≫ 

Štrahe "zapalio" vatru u Austriji zbog Kosova, Kurc presekao!

Bura u Austriji zbog izjave vicekancelara „Politici“ da je Kosovo deo Srbije

  • 24

Opoziciona stranka Neos zatražila je danas sednicu spoljnopolitičkog saveta zbog “višestrukih spoljnopolitičkih ispada” vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, čime se nastavlja bura zbog izjave lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) uoči posete Beogradu listu "Politika” u kojoj je rekao da je Kosovo deo Srbije.

Brnabić Štraheu: Srbija ceni podršku Austrije na putu ka EU

Takozvani "Savet austrijske integracione i spoljne politike" važi za ekvivalent nacionalnog saveta bezbednosti i nalazi se pri Ministarstvu spoljnih poslova, a njegovi članovi su šefica diplomatije, predstavnici kancelara, vicekancelara, Ministarstva odbrane, kao i predstavnici parlamentarnih partija, Konferencije predsednika pokrajina.

Ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel treba da izađe pred poslanike i objasni koje su smernice austrijske spoljne politike i ko sve od članova vlade može da vodi spoljnu politiku, navodi se u zahtevu Neosa.

Za sazivanje sednice Saveta neophodan je zahtev dva člana, a Neos je s tim u vezi dovoljno zastupljen u ovom telu.

Ta opoziciona stranka smatra da Austrija u EU ovim ispadima Štrahea gubi verodostojnost kao spoljnopolitički partner u EU.

Foto: Tanjug/Zoran Mirkovic

I bivši austrijski kancelar, lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern, osudio je izjave Štrahea vezane za Kosovo ističući da on „doliva ulje u vatru“.

- Štrahe doliva ulje u vatru u konflikt u kojem bi Austrija trebalo da da doprinos pomirenju - naglasio je on u izjavi APA.

Kern smatra da Štrahe, iz izborno taktičkih razloga, unosi međunarodni konflikt u Austriju i time ugrožava bezbednost zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Kosovski konflikt, prema njegovim rečima, ne zaustavlja se pred granicama Austrije.

- Tada kada smo prizali Kosovo imali smo konflikte na ulicama Austrije među mladima sa Kosova i iz Srbije - objasnio je Kern.

Takođe i po pitanju RS je, kako dodaje, Štrahe već delovao mimo evropskog konsenzusa.

- To je pravi bezbednosni rizik po Austriju - upozorava Kern podsećajući da je više stotina plavih šlemova iz Austrije stacionirano na Kosovu i u Bosni i Hercegovini koji bi bili prvi koji bi se suočili sa problemima.

- Štrahe ovim Austriju vodi u magareću klupu evropske politike i pridružuje se sumnjivom društvu - konstatovao je on, navodeći da je razočarajuće što kancelar Sebastijan Kurc na to nije reagovao.

Iz sedišta kancelara isprva nije bilo reakcije na izjavu Štrahea o Kosovu, da bi Sebastijan Kurc rekao danas da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće menjati.

Foto: Tanjug/AP

On je, pred sednicu vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekanelara Hajnc Kristijana Štrahea „Politici“ da je Kosovo deo Srbije, naglasio da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da da doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištne.

Na pitanje da li je Štraheovo opredeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kurca odgovorio je sam Štrahe koji je negirao tu tvrdnju i naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatovao da se , kada govori o realnom stanju uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

- Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo - podsetio je on i dodao da problem nažalost nije održivo rešen.

Kurc je takođe ocenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanela bilo kakvu štetu , te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

Cilj austrijskog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, biće da se na najbolji mogući način podrže države Zapadnog Balkana na putu u Uniju.

- Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće menjati - zaključio je Kurc.

VIDEO: Pogledajte šta Kurc i Vučić rekli u obraćanju medijima, prilikom posete predsednika Srbije Austriji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi🇷🇸S@D

    14. februar 2018 | 16:51

    Kurc je slab. Boji se uličara i mafije.

  • kamy

    14. februar 2018 | 16:51

    Strahe je jedini politicar u Becu koji ima osecsj za realnost!

  • Čika Jova

    14. februar 2018 | 15:31

    Izem ti zemlju koja se boji uličarskih huligana i zbog njih prizna ono što nikad neće biti zemlja. Da li bi oni prepustili deo svoje zemlje Sloveniji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA