≫ 

Rekonstrukcija Vlade zavisi od jedne stvari: Brnabić kaže da će sve biti jasnije posle 20. aprila

Premijerka kaže da stvari mogu i moraju da funkcionišu bolje

  • 40

Što se rekonstrukcije Vlade tiče,  sve zavisi od situacije na Kosovu i Vlada zbog situacije u pokrajini sada mora biti kompaktna. Ukoliko se do 20. aprila ništa ne uradi na stvaranju Zajednice srpskih opština i Srbi tamo budu primorani da je sami prave, posle onoga što se desilo prošle nedelje čovek više ne može da kaže šta može da očekuje od Prištine, poručuje premijerka Ana Brnabić za "Novi magazin"i kaže da će rekonstrukcija sačekati dok tamo ne postignemo stabilnost.

Snažan protest Brnabić kod Stejt departmenta: Premijerka istakla jasan zahtev (FOTO)

Objasnila je da smatra da je rekonstrukcija potrebna zato što stvari mogu da funkcionišu bolje.

Srbija, kako kaže, nema vremena da kasni, da izgubi još jedan jedini dan, ni građani, ni privreda i ukoliko možemo da funkcionišemo bolje treba odmah da počnemo da bismo iskoristili šansu.

- Ne bih nikada bežala od rekonstrukcije niti mislim da je rekonstrukcija sama po sebi loša stvar, meni nije jasan koncept da birate vladu i četiri godine mora da bude isti tim, taj mi princip uporište nema u pragmatičnosti - rekla je Brnabić.

Foto: Promo

KOSOVO NEĆE ZAUSTAVITI PUT SRBIJE KA EU

- Kosovo ima veliki potencijal da spreči Srbiju da ide napred, ali ne i da zaustavi naš put u EU. Kosovo ne može da zaustavi put Srbije ka EU, jer su evropske integracije jedna priča, a rešavanje odnosa sa Prištinom druga - poručuje  Brnabić.

Ona dodaje da Evropska komisija, odnosno EU, ne priznaje nezavisnost Kosova, jer su oni su statusno neutralni i moraju to da budu, jer pet važnih članica EU ne priznaje i neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

- Oni od nas očekuju normalizaciju odnosa, neće da uvoze konflikte u EU, a normalizacija odnosa može svašta da znači: ja mislim da je prvenstveno u interesu Srbije, ne zbog Unije već u interesu Srbije da se konačno nađe dugoročno održivo rešenje. Srbija je od 2014. učinila veoma dobre korake napred, a 2017. smo počeli da gradimo zdrav rast i razvoj, ali ne možemo da ga imamo ako nemamo stabilnost. Ako nemamo stabilnost neće dolaziti investitori, krediti će biti skuplji, neće ljudi ostajati ovde da izvozimo pamet, što već radi fantastična IT industrija - jasna je Brnabić.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

NEOPHODAN KOMPROMIS BEOGRADA I PRIŠTINE

Kako kaže Srbija mora da nađe snagu u sebi da napravi mir i stabilnost na Kosovu, što je izuzetno teško istakavši da je izuzetno zabrinuta, zato što je priča ovde u potpunosti jednostrana.

- Srbija je jedina koja pokušava i jedina, kako mi se čini u ovom trenutku, koja ima interes za dugoročni mir i stabilnost - rekla je Brnabić.

Ocenila je da bi zamrznuti konflikt mogao da ostane još decenijama, ali da to ne bi bilo dobro za Srbiju zbog čega misli da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića prvenstveno o unutrašnjem dijalogu vrlo hrabra.

- On politički nema šta da dobije iz dijaloga, samo ima političku odgovornost, ali ne želi da ostavi zamrznut konflikt nekim generacijama iza nas da ga rešavaju, što je izuzetno fer i liderska osobina - istakla je Brnabić.

Rekla je da nju razočarava i da nije očekivala to što u ovom trenutku nema spremnosti ni sa jedne druge strane da se kompromis napravi.

- Žao mi je što EU nije jača u insistiranju da se Briselski sporazum implementira jer je EU bila garant tog sporazuma i morala je da insistira da se njegova prva stvar, a to je Zajednica srpskih opština, implementira. Sa druge strane, iz svih razgovora koje sam imala s njima, ne deluje mi da su SAD spremne na bilo kakvo fleksibilno rešenje, a ako niste spremni na fleksibilno rešenje onda meni deluje da ste za održavanje status kvoa i zamrznutog konflikta - objasnila je ona.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Izrazila je uverenje da to Srbiji ne odgovara i dodala da je poslednjih tri, četiri, pet godina Srbija pokazala da želi da bude izvoznik stabilnosti.

- U poslednjih deset dana na Kosovu Srbija je pokazala potpuno drugačije lice, lice zemlje i političke elite koja je stabilna, pribrana, koja se ne povodi za emocijama, razmišlja hladne glave i investira i ime i energiju u stabilno rešavanje problema - podvukla je Brnabić.

Istakla je da je jasno da je naš strateški cilj EU, i politički i ekonomski, podsećajući da je više od 65 odsto naše ukupne spoljnotrgovinske razmene sa zemljama Unije, koje su i daleko najveći investitor u Srbiji.

- Nama je zbog dinamičnog razvoja potrebno da imamo partnere na svim stranama sveta. Rusija jeste jedan od naših partnera, na kraju oni su naš najveći energetski partner i zbog energetske održivosti Srbije važno je da imamo dobre odnose sa Rusijom, isto tako i sa Indijom, Kinom pre svega, sa SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tako da ja ne bih gledala to na hladnoratovski način- dodala je ona.

Iako se svet sve više polarizuje i kao da se približava fazi hladnog rata, koju karakterišu kompleksni odnosi u celom svetu, smatra da je Srbija na dobrom putu i politički, ima strategiju koja svakako daje rezultate.

- Ako imamo snage i postoji razumevanje EU, pre svega da se implementiraju postignuti dogovori (sa Prištinom), a onda i da se ima fleksibilnosti i kreativnosti oko mogućeg dugoročnog rešenja, onda će sve biti u redu. Nadam se da Srbija neće biti jedina koja će na kraju ostati da insistira na stabilnosti -rekla je Brnabić.

Daljinac/

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    5. april 2018 | 15:40

    Dobro je procenjeno da trenutno imamo vaznijih stvari za resavanje od rekonstrukcije vlade.

  • Lun

    5. april 2018 | 23:44

    Posle resenja bitnijih stvari moze doci i do rekonstrukcije Vlade

  • Sasa

    5. april 2018 | 13:57

    Premijerka je pametna zena koja uvek donosi mudre odluke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA