Tači potvrdio da je u Vašingtonu: Moja poseta nema veze sa Vučićem, to je koincidencija

- Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog - kazao je on

  • 60

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je da se nalazi u Vašingtonu povodom nastavka dijaloga sa Srbijom koji će biti održan u petak u Briselu.

Srbi i Albanci okupirali Brisel: Šta će se dešavati ove nedelje

Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa dodao da njegova poseta Vašingtonu nema nikakve veze sa posetom srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

- Ovde sam kako bi koordinisali angažovanje sa vlastima SAD pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti - kazao je Tači.

On je rekao da se radi o "procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".

- To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington - kazao je Tači u intervjuu.

Kosovski predsednik je kazao da će se danas u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

- Država Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi Kosova i Srbije, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu. Naravno i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO i EU - kazao je Tači.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Tači je rekao da je koincidencija da je i Vučić u isto vreme u Americi kada i on.

- Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog - kazao je on.

Tači je dodao da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan.

Prema njegovim rečima, to će otvoriti put evropskoj budućnosti Srbije, ali i Kosova.

On je rekao da od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak tog procesa, ali ne i "neko čudo", iako ima novih momenata.

- Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu - kazao je kosovski predsednik.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    22. mart 2018 | 21:16

    Kada vidim koliko je ta EU nepravedna, i koliko zavisi od Amerike, sve mi se vise svidja ideja da se okrenemo Rusiji. Ali Vucic zna sta je najbolje za nas, zato cemo da pratimo njega.

  • bilja

    22. mart 2018 | 19:24

    Taci dosao po savete SAD-a u vezi dijaloga kod Micela da dobije vetar u ledja .SAD Albanga podrska I UE. Predsednik Vucic sve pokusava da dodje do dijaloga ali kao da to do nikog nedopire.

  • dejan

    22. mart 2018 | 19:02

    Nadam se da će do kompromisa doći između Beograda i Prištine po pitanju Kosova i Metohije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA