≫ 

Da li Air Serbia ostaje bez Etihada i Kragujevac bez Fijata i kom ministru nije dozvoljeno da govori o Kosovu: Vlada odgovarala na pitanja poslanika (FOTO)

Premijerka i ministri odgovarali su na poslanička pitanja od 16 do 19 sati

  • 0

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, sa članovima Vlade, odgovarala je na pitanja narodnih poslanika u Domu Narodne skupštine. Poslanička pitanja postavljaju se Vladi, u prisustvu članova Vlade, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na skupštinskoj sednici koja je u toku, i to od 16 sati do 19 sati, kada se prekida rad po dnevnom redu, stoji u Poslovniku o radu parlamenta.

Raspad sistema u Dosta je bilo: Radulović više neće biti predsednik, isključeno 9 članova

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije radi na ravnomernom regionalnom razvoju i da će u narednom periodu biti posvećena pažnja novim centrima razvoja, kao što su Loznica, Kraljevo, Bor i Zaječar.

Odgovarajući na pitanje poslanika Muamera Zukorlića u Skupštini Srbije, Brnabić je kazala da je vlada svesna problema "demografske erozije", ističući da je podsticaj rađanja jedan od apsolutnih prioriteta.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Ona je ukazala da je donošenje startegije za podsticanje rađanja način da se natalitet u Srbiji poboljša, kao i ulaganje u regionalni razvnomerni razvoj.

- To je jedan od razloga što koristimo subvencije za investitore. Da ih usmerimo ka onim delovima Srbije koji su manje razvijeni. Tako je otvoreno više hiljada radnih mesta. Otvorili smo Klinički centar u Nišu, radimo sa Evropskom investicionom bankom, fokusiramo se na gradove koji bi trebalo da budu centri razvoja - rekla je Brnabić.

Foto: Promo/Vlada Srbije

Premijerka je, na pitanje o ulaganju u infrastrukturu, kazala da je ona ranije bila na neverovatno niskom nivou i da "niste znali kako da stignete od Niša do Užica".

- To je sramota i to se ispravlja - rekla je ona i istakla da je to jedan od uspeha vlade koji građani najpre mogu da vide.

Napomenula je da se mora više ulagati i u obrazovanje.

- Srpska vlada poslednjih pet godina nije samo završavala projekte, nego je inicirala nove - rekla je ministarka Zorana Mihajlović i ukazala da su bolji odnosi predsednika Republike sa Kinom razlog novih ugovora, i na Koridoru 11, između dve zemlje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Govoreći o autoputu Beograd - Sarajevo, ministarka je rekla da je srpska strana spremna da ide na liniju ka Kotromanu.

- Srbija želi da se povezuje sa regionom - istakla je ministarka.

U danu za postavljanja pitanja članovima vlade, poslanik Muamer Zukorlić je pitao premijerku i ministarku o "migracionoj eroziji" i ulaganju u infrastrukturu.

On je rekao da je potrebna mentalna obnova nacije "s obzirom da smo imali 40 godina vladavine komunizma, gde smo doživeli moralni i kulturno-civilizacijski pad".

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović predstavila je neke od najvažnijih smernica populacione politike, odnosno da su posebno važni podsticaji da se žene odlutčuju na rađanje trećeg i četvrtog deteta.

RADIKALI DEMONSTRATIVNO NAPUSTILI SEDNICU

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da je ta poslanička grupa "demonstrativno napustila sednicu skupštine", jer im je uskraćeno da postavljaju pitanja članovima vlade.

- Još nismo doneli novi Poslovnik o radu, a većina se poziva na stari i nakaradno ga tumači - rekao je Šešelj novinarima u parlamentu, gde je u toku sednica na kojoj premijerka i članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

On je objasnio da prednost u postavljanju pitanja imaju poslanici koji nemaju poslaničke grupe i sa najmanjim poslaničkim grupama.

- Veće opozicione stranke apsolutno nemaju šansu da dođu na red - istakao je Šešelj i to tumači da ministri ne žele da čuju "ozbiljna" poslanička pitanja.

UGOVOR O KONCESIJI ZA AERODROM JAVNO DOSTUPAN OD OKTOBRA

Premijerka Ana Brnabić je najavila danas da će ceo ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" sa francuskom kompanijom Vansi erports biti objavljen kada bude zatvorena finansijska konstrukcija, a to se očekuje do kraja septembra.

- U skladu sa Zakonom o javno privatnim partnerstvima elementi ovog ugovora biće registrovani u Registru javnih ugovora koji se vodi u Ministarstvu finansija, najkasnije mesec dana od potpisivanja ugovora znači 21. aprila - rekla je Brnabić odgovrajući na pitanja poslanika Zorana Živkovića u parlamentu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je kazala da će kompeltan ugovor biti transparentan, ali da mora prvo da se finansijski zatvori cela konstrukcija.

Brnabić je podsetila da će država od koncesije dobiti ukupno 1,46 milijardi evra i navela da da ćemo samo od koncesione naknade jednokratno dobiti 501 milion evra, kad će finansijski biti zatvoren taj posao - do kraja septembra.

NEMA INDICIJA DA SE ETIHAD POVLAČI

Nema indicija da se kompanija Etihad povlači iz Srbije, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Odgovarajući na pitanje lidera Nove stranke Zorana Živkovića da li se Etihad povlači iz Er Srbije, Brnabić je danas u Skupštini Srbije rekla da su u pitanju medijske dezinformacije. Ona je podsetila da svi pokazatelji poslovanja Er Srbije ukazuju na rast i rekla da je u 2017. ta kompanija imala 2.617.000 putnika što je povećanje broja putnika od 90 odsto u odnosu na 2013. godinu.

- Etihad je naš strateški partner koji nije dao ni jednu indiciju da će izaći iz Er Srbije - rekla je Brnabić i dodala da ona ne može da govori u ime Etihada i planova te kompanije.

Brnabić je prethodno navela podatke o povećanju broja putnika i robe te istakla da je količina prevezene robe četiri puta veća u odnosu na 2013. godinu, a broj aviona je povećan za 23,5 odsto.

- Modernizovana je flota, 2014. smo nabavili deset novih aviona, 2016. je nabavljen prvi širokotrupni avion Erbas A3030, da ne pričam o novim rutama koje su uvedene - poručila je Brnabić.

U prošloj godini, kaže, "Erlajn market lider" proglasio je Er Srbiju za lidera na tržištu aviokompanija.

- Što se tiče Er Srbije, nadam se da sam dovoljno obrazložila u kakvoj situaciji se nalazi Er Srbija i da ona posluje u skladu sa svim planovima - poručila je Brnabić obraćajući se poslaniku Nove stranke.

- Er Srbija je "zdravo i dobro", zaključila je Brnabić.

Foto: Promo/Vlada Srbije

FIJAT JE TU I OSTAJE

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da kompanija "Fijat" ostaje u Srbiji.

- Molim vas, zbog građana, da ne širite paniku i neistine o ''Fijatu''. ''Fijat'' je tu, ''Fijat'' ostaje - rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da li će "Fijat" prekinuti saradnju sa Srbijom i proizvodnju do kraja godine.

Premijerka je navela i da se radi na razvoju Kragujevca, te da postoje ozbiljne indicije za još neke investitore, za više hiljada radnih mesta.

- Umesto što smo sve pare dali za ''Fijat'', u netransparentnom ugovoru, koji nikad nije bio objavljen i rekli - Dosta za Kragujevac, Fijat, ajmo kući - rekla je Brnabić.

Ona je navela da je vlada u stalnoj komunikaciji sa "Fijatom" i ima dva člana Nadzornoig odbora u toj kompaniji, te podsetila da je vlada imala ulogu medijatora u pregovorima sindikata i poslovodstva "Fijata", kada je izdejstvovala da se potpiše novi, trogodišnji ugovor, što, kako je rekla, donekle osigurava poslove tih ljudi.

- U privatnom sektoru nikad ne možete da garantujete da će neko da ostane, ali ćemo videti da se ugovor kakav je potpisan sa ''Fijatom'' u vreme kada je kompanija dolazila u Srbiju svakako ne replicira ponovo, jer nije bio u interesu građana - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će vlada štititi interese građana i gledati da sledeći ugovor bude u njihovom interesu, ali tako da "Fijat" ostane, što, kaže, nije bio slučaj ranije.

Foto: Promo/Vlada Srbije

U OVOJ VLADI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA NEĆE GOVORITI O KiM

U ovoj vladi ministar spoljnih poslova neće govoriti o Kosovu i Metohiji, jer je Kosmet autonomna pokrajina u okviru Srbije, poručila je danas premijerka Ana Brnabić. Ona je to poručila u Skupštini Srbije tokom diskusije sa poslanikom Nove stranke Zoranom Živkovićem.

Živković je postavio nekoliko pitanja premijerki i ministrima, a iako je, kaže, hteo da postavi i pitanja u vezi dešavanjima u Kosovskoj Mitrovici, to nije učinio jer, naveo je, "nema nikoga ko bi mogao da kaže bilo šta o tome konsekventno".

- Ja to pitanje neću da postavim, nema ministra unutrašnjih poslova, pravde, nema ministra inostranih poslova, ministra odbrane - rekao je Živković.

Na to je premijerka uzvratila da joj je teško da razume zašto Živković misli da je ministar spoljnih poslova nadležan da govori o Kosovu i Metohiji.

- Razumem ja to dovoljno zašto vi mislite da ministar spoljnih poslova treba da govori o Kosovu i Metohiji, ali u ovoj vladi ministar spoljnih poslova neće govoriti o Kosovu i Metohiji. Ima drugih ministara koji se bave KiM, koje je autonomna pokrajina u okviru Srbije - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

SPOLJNA POLITIKA SRBIJE NIKADA NIJE BILA JASNIJA

Spoljna politika Srbije nikada nije bila jasnija nego danas, poručila je u Narodnoj skupštini premijerka Ana Brnabić i istakla da je naš strateški cilj EU, te da se Srbija neće, a nema, kaže, ni potrebe odreći tradicionalnih prijateljstava i onih koji donose ekonomsku korist.

- Potrebno je da imamo održiviji i dinamičniji rast. Zato moramo da sarađujemo sa Rusijom, Kinom, Indijom, SAD, Arapskim Emiratima - precizirala je Brnabić odgovarajući na poslanička pitanja.

Odgovarajući poslaniku Zoranu Živkoviću, premijerka je rekla da je to najbolja politika koja se, prema njenim rečima, dosta razlikuje od politika iz prethodnog perioda kada su srpski zvaničnici različito pricali u zavisnosti od toga gde pričaju.

- Ako ste u Vašingtonu imate jednu priču, ako ste u Moskvi drugu, i ako ste u Briselu treću priču. Van ova tri centra niste nigde drugde bili - rekla je ona.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ukazala je da je izgrađen Nacrt strategije nacionalne bezbednosti, u koju su uključeni svi spoljnopolitički orijentiri koji se odnose na bezbednost i usklađivanje.

- Još prošle godine čekajući evropsku globalnu strategiju počeli smo sa izradom Nacrta strategije, koji je završen i nalazi se kod predsednika, a potom će uslediti javna rasprava o njemu, pa će ići na vladu i pred Skupštinu - ukazala je ona.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Joksimović je dodala da je i nacrt zakona o spoljnim poslovima urađen i da veruje da će u najskorije vreme biti predmet debate u parlamentu.

Podvukla je da ne postoji strategija spoljne politike, za koju je pitao Živković, objasnjivši mu da i da je spoljna politika definisana kroz dokumenta nacionalne strategije bezbednosti i zakon o spoljnim poslovima.

Srbija radi na odgovoran način, kao odgovorna država, poručila je Joksimović kritikujući poslanika Živkovića što se nije dobro pripremio za postavljanje pitanja.

ZSO NIJE KOMPENZACIJE ZA KOSOVO U UN

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas navode da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) kompenzacija za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, podsetivši da je ZSO deo Briselskog sporazuma i da to mora da se implementira.

- Dogovori moraju da se poštuju. Nema daljih pregovora oko ZSO. Nećemo dati ništa drugo, jer to stoji u Briselskom sporazumu - rekla je Brnabić u parlamentu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je istakla da je Briselski sporazum bila diplomatska pobeda Srbije, a dokaz za to je što Priština ne želi da ga implementira.

- I danas insistiramo na sprovođenju Briselskog sporazuma. Zar smo mi krivi zato što Brisel ne poštuje dovoljno svoj sopstveni potpis, vreme i enegiju da oni budu garant Briselskog sporazuma - upitala je Brnabić i istakla da je taj sporazum apsolutno u interesu građana Srbije.

Ona je retorički upitala da li neko misli da Priština ne bi sprovela Briselski sporazum da je bio u njenom interesu i podsetila da je sporazume koji je svojevremeno potpisao Borko Stefanović (DS) o integrisanom upravljanju granica. odmah bio sproveden, jer je bio potpuno loš.

- Svi se sada vraćaju na to što je pisalo ''border'' - granica. Kad imate takve sporazume, svi trče da ih implementiraju - rekla je Brnabić.

OD 1. JULA BEZ KAŠNJENJA U ISPLATI PORODILJAMA

Isplata naknada trudnicama i porodiljama neće kasniti posle 1. jula, kada na snagu stupi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Odgovarajući na poslanička pitanja u vezi sa kašnjenjem u isplati naknada trudnicama i porodiljama, Ðorđević je u parlamentu rekao da je tačno da se kasni u isplati, jer postoje neodgovorni poslodavci koji kasne i po više od godinu dana sa isplatama.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poslodavci su, kako je naveo, po još važećem zakonskom rešenju, donetom pre 2012. godine, u obavezi da uplaćuje porodiljsko bolovanje, a zatim da dokazuju da su uplatili, dok država i roku od pet dana refundira poslodavcima.

Upravo će tu grešku prema porodiljama ispraviti novo zakonsko rešenje, pa će od 1. jula država da isplaćuje naknade i više neće biti kašnjenja, rekao je ministar.

- Neće biti kašnjenja ni jednog jedinog dana, a potvrda za to je roditeljski dodatak, koji je u ingerenciji države, a ne kasni ni dan. Tako će da bude i sa porodiljskim od 1. jula - rekao je Ðorđević.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA