategija proširenja na Zapadni Balkan: Dva elementa su KLJUČNA za Srbiju

- Zapadni Balkan je geografski deo Evrope, države dele iste interese i istoriju, i danas je jasno da ćemo deliti evropsku budućnost unutar Evropske unije - kaže visoka predstavnica EU i šefica diplomatije Federika Mogerini.

Kako je navela, kooperacija EU sa zemljama Balkana je sve bolja iz godine u godinu.

- Želimo da pošaljemo jasnu poruku za svih šest zemalja o integraciji, ali sve se mora temeljiti na reformama, kako bi svi građani uživali sva prava i obaveze kao i građani EU - navela je ona na pres konferenciji u Strazburu, nakon što je usvojena Strategija proširenja na Zapadni Balkan.

Ona je navela da 2025. godina nije krajni rok, već perspektiva, koja je realistična, da se proces pregovora završi za one koji su ga započeli.

Printskrin: europa.eu

- Danas nismo usvojili samo strategiju, već otvorili i određeni put za dalje korake - istakla je Mogerini.

- Nadamo se da će sledeći meseci biti prekretnica što se tiče Zapadnog Balkana i EU, koja će u budućnosti imati nove članice. Mi se Strategijom pripremamo za to - kaže Mogerini, koja je pozvala na nastavak rada u tom smislu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han navodi da svi u regionu Zapadnog Balkana imaju interes da zajednički rade, kako bi se priključili Uniji.

- Godina 2025. je indikativni datum. Možda je moguće da se neka od država pridruži, a to će se desiti ako se ispune sve što je dato u strategiji i ispune određeni uslovi. EU neće prihvatiti novu članicu koja nije odlučna da reši bilateralna pitanja, određene sukobe koje ima. Isto tako, ovo mora biti i motivacija Kosovu kada je reč o dijalogu, da se nađe pozitivno rešenje - rekao je Han.

Printskrin: europa.eu

On je naveo da je iz Evropske perspektive važno shvatiti da je Zapadni Balkan region od 18 miliona ljudi, da postoje brojni izazovi, i da mora da postoji konačna inkluzija.

- Daćemo podršku našim partnerima tako što smo stvorili šest inicijativa, od vladavine prava, preko digitalne agende, do pomirenja i dobrosusedskih odnosa. To je objedinjeno u 57 konkretnih aktivnosti koje će se desiti od 2018. do 2020. godine - istakao je on.

Na pitanje novinara kako će EU "naterati" Srbiju i ostale zemlje da priznaju Kosovo, Mogerini navodi da je ohrabruje to što su dva predsednika (Vučić i Tači), pokrenuli novu fazu u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, da ih je ona na to podsticala, i da se nada da će to dati rezultate.

Kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, iako u strategiji ne stoji 2019. godina kao rok za sporazum o normalizaciji odnosa, Mogerinijeva je rekla da očekuje da to može biti postignuto do kraja mandata aktuelne Evropske komisije (2019. godina).

Printskrin: europa.eu

Šefica evropske diplomatije navela je da Unija želi da ojača prisutnost EU na Zapadnom Balkanu.

- Mi smo zemljama otvorili put, poručili im da su ga oni odabrali, a da ćemo ih mi u tome voditi - rekla je Mogerini.

Na to se nadovezao Han, koji je naveo da članstvo u EU nije nešto što samo podstiče privredni rast, već nešto što se odnosi i na prihvatanje evropskih vrednosti.

- Pre dve nedelje dogodilo se ubistvo na severu Kosova, a da se to desilo pre neku godinu, to bi bila "eksplozija". Ovog puta dva predsednika (Vučić i Tači) su razgovarali, i "smirili javnost". To je jedan od napredaka - rekao je Han.

U dokumentu koji ima 12 strana stoji da je 2025. godine moguće da Srbija i Crna Gora postanu članice EU.

TEKST STRATEGIJE ZA ZAPADNI BALKAN

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu "Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu" kojom je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrednostima.

U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredoavanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.

Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu ;kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

- Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju - navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima -navodi se.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Dodaje se da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da napreduju na evropskom putu a Komisija ih ocenjuje na pravedan i objektivan način na osnovu zasluga i brzine kojom postižu napredak.

Kada je reč o Albaniji i BJR Makedonija ocenjuje se da te dve zemlje postižu značajan napredak na evropskom putu i dodaje da je Komisija spremna da pripremi preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, na osnovu ispunjenih uslova.

Za BiH u strategiji se navodi da će Komisija početi pripremu Mišljenja o prijavi za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što dobije sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik.

Uz stalne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla da postane kandidat za pridruživanje, dodaje se.

Kada je reč o Kosovu navodi se da Kosovo ima priliku za održiv napredak kroz sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na evropskom putu kada to budu dozvolile objektivne okolnosti.

U strategiji se navodi da Zapadni Balkan, da bi ispunio kriterijume za članstvo u EU, a i zbog sopstvenih interesa, treba da sprovede sveobuhvatne reforme u ključnim oblastima.

Vladavina zakona, osnovna prava i upravljanje moraju znatno da se ojačaju. Reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i reforma javne uprave treba da pruže realne rezultate, dok funkcionisanje demokratskih institucija treba ozbiljno da se unaprede.

Primena ekonomskih reformi mora da bude energična kako bi se rešile strukturne slabosti, nedovoljna konkurentnost i visoka stopa nezaposlenosti.

U strategiji se ističe da sve zemlje moraju da budu bezrezervno posvećene - i rečju i delom - prevazilaženju nasleđa prošlosti, tako što će postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja, ;posebno granične sporove, i to pre nego što pristupe Evropskoj uniji.

Takođe mora da se postigne sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kako bi i jedni i drugi mogli da napreduju na svom evropskom putu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Tagovi: EU, Evropska komisija, Evropska unija, Federika Mogerini, Johanes Han, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (24)
Poređaj komentare:
 • M
  majkan

  Mi smo glupavi , kad zelimo u EU oni nas kecaju, da ne zelimo oni bi trazili da udjemo.Ne odgovara njima uticaj rusije na balkanu zato bi nas i primili preko reda

 • N
  niko

  Srbi evo kako bih rekao evropi zbogom ,kako bi bilo da razmislimo o nasem fondu narodnom koji bi bio u obliku banke sa malim kamatama do dva posto ,svatko ko zeli da radi kao firma ili kao radnik u novo osnovanim firmama ,zaposlenost 100% bi bila da ulazemo u taj fond a ne u njihove banke , detaljan plan spreman sam da DAM da vidite da evropa nije bajka vec da evropu napravimo u svojoj kuci i bolje,razmislite plan sam spreman da dam ,za neuspjeh spreman sam da odgovaram narodu srpskom jer sam siguran da nemozemo pogrijesiti ,jer dugo sam kalurirao gdje mogu biti propusti,svatko ko zeli i ima znjanje mogao bi da postane svoj gazda i da obezbedi drugima posao tj egzistenciju.PLAN SAM SPREMAN DA IZNESEM U CJELOSTI TEK KAD VIDIM STA O TOME MISLI SRBIJA TJ SRPSKI NAROD U CJELOSTI I U DIJASPORI I U NASOJ SRBIJI.

 • S
  salko

  Mi u Bosni zovemo ove iz evropskih institucija,,zabrinuti,,Stalno izrazavaju neku zabrinutost,a plate im astronomske.Ide im u prilog da je ovdje uvijek rovito i da sto duze ostanu.

Stvarna namera Albanaca je da stvore "veliku Albaniju": Drecun i Đurić odgovorili na provokacije Hotija

3/4 građana Srbije za vraćanje obaveznog vojnog roka

Republika Srpska će imati podršku Srbije sve dok je Vučić predsednik: Vulin u Banjaluci razgovarao sa Dodikom (FOTO)

Ministri policija sa Zapadnog Balkana sutra putuju u Brisel: Bitna tema je na stolu

Jedna nađena u raciji, druga na "Kupujem prodajem": Vraćene dve fotelje ukradene iz Skupštine 5. oktobra 2000.

Priština sada ima samo jedan cilj: Dokopati se jezera Gazivode! Ali je pravi plan daleko podliji

Vučić se sastao sa prvim obaveštajcem Rumunije: Evo o čemu su razgovarali

Strašna provokacija iz Prištine: Podela bi podrazumevala da uzmemo Sandžak i deo juga Srbije

Amerikanci i Nemci ponovili Prištini svoj stav: Ne može bez promene Ustava

Razgovor o razvojnim projektima u Srbiji: Vučić se susreo sa podsekretarkom UN (FOTO)

DS u blokadi: Bez kvoruma na Glavnom odboru, nisu mogli da izaberu organe stranke

Gojković odbila da Omeroviću potpiše putni nalog posle skandala na aerodromu

Delegacija Prištine u Briselu na "redovnoj razmeni stavova"

Zašto Srbija otvara samo dva nova poglavlja u pregovorima sa EU?

Pola miliona dolara otvorilo bi vrata Bele kuće za razgovor sa Trampom

Državni vrh Srbije slavi pobedu naših fudbalera: Evo ko se sve radovao sa Orlovima (FOTO) (VIDEO)

Snažna poruka za Orlove: Oglasio se predsednik Vučić posle pobede naših fudbalera nad reprezentacijom Kostarike

Formira se radna grupa protiv lažnih vesti: U Vladu Srbije stiže poseban predlog

Sloboda putovanja, studiranja i rada, ali gubitak nacionalnog identiteta: Šta za Srbe predstavlja ulazak u Evropsku uniju?

Neočekivana poseta predsednika Srbije: Vučić se pojavio na pijaci u Zemunu, evo šta je kupio

Do kraja godine 14 ''migova 29'' čuvaće nebo Srbije

Demokrate formiraju opozicioni blok: DS sa Đilasom ulazi u formiranje Saveza za Srbiju

Rasim Ljajić traži rešenje za "slučaj Omerović": Svesni smo političke štete, tražimo izlaz iz ove situacije

Šta se dešava sa licima koja su širila dezinformacije o neispravnoj vodi za piće? Stefanović otkrio detalje istrage (VIDEO)

Udala se Dačićeva miljenica: Vrh SPS i Palma uveličali slavlje (FOTO)

Vulin: Razgraničenje je najbolje rešenje za KiM, mora se suzbiti ideja o velikoj Albaniji

Nemački vojnici ostaju na Kosovu još godinu dana: Bundestag odobrio nastavak misije

Brnabić na forumu "Evropa Vahau": Srbija je pouzdan partner EU u borbi protiv ilegalnih migracija (FOTO)

Tači prekršio Ustav? Kosovski ombudsman pokrenuo istragu

150 dana od ubistva Olivera Ivanovića: Ubice i dalje nepoznate

Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje EU: Kurc očekuje napredak u pristupnim pregovorima Srbije

Cilj širenja lažnih vesti je destabilizacija Srbije! Za Dačića je posredi politička borba (VIDEO)

Evropa nije potpuna bez Balkana, ali zemlje regiona moraju dobro da se pripreme za pristupanje EU

Srbiji je dosta specijalnih predstavnika: Dačić ne misli da se pravno-obavezujući sporazum piše, ali da pritisak za rešenje pitanja KiM postoji

U sedam dana 3 opasne lažne vesti: Kako zaštititi državu i građane od dezinformacija?

Napredak Srbije u pregovorima o članstvu EU: Otvaranje novih poglavlja krajem juna

Srbi se bore za Mostar: Jedinstvenom listom do poslanika u kantonalnoj Skupštini

Slovačka protiv kosovske vojske i države Kosovo! Sastanak Vulina i Gajdoša (FOTO)

Burna sednica Skupštine Srbije: Ko je plasirao vest o neispravnoj vodi u Beogradu, a ko "tuče svoje simpatizere"?

Jorgovanka Tabaković ponovo guverner Narodne banke Srbije

Sraman ispad Miše Vacića: Grubo se "našalio" na račun nestanka novinara, pa obrisao tvit (FOTO)

Slovačka ostaje pri svom stavu: Kosovo je Srbija (FOTO)