2

Zorana Mihajlović u UN: Srbija primer dobre prakse u svetu u oblasti rodne ravnopravnosti (FOTO)

- Danas odavde šaljemo poruku da su žene ravnopravni članovi svakog društva i ogroman neiskorišćeni potencijal - rekla je potpredsednica Vlade Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, predstavila je danas, na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku rezultate koje je Srbija postigla u oblasti rodne ravnopravnosti i poručila da su žene ravnopravni članovi društva i ogromni neiskorišćeni potencijal i da je zadatak svakog društva da stvara jednake šanse za žene i muškarce.

ZORANA PONOVO UDARILA NA ZORANA: Evo šta je sada Mihajlović zamerila kolegi iz Vlade

- Put ka ostvarenju rodne ravnopravnosti nije lagan. Kada su Vorena Bafeta pitali za tajnu uspeha, između ostalog rekao je da mu je bilo lakše da uspe jer je „protiv sebe“ imao samo polovinu populacije – muškarce. Zašto? Jer žena nije bilo u biznisu, a i danas ih nema dovoljno da budu „pretnja“. Danas odavde šaljemo poruku da žene ne samo da nisu pretnja, već su ravnopravni članovi svakog društva i ogroman neiskorišćeni potencijal. Na svima nama je da za dobrobit čovečanstva doprinesemo stvaranju društva u kojem će svaki njegov građanin i građanka imati jednake šasne za rad i život - poručila je potpredsednica Vlade.

Foto: Promo

Mihajlovićeva je predstavila rezultate koje je Srbija ostvarila u oblasti rodne ravnopravnosti u poslednje četiri godine, kad se poslednji put obraćala na istom mestu. “Osnovali smo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na nivou potpredsednice Vlade, doneli Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost (2016-2020) i Akcioni plan za njeno sprovođenje, usvojili smo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pripremili smo Nacrt novog zakona o rodnoj ravnopravnosti koji će Srbiju svrstati u red modernih, razvijenih zemalja, i kao jedina zemlja van Evropske unije, izradili smo Indeks rodne ravnopravnosti i danas se poredimo sa članicama EU”, rekla je Mihajlovićeva.

SRBIJA PRIMER DOBRE PRAKSE

Potpredsednica Vlade je dodala da je posebno ponosna na uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, po kojem su i UN prepoznale Srbiju.

- I budžet za 2017. i 2018. godinu je rodno odgovoran. I zbog toga je Srbija izabrana kao primer dobre prakse - što je prepoznato i u UN trening centru, na svetskom nivou i zbog čega će naša zemlja predstavljati studiju slučaja od koje će svi u svetu učiti - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Srbija prepoznala da je uvođenje rodne ravnopravnosti u sve politike i planove prioritet i ključ za unapređenje rodne ravnopravnosti, i dodala da u 2018. kreće realizacija IPA programa vrednog dva miliona evra.

Foto: Wikimedia/Silje Bergum Kinsten

- Kao zagovornica regionalne saradnje i povezivanja, inicirala sam osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za zemlje Zapadnog Balkana. Jer naši problem su slični, a ujedinjeni možemo učiniti mnogo - naglasila je ona.

ZAKON TOKOM OVE GODINE

Kako je navela, u 2018. plan je da se usvoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti, da se nastavi rad na ekonomskom osnaživanjem žena i podršci ženskom preduzetništvu, kako kroz IPA fondove, tako i kroz podršku uključivanju žena u lance dobavljača i podizanje svesti o tome zašto je važno osnažiti žene, da je to za dobrobit celog društva.

Ona je istakla da će u 2018. u Srbiji posebna pažnja biti posvećena ženama na selu, što je ujedno i glavna tema ovogodišnjeg zasedanja.

- Žene sa sela spadaju u višestruko diskriminisanu i ranjivu grupu. Najbrojnije su kada treba da rade, a kada treba da budu vlasnice imovine onda ih ima najmanje. Više od 50 odsto radno sposobnih žena iz ruralnih područja je formalno nezaposleno, a 60 odsto nema pravo na penziju. Samo je 12 odsto žena vlasnica imovine, pa ne mogu da uzmu kredite niti da započnu svoj biznis, dok je samo 17 odsto poljoprivrednih gazdinstava registrovano na žene - rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Promo

Ona je rekla da kvalitet života žena na selu predstavlja ključ ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede. "Naš zadatak je da obezbedimo balansirano ulaganje u ruralni razvoj, a to nije samo poljoprivreda, već da podstičemo povećanje vlasništva nad imovinom od strane žena, da poboljšavamo socijalne usluge, da kroz rodno odgovorno budžetiranje obezbedimo bolji položaj manje zastupljenog pola, a to su u ruralnom razvoju žene”, rekla je Mihajlovićeva.

Kao pozitivan primer u Srbiji, ona je navela projekat "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", koji je pokrenula kao potpredsednica Vlade.

- Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen - navela je Mihajlovićeva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: Njujork, Rodna ravnopravnost, UN, Žene, Zorana Mihajlović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • Š
    Šmrc

    Ova samo smeta i ništa drugo.

  • O
    Objavi ako smes

    To mi je najvaznije !

Brnabić ide na prijem kod Trampa: Šta sve premijerku Srbije očekuje u Njujorku

Rusija za Dejton, ali protiv demonizacije Republike Srpske: Ivanić o susretu sa Lavrovim

U Briselu mogu da me vide kad god hoće, ali prvo da odgovore na dva pitanja: Vučić o dijalogu sa Prištinom i Haradinajevim pretnjama

Svaki Albanac u svetu je plaćao da se naoružava OVK, milom ili silom su plaćali porez: Dačić o Haradinajevim pretnjama i ćutanju EU

Tači nastavlja da kidiše: Korekcija granice na način da se "Preševska dolina" priključi Kosovu

Vanredna sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Francuski šamar Prištini: Ne daju im "beli šengen"

Ambasador EU bez komentara na pretnje Ramuša Haradinaja

Vesić: PKB služio Ðilasu za izvlačenje para

Sporazum između Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan: Stav Johanesa Hana o Kosovu jasan

Da li je sporazum sa Fronteksom dobro promišljen potez? Evo ko najviše dobija dolaskom EU straže na srpske granice

Šef nemačke diplomatije o Rusiji, SAD, pregovorima Beograda i Kosova, ali i čitavom Zapadnom Balkanu: Jaka EU, ujedinjena EU!

Besplatna pravna pomoć za korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka: Vlada Srbije usvojila predlog zakona

Dačić u Emiratima: Sa Bin Zajedom dogovorio ukidanje vize za Srbe koji putuju u UAE (FOTO)

Hašim Tači o odluci Vučića da ne ide na GS UN: Kosovska agenda nikada nije zavisila od Srbije

Brutalno krše dogovor! Albanski poslanici pored Kosova dodali reč "republika": Srpska lista odlučno protiv

Kako se međusobno vide Srbi i Albanci? Odnos pun stereotipa, nepoznanica i "tereta istorije" (FOTO)

Vulin i Čepurin saglasni u oceni: Vučićeva poseta Kini je istorijska!

Srbija 7. u Evropi po broju mirovnih operacija! NATO: Na vama je odluka da li ćete postati naša članica

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod znakom pitanja: Đurić poručio - Brisel će morati malo da sačeka na Vučića

Evropska unija je strateški cilj Srbije: Brnabić na sastanku sa turskim ministrom, u fokusu se našle tri važne teme (FOTO)

Haradinaj preti ratom: Ako dođe do pomeranja granica, trebaće vojničke čizme

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

Čini mi se da smo u "kritičnoj fazi" dijaloga: Ljajić poručuje - Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt na Kosovu (VIDEO)

Izgubiti život na vojničkoj dužnosti je najveća žrtva koja se može prineti domovini: Vučić uputio telegram saučešća Putinu

Nema pravljenja "depoa" za migrante na Balkanu, komesar za izbeglice tvrdi: Fronteks već prisutan na granicama Srbije

Izveštaj Stejt departmenta sa fokusom na terorizam: Srbija u dokumentu iz Vašingtona

Gde tu prestaje analitika, a postaje lobiranje? Milić i Liht debatovale na temu bezbednosnih izazova Zapadnog Balkana

Sinod SPC podeljen između grčkih i ruskih đaka: Kome će se Srbi prikloniti - Moskvi ili Carigradu?

Veliki talas ulaganja na Kosovu: Infrastrukturni i privredni projekti, ali i zajednička sednica Vlade Srbije i predstavnika Srba sa KiM

Veselji može da vidi Niš, samo sa lisicama na rukama i iz policijskog vozila: Vulinov odgovor predsedniku Skupštine Kosova

O dolasku Fronteksa na srpske granice juče su svi pričali: Šta je zadatak ove službe i šta će sutra biti dogovoreno u Beogradu?

Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova bez saglasnosti: Dačić o garancijama NATO-a

Podmukla Plenkovićeva pretnja: Put Srbije u EU vodi preko Zagreba! Ekspresni odgovor Beograda za Telegraf

Kinezi Vučiću pripremili neverovatno iznenađenje: Uz zvuke pesme "Pukni zoro" predsedniku Srbije uručili poklon (FOTO)

Brnabić na Generalnoj skupštini UN: Premijerka predstavlja Srbiju u Njujorku

Ništa od ukidanja veta! Srbiju će i dalje moći da blokira bilo koja zemlja na putu ka EU: Otkriveno ko stoji iza ove odluke

U Kini napravljena odlična saradnja, Palma poručuje: Srbija staje na zdrave ekonomske noge, "što ne može niko da kritikuje"

Ne pada mi na pamet da se pravdam Izetbegoviću oko nabavke oružja: Vučić oštro odgovorio na kritike iz regiona

Rešenje za Kosovo nije na stolu, razgraničenje je opcija: Dačić o sporazumu sa Prištinom (FOTO)

Amerika vidi tri izazova na Zapadnom Balkanu: Srbija ima suštinsku ulogu (FOTO)

Kada kineski premijer progovori srpski u Vučićevu čast (VIDEO)