≫ 

Srpski vojnici dobili novu uniformu: Plitke čizme, kratke jakne i polo majice postaju obavezne (FOTO)

Obnova uniforme vršiće se u tri faze, a obuhvatiće i vojnike i starešine

  • 26

Pripadnici Vojske Srbije dobiće nove odevne predmete kojima je cilj da poboljšaju vizuelni identitet naših snaga, odlučeno je na kolegijumu Ministarstva odbrane.

DVA ANTONOVA STIŽU U SRBIJU: Još aviona iz "ruskog paketa" za odbranu našeg neba (FOTO)

Nova rešenja za profesionalne pripadnike Vojske Srbije biće realizovana u tri faze, paralelno sa pokretanjem procedure za izmenu Pravila o vojnim uniformama i oznakama činova u Vojsci Srbije i Pravila o grbu Vojske Srbije, vojnim zastavama, vojnim oznakama i ostalim simbolima i obeležjima Vojske Srbije.

Foto: mod.gov.rs

U prvoj fazi, profesionalni vojnici bi na sadašnjoj uniformi M-10 nosili vrpce odlikovanja i vrpce znački primeran vojnik, najbolji strelac i ostale, kao i značke roda-službe na oznaci čina, dok bi starešine nosile vrpce odlikovanja - vojnih spomen-medalja i vojnih spomenica na košulji kratkih rukava službene uniforme.

Foto: mod.gov.rs

Tokom naredne faze, profesionalni vojnici nosili bi oznake i činove u punom koloru, odnosno oznake pripadnosti Vojsci Srbije, oznake čina sa crvenim širitima i značkom roda-službe, amblema jedinice, lente sa natpisom "za slobodu i čast otadžbine" i zastave Republike Srbije, umesto u dosadašnjim redukovanim-maskirnim bojama. Ta faza obuhvatila bi i nabavku vojničkih plitkih cipela uz dosadašnje čizme.

Foto: mod.gov.rs

Starešine bi nosile zastave Republike Srbije i lente sa natpisom "za slobodu i čast otadžbine" u koloru, na desnom rukavu službene uniforme, čime bi vizuelni identitet pripadnika Vojske Srbije bio svakako poboljšan.

Foto: mod.gov.rs

U trećoj i poslednjoj fazi, profesionalni vojnici dobili bi novitet u modelu "polo" majice, kratke jakne i moderni vojnički ranac, dok bi starešine dobile jakne uz komplet službene torbe i uniforme.

Foto: mod.gov.rs

Bez obzira da li bi druga i treća faza, za koje su potrebna određena novčana sredstva, bile realizovane, razmatra se i o nacrtu javnog konkursa radi prikupljanja idejnih rešenja i izbora izgleda službene i svečane uniforme u Vojsci Srbije.

Foto: mod.gov.rs

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ultra

    22. mart 2018 | 20:31

    Prošao sam ratišta u hrvatskoj, bosni i Kosmetu i iz prve ruke kažem: prestanite da izmišljate toplu vodu, uvedite jedinstvenu woodland šaru, koja je idealna za naše podneblje. Kakva mučena digitalna m-10. Kao drugo, uz klasične čizme, vojsci je potrebnija poluduboka vojna obuća od plitkih cipela. Znam da se svuda u svetu zgrću velike pare na izmenama šara na uniformama. Naša vojska je finansijski u provaliji, pa bi nabavka uniformi sa woodland šarom bila daleko najjeftinija opcija, s obzirom da ju je imalo nekoliko zapadnih vojski i koje bi prodali za bagatelu, jer su im magacini puni istih.

  • Ignacije

    22. mart 2018 | 17:04

    Drugovi vojnici, voljno!

  • Sova

    22. mart 2018 | 17:04

    Isto sumari...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA