Carinici iz 1982, rumunski šumari ili slovenački lovci: Internet gori zbog predloga novih uniformi Vojske Srbije (FOTO)

U Ministarstvu odbrane za Telegraf kažu da je predlog izrađen u skladu sa rešenjima koje koriste i druge svetske armije

  • 43

Ministarstvo odbrane predstavilo je juče predlog novog vizuelnog identiteta profesionalnih pripadnika Vojske Srbije (čitaj uniformi), na koji je javnost odreagovala sa podsmehom. Pogotovo su kritikovane jakne za oficire. "Tviteraši" su novi izgled oficira uporedili sa carinicama sa Đevđelije i članovima slovenačkog lovačkog društva. U Ministarstvu odbrane za Telegraf kažu da je predlog izrađen u skladu sa rešenjima koje koriste i druge svetske armije.

Srpski vojnici dobili novu uniformu: Plitke čizme, kratke jakne i polo majice postaju obavezne (FOTO)

- U pokušaju da se pomire NATO standardi i naša ljubav prema Rusiji, Min. odbrane je predstavilo uniforme koje izgledaju kao da se ruski cover bend za "Sedmoricu mladih" obukao u uniforme carinika iz noćne smene na Đevđeliji 1982. godine dok štekaju leviske koje su zaplenili - jedan je od komentara na Tviteru, na kome je od juče jedna od glavnih tema predlog uniformi pripadnika Vojske Srbije.

"Tviteraši" pišu i da ih predloženi izgled srpskih oficira u najmanju ruku podseća na slovenačke lovce ili rumunske šumare.

Gotovo u svim armijama sveta, odnosno u vojskama razvijenih država sa kojima smo se susretali postoje takve jakne, kažu za naš portal u Ministarstvu odbrane.

- Ta jakna se nosi uz službenu uniformu, u varijanti kada se ne nosi bluza, jer je ona komotnija za rad. Mi smo prateći te trendove, doneli odluku da imamo takve odevne predmete - rečeno nam je u Ministarstvu odbrane.

Foto: mod.gov.rs

Odlučeno je da nova rešenja za profesionalne pripadnike Vojske budu realizovana u tri faze. Kako nam je saopšteno, ideja da se u prvoj fazi da se uvedu oznake u punom koloru na uniformi i za profesionalne vojnike.

- Namera je da profesionalni vojnici dobiju još jedan komplet uniforme, koji će koristiti kao svečanu. Ona će takođe, biti terenska i maskirna. Dobiće i vetrovku, vrstu jakne i u toj varijanti će nositi beretke - rečeno nam je u Ministarstvu.

Foto: mod.gov.rs

Kako nam je rečeno, profesionalni vojnici dobiće i "polo" majice, moderni vojnički ranac, kao i plitke cipele uz dosadašnje čizme, dok će starešine pored jakne dobiti i službenu torbu.

Foto: mod.gov.rs

Pored kritika na izgled jakne, stručna javnost je iznela skepse zbog uvođenja amblema i oznaka u boji, koje odudaraju od maskirne boje na sadašnjoj uniformi M-10.

- Ideja je da tu uniformu sa takvim oznakama nose prilikom svečanost, odlaska u grad ili kući, a ne prilikom izvršenja svakodnevnih zadataka, kada neće nositi ambleme u boji - napomenuli su nam u Ministarstvu odbrane.

Foto: mod.gov.rs

Kako nam je rečeno predstavljeni predlog je idejno rešenje, koje još uvek nije usvojeno. Postojeći vojne uniforme u 3D formatu, možete pogledati ovde, a aktuelni katalog uniformi Vojske Srbije, možete pročitati ovde.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale.

    23. mart 2018 | 14:27

    Dali je raspisan konkurs za nabavku vojne odece ili ne?

  • Batan

    23. mart 2018 | 15:21

    onaj ko jr ovo predlozio nema veze sa dizajnom ruzno.

  • Simke

    23. mart 2018 | 15:46

    Katastrofa!!!!Pravite od oficira postarske sluzbenike,dajte sakoe, karvate ,mantile,kapute,napravite gospodu od njih to su svecane uniforme,a zna se sta su radne.Otac bi je bisi oficir JNA one njihove uniforme su bile bez premaca kvalitet pre svega.Nista ja tu nebih menjao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA