Problem Kosova se koristi u geopolitičkom sučeljavanju Zapada sa Rusijom: Drecun o Vučićevoj poseti Njujorku

Kako je rekao, Zajednica srpskih opština se izgleda koristi kao sredstvo za pritisak, odnosno za ucenjivanje Beograda

  • 4

Zapadne zemlje ne pokazuju spremnost da se dugoročno reši kosmetski problem, što ohrabruje Prištinu da nastavi sa neprihvatanjem da realizuje dogovoreno, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Priča se, priča da Nemci dolaze... Dačić o glasinama da iz Berlina stiže predlog o sporazuma o Kosovu

- Očigledno je da Zapad nastoji da privoli Beograd da napravi ustupke. Ključni ustupak za njih bi bio da im na neki način otvorimo vrata ka Ujedinjenim nacijama. Za Beograd je to, naravno, neprihvatljivo - poručio je Drecun za RTS.

Kako je rekao, Zajednica srpskih opština se izgleda koristi kao sredstvo za pritisak, odnosno za ucenjivanje Beograda.

- Mislim da treba pogledati situaciju koja se odvija u Briselu i da se sve to uveže sa ponašanjem Zapada i Prištine. Čini se kao da Priština radi sve u dogovoru sa Zapadom - ističe Drecun.

Printskrin: Telegraf

Drecun je podsetio da polovina članica UN nije priznala samoproglašeno Kosovo.

- Moćne zemlje misle da mogu da rade šta hoće i krše rezolucije koje same donose i to su dvostruki aršini. Moramo da se oslonimo na zemlje koje razumeju našu poziciju, kao što je recimo Španija. Pitanje za zapadne zemlje koje insistiraju na tvrdoj politici prema Srbiji je šta žele da postignu time - ukazuje Drecun.

Postavljajući pitanje zbog čega se toliko insistira na transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, Drecun navodi da je u pitanju pojačavanje pritiska na Srbiju.

- Čini mi se da smo zaista duboko već u procesu da se kosmetski problem koristi u geopolitičkom sučeljavanju Zapada sa Rusijom u nameri da se oslabi Srbija i da se na nju vrši pritisak. Nama je kosmetski problem izuzetno težak i remeti naš dalji razvoj - rekao je Drecun.

Drecun je naglasio da će Srbija nastaviti da razvija dalje odnose sa zapadnim zemljama.

- Treba da nastavimo sa ovakvom politikom. Mi smo rekli da nećemo otvoriti Kosovu vrata u UN i nećemo priznati samoproglašenu državu. Treba insistirati na stavu da naš put ka EU ne sme biti ometan kosmetskim problemom - zaključio je Drecun.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    22. mart 2018 | 17:58

    Cini mi se ovo cini mi se ono,moj Drecune stvar je jasna ko dan

  • Pavle korčagin

    22. mart 2018 | 13:58

    Srbima na kosovu pravo na samoopredeljenje do otcepljenja .

  • van

    22. mart 2018 | 19:50

    Pitanje Kosova i Metohije se jedino može reštiti između SAD i Rusije. To mi se ne čini niti priviđa već je situacija vrlo jasna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA