Srbija nije sprovela nijednu od preporuka o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope zaključuje da je nivo usklađenosti sa preporukama "globalno nezadovoljavajući"

  • 5

Srbija nije na zadovoljavajući način sprovela bilo koji od trinaest preporuka koje je antikorupcijsko telo Saveta Evrope GRECO (Grupa država protiv korupcije) uputilo Beogradu u julu 2015. godine, piše u novom izveštaju o usklađenosti, koji je danas objavljen.

Srbija spremna za PET: U junu očekujemo otvaranje značajnijeg paketa poglavlja

GRECO je posebno preporučio da se preduzmu mere kako bi se dodatno poboljšala transparentnost parlamentarnog procesa, uključujući obezbeđivanje adekvatnih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitne procedure kao izuzetka, a ne po pravilu. Podvučena je potreba za uvođenjem propisa o transparentnosti o kontaktima poslanika sa lobistima i drugim trećim stranama, s obzirom na veliki rizik od nepotrebnog uticaja, navodi se u izveštaju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Postignut je samo ograničen napredak u pogledu transparentnosti rada Narodne skupštine, kaže GRECO u izveštaju o usklađenosti. U tom pogledu, navode da je neophodna odlučnija akcija, kao i usvajanje kodeksa ponašanja i uvođenje pravila za članove parlamenta o tome kako oni komuniciraju sa lobistima i drugim trećim stranama.

Među ostalim preporukama iz 2015. godine bilo je jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca: izmena procedura za zapošljavanje i imenovanje sudija, predsednika sudova i tužilaca, posebno isključivanjem Narodne skupštine iz ovog procesa i obezbeđivanjem zapošljavanja zasnovanom na zaslugama i nastavak reforme sistema ocene rada sudija i tužilaca.

Viši sud u Beogradu - Foto: Telegraf

Što se tiče sudija, u izveštaju o usklađenosti GRECO pozdravlja mere koje su preduzete kako bi se dalje razvila uloga Visokog saveta sudstva, poboljšala objektivnost i transparentnost procedura za angažovanje i unapređenje sudija, kao i obučavanje sudija o etičkim pitanjima. Pored neophodne ustavne reforme u cilju promene sastava Visokog saveta sudstva i isključivanja Narodne skupštine iz procesa regrutovanja sudija, GRECO očekuje pregled sistema ocene rada sudija.

Tužioci su u situaciji koja je uglavnom slična sudijama. Neki koraci su preduzeti u cilju jačanja uloge Državnog veća tužilaca, kako bi se pregledao sistem procene učinka za tužioce i obuka o etičkim pitanjima. Dalji napredak uslovljen je predstojećom ustavnom reformom. GRECO ponavlja poziv srpskim vlastima da razmotre kriterijume za zapošljavanje i imenovanje tužilaca.

S obzirom na navedeno, GRECO zaključuje da je nivo usklađenosti sa preporukama "globalno nezadovoljavajući". GRECO je zato zatražio od šefa srpske delegacije da dostavi izveštaj o napretku u sprovođenju svih očekivanih preporuka što je pre moguće, ali najkasnije do 31. oktobra 2018.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    15. mart 2018 | 16:22

    Trebaće mnogo mnogo vremena da se nešto uradi jer tim merama biće pogođeni mnogi koji trebaju to da urade.Veliki su to lanci korupcije a još više zamršeni tako da nije lako preseći pravu kariku,ponekad ta karika i sama od sebe pukne.

  • Драган

    15. mart 2018 | 15:18

    Србија је земљагде нема ПРАВА и ПРАВДЕ!

  • Imenjak

    15. mart 2018 | 15:01

    Di ce to naopako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA