≫ 

ŠTA ČEKA VUČIĆA U HRVATSKOJ: Počasna četa, teški razgovori, protesti, ali i poseta jednom zaboravljenom srpskom stratištu

Predsednik Srbije u ponedeljak odlazi u dvodnevnu posetu Hrvatskoj

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ponedeljak će u Zagrebu dočekati hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, uz vojne počasti, intoniranje himni i smotru "počasne čete", čime će započeti zvanična poseta šefa srpske države Hrvatskoj, prva posle pet godina na tom nivou, poseta koja je samim pozivom postala prvorazredni politički događaj.

Imaju 145 načina da nas ucenjuju: Da li nas je EU bacila u hrvatske šake?

Kako Tanjug nezvanično saznaje, Vučić će najpre razgovarati sa svojom hrvatskom koleginicom, potom i sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Slede njegovi razgovori u Saboru, a onda i u Hrvatskoj privrednoj komori, gde će mu se ponovo pridružiti hrvatska predsednica.

Na agendi posete srpskog predsednika je, prema Tanjugovim informacijama, i sastanak s polaznicima Akademije Srpskog narodnog veća i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U utorak će predsednik Vučić posetiti Vrginmost, mesto velikog stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, ali i tokom "Oluje".

Nakon povratka u Zagreb, planirano je da prisustvuje Drugoj velikoj skupštini Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština, gde će Vučić imati priliku da razgovara sa velikim brojem Srba u Hrvatskoj.

Da je samo po agendi - bila bi to uobičajena poseta predsednika jedne susedne zemlje.

U realnosti - ništa u slučaju ove posete nije uobičajeno, od samog poziva Grabar Kitarović Vučiću, kojim su mnogi, pre svega u Hrvatskoj, bili ne malo zatečeni.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Od tog trenutka, o poseti su se, naime, oglasili i izjasnili gotovo svi u hrvatskoj političkoj i drugoj javnosti - u toj meri i u tolikom obimu da se čini da je poseta unapred "potrošena", i pre nego je Vučić stigao na Pantovčak.

Činjenica je da do posete dolazi u trenutku kada odnosi dve zemlje nisu sjajni, ali isto tako nema ničeg u poslednje vreme što se dogodilo, a što bi opravdalo tu lavinu reakcija u Hrvatskoj, usmerenih pre svega na to da razgovori u Zagrebu neće doneti nikakav pomak.

Osim, ako im upravo to i nije bio cilj - da posetu unapred minimizuju, razgovore obeshrabre, a da glavnim akterima - predsednicima dve države - suze prostor za pokušaj da odnose Srbije i Hrvatske promišljaju s gledišta interesa dve države i njhihovih naroda, a ne dnevno-politički i usko interesno.

Očigledno je bilo od prvog trenutka da je poziv Grabar Kitarović bio direktan, da je Vučićev odgovor bio jednako odlučan, a da je hrvatska vlada bila, i ostala, najblaže rečeno, uzdržana.

Sabor je ostao podeljen, a u javnosti su potegnuta sva moguća pitanja, zahtevi ka Vučiću, primedbe, dileme o opravdanosti posete, ispostavljani "stari računi"...

Najavljen je protest Udruženja udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Sve nadležne institucije u Hrvatskoj, od trenutka kada je predsednica Kolinda Grabar Kitarović najavila posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rade svoj posao na bezbednosti i javnost može biti mirna, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic

Božinović je, prenosi HINA, rekao da hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika.

Upitan o mogućim najavljenim protestima zbog posete predsednika Vučića, ministar je rekao da, ako ih ima, protesti se najavljuju policijskim upravama.

Na pitanje da li su usklađeni stavovi vlade i predsednice Republike oko ove posete, Božinović je rekao da će se, koliko je njemu poznato, predsednik Vučić sastati sa svojim domaćinom, hrvatskom predsednicom Grabar-Kitarović, a imaće sastanke i sa predsednicima vlade i sabora.

Hrvatska predsednica je u jednom momentu pozvala na obustavljanje verbalnog rata i uputila ministre da brinu o svojim poslovima i resorima.

Vučić je, u intervjuu Globusu, predložio moratorijum na rasprave o temama iz prošlosti na šest meseci.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Susret srpskog predsednika i hrvatske predsednice događa se, istina, u trenutku kad su otvorena pitanja i dalje "otvorena" i kad su i dalje tema međusobnih "prebacivanja" , a reč je pre svega o granici na Dunavu, tačnije o tome hoće li biti povučena sredinom reke Save, što je zahtev Srbije, ili po katastarskim knjigama, na čemu insistira Hrvatska), zatim o sukcesiji, nestalima, povratku Srba u Hrvatsku, njihovoj imovini u toj zemlji...

Hrvatska je, tačnije premijer, postavio i pitanje ratne odštete, a poslednjih su mesec dana učestale i "prozivke" zbog izložbe koju je Srbija organizovala u UN o genocidu i stradanju u Jasenovcu. . . ali je, usred tih neprijatnih tema, došao predlog srpskog predsednika za "moratorijum na rasprave o temama iz prošlosti" u narednih šest meseci.

Foto: Tanjug/MSP

- Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci i da to kažemo ne govorimo o tome, tome i tome ili pre nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus i jedni i drugi. I oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma - predložio je Vučić.

On je tada rekao takođe da bi možda zaljučak njegovog predstojećeg razgovora s hrvatskom predsednicom trebalo da bude:

- Saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kad je reč o prošlosti, ali dajte da pokušmamo bolje razumeti jedni druge u narenom periodu.

Kako bilo, Vučić je prethodnih dana u nekim zvaničnim istupima izrazio nadu da će poseta Zagrebu biti uspešna, a biće uspešna, kako je rekao, ako "uspemo da smirimo tenzije i ako teme prošlosti ostavimo po strani".

S tim je u vezi čak rekao da ga ne interesuju komentari ni u Zagrebu, ni u Beogradu, od onih koji bi da "nastavljaju ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke".

Kako je naglasio, vreme za razgovore je pred nama, a vreme ratova je prošlost, što je potvrdio i time što je odmah prihvatio poziv hrvatske predsednice za posetu, koja će biti realizovana početkom naredne sedmice, 12. i 13. februara.

Istakao je da ne očekuje lake i prijatne razgovore, da je mnogo otvorenih pitanja, ali da u Hrvatsku ide sa željom da uradimo nešto dobro za našu decu i za budućnost.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    9. februar 2018 | 21:41

    Jedva čekam da se himna Srbije zaori u sred Zagreba.

  • Cika Velja

    9. februar 2018 | 20:19

    IMAM JAKO LOS PREDOSECAJ!!!

  • xerxs

    9. februar 2018 | 19:47

    Srpski predsedniik je pokazao da je odgovoran državnik kada je prihvatio poziv Kolinde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA