≫ 

Dvojica Srba su pomagala teroristima u otmici Đurića i oni će za to odgovarati: Vučić se obratio naciji (VIDEO)

Zapadni predstavnici govorili su nam da budemo mirni i da ne šaljemo vojsku, a teroristima na Kosovu dozvolili su da preduzu akciju širokih razmera

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, zakazana suta ujutro, hitno je održana večeras posle brutalnog hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici od strane takozvane kosovske policije i njegovog "proterivanja" iz južne srpske pokrajine. 

(UŽIVO) HAOS NA SEVERU KOSOVA: Vučić upravo razgovara sa Putinom o nasilnom hapšenju Đurića (FOTO) (VIDEO)

Posle sednice održane povodom haosa na severu Kosova i Metohije, građanima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Razgovarao sam sa Markom Đurićem, na putu je za Beograd i biće primljen u neku od  zdravstvenih ustanova, rekao mi je da ima određenih problema. Interesantno je da su svi mediji želeli da nas upoznaju sa činjenicom da Đuriću nije dozvoljen ulaz jer nije poštovao procedure koje su dgovorene sporazumom iz 2016. godine i najavio dolazak 72 sata ranije - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Tim povodom Vučić ističe da je u 9.44 sata ujutro, 75 sati pre nego što će se odigrati događaji na KiM, Kancelarija za KiM obavestila nadležne organe na Kosovu da će sa dokumentima u tom i tom automobilu sa vozačem doći na teritoriju Kosova.

- Da sam ja podneo zahtev morali bi da mi traže 72 sata ranije, za Đurića važi samo 24 sata. U svakom slučaju, mi nikakve dozvole ne tražimo od njih, mi ih samo obaveštavamo - kaže Vučić.

Predsednik ističe da to znači da je Đurić tri puta pre vremena obavestio nadležne o poseti.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- U 15 sati 24. marta na spisak se dodaje ime Nikole Selakovića i još se jednom ponavlja najava. Zatim, 25. marta pred ponoć stiže odgovor Prištine u kom kažu da zato što nije na vreme podneto nisu u stanju da odgovore pozitivno na zahtev. E, sad - to nije zahtev, nego obveštenje, pa nemaju ništa da odgovaraju, a drugo, lažu - kaže Vučić.

On ističe da je zanimljivo da je večeras Pacoli rekao da Đuriću nije dozvoljen ulaz na Kosovo, jer podstiče mržnju.

- Da li ova izmišljena država misli da uvodi kao krivično delo verbalni delikt. To bi bilo čudo. Znači, Srbija je poštovala sve bilateralne sporazume i međunarodne pravne akte. Došli su na sastanak o unutrašnjem dijalogu gde se skupilo 70-ak ljudi koji su mirno slišali šta imaju da kažu. Pre toga smo dobili informacije da su teroristi obučeni u uniforme pokazali da su u stanju da zauzmu sever Kosova. I sve uz direktnu podršku Euleksa, jer su vozila specijalnih snaga bila u pratnji vozila Euleksa. Istog onog Euleksa kojem ne pada na pamet da istraži kako je ubijen Oliver Ivanović ili zasto je uhapšen Milorad Zajić - kaže predsednik.

To je, kako kaže, pitao i ljude u EU, ali nije dobio odgovor, jer je, njima bilo važnije da "pomognu Albancima da uteraju strah u kosti Srbima na severu i kako će da zauzmu sever srpske pokrajine".

Predsednik kaže da dok su zapadni predstavnici nama govorili da budemo mirni i da ne šaljemo vojsku i policiju na administrativnu liniju, dok su teroristi na Kosovu preduzimali akciju širokih razmera u kojoj je ta teroristička banda upala u severnu Mitrovicu, bacala šok bombe i krenula da tuče koga stigne.

- Uhapsili su Marka Đurića. A zašto? Zato što im je tri puta, u skladu sa propisima, pisao pismo? Onda su počeli da ga tuku naočigled svih. Onda se banda terorista slikala, da bi imali trofej, a onda je njih 50 bednih terorista izvelo Đurića na ulice Prištine. Uhvatili su mučenog Marka Đurića i vukli ga preko Prištinskih ulica dok su mu drugi teroristi zviždali. Svi koji su učestvovali u otmici Đurića odgovaraće za to, a među njima je i dvojica građana srpske nacionalnosti - kaže predsednik.

Predsednik ističe da su se srpski zvaničnici u pokušaju posete Kosovu i Metohiji ponašali apsolutno u skladu sa potpisanim sporazumima, a da je neko drugi "hteo da pokaže da je mnogo jak"

- Pustićemo ih da se sile, da misle da su mnogo jaki i pokažu da su uspešno uspeli da pretuku jednog čoveka nenaoružanog, golorukog i inače fizički slabog i nezainteresovanog za bilo šta slično. Tako da čestitamo vam, veliki heroji, mnogo ste snažni i jaki...Polako, tiha voda breg roni, vi znate da da ja volim ono što na semaforu piše na kraju, a ne da li ćeš da dobiješ crveni karton i budeš mnogo jak u 29. minutu - poručio je Vučić.

Vučić je istakao da onaj ko misli da oružjem može da upada bez saglasnosti Srba na sever Kosova, taj krši Briselski sporazum i ugrožava bezbednost građana.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Srbija to neće dozvoliti. Ovo danas je za nas bio veliki nauk. Počećemo stvari da nazivamo pravim imenom u budućnosti - kaže predsednik i dodaje da je danas teško govoriti o nastavku dijaloga.

Za građane Srbije danas je bio težak dan, napominje Vučić.

- Albanski teroristi su hteli da pokažu da imaju podršku zapadnih sila, hvala im što su nam to otkrili, a mi ćemo da nastavimo svoj posao da radimo, mi smo sve odredbe Briselskog sporazuma ispunili, a čekaćemo godinama da oni osnuju Zajednicu srpskih opština. Pet godina je nisu pomenuli, a danas jesu. Oni je neće, to je činjenica - kaže Vučić.

Vučić je kao posebno licemerje istakao to što nije uhapšen i Nikola Selaković.

- To samo znači da nema nikakvih zakona, da vlada čist varvarizam. Ne sviđa im se Marko Đurić jer je protiv nezavisnosti Kosova. Oni su imali nalog da privedu njega i nikoga drugog. On je nedavno u Briselu rekao nešto što im se posebno nije svidelo - kaže Vučić koji nije želeo da potvrdi da li je razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali je napomenuo da je lista onih sa kojima nije želeo da razgovara duga.

VIDEO: Hapšenje Marka Ðurića uz šok bombe i sirene:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušica

    26. mart 2018 | 21:18

    Gledam i slušam čovek sasvim realno priča o celoj situaciji,bez uvijanja.

  • sc

    26. mart 2018 | 21:17

    Teroristicka banda je tukla danas Srbe goloruke i neduzne

  • Ana

    26. mart 2018 | 21:36

    Evropo,javi se!!! Da su ovo Srbi uradili do sad bi bili sravnjeni sa zemljom. Bruka savremenog doba!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA