Do kraja marta mišljenje srpskih akademika o Kosovu

Knjiga će, prema rečima potpredsednika SANU, pokazati stavove koje zauzimaju članovi Akademije o gorućem problemu države Srbije

  • 29

Potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Ljubomir Simović najavio je danas da će 12. marta početi štampanje knjige sa referatima akademika o Kosovu i Metohiji i zaključcima sa diskusija po odeljenjima o toj temi što će biti, kako je rekao, doprinos Akademije dijalogu o Kosovu koji je inicirao predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Imamo slične probleme, treba jedni druge da podržavamo: Dačić pozvao Komorska ostrva da preispitaju odluku o Kosovu

Maksimović je podsetio da je SANU najviša naučna i umetnička instutucija u Srbiji, ali specifične organizacije, zbog čega se ne donose zaključci na nivou Akademije, već je reč o skupu pojedinaca koji se kao naučnici ili umetnici bave pitanjima od opšteg značaja, uključujući i Kosovo.

On je rekao da je bio organizovan razgovor po odeljenjima SANU i da su neki akademici, koji su svojim profesijama pozvani da daju mišljenje o navedenoj temi, napisali referate koji će se naći u knjizi od 250 strana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Maksimović je precizirao da će u prvom delu knjige biti referati desetak akademika, među kojima su Miro Vuksanović, Tibor Varadi, Kosta Čavoški, a u drugom delu će biti objavljeni stavovi izneti na diskusijama po odeljenjima, takođe potpisani pojedinačnim imenom i prezimenom akademika.

Knjiga će, prema rečima potpredsednika SANU, pokazati stavove koje zauzimaju članovi Akademije o gorućem problemu države Srbije.

Maksimović je najavio da će u aprilu biti objavljena i komletna bibliografija SANU posvećena Kosovu i Metohiji, u kojoj će se naći knjige čiji su autori akademici, ali i izdanja štampana pod krovom SANU (poput publikacija sa tribina i skupova organizovanih u SANU).

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    3. mart 2018 | 19:03

    Da bi bio mir u Srbiji,nuzan je REFERENDUM na dva pitanja : 1/ JUZNU SRBIJU KOSOVO I METOHIJU ILI EU ? 2/ Brisanje iz Ustava Srbije da je Kosovo i Metohija neotudjivi deo Srbije ?

  • Milena

    2. mart 2018 | 18:25

    Ma mogu oni da misle sta god hoce, ali realnost nam je svima jasna. O tome se trebalo misliti 60.-ih,70.-ih godina dok je jos uvek bilo Srba na Kosovu, nase vojske, fabrika, policije..... Ovako trazite Srpsku drzavu tamo gde nema Srba.

  • Ponosna Srpkinja! 🇷🇸

    2. mart 2018 | 21:57

    KOSOVO JE SRBIJA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA