≫ 

Konačno rok za Prištinu: EU im dala rok od četiri meseca za izradu Statuta ZSO

EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove, kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta - zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove

  • 10

Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta - četiri meseca.

Stavovi o Kosovu su im suprotni, ali se slažu oko ključne stvari: Vučić razgovarao sa Trampovim čovekom za Srbiju (FOTO)

- Najava premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od 4 meseca - stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj ”dugo očekvini korak” omogućava početrak primene dogovora o Zajednici sroskih opština , što je , kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EUi uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

- EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove, kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta - zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da ” Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja”. Ona je dodala da nesporazumi između Beogrda moraju biti rešeni ”u miru i kroz dijalog.”

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo ”vrhunski prioritet” da radi u skladu sa ”zaključenim dogovorom” o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

VIDEO: Vučić o hapšenju Marka Đurića

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    5. april 2018 | 18:36

    Izradu Statuta ZSO mora da uradi sam ZSO tj kosovski srbi u skladu sa Ustavom drzave Srbije jer Kosovo i Metohija je juzna Srbija Statut ZSO mora imati politicku,ekonomsku,pravnu i bezbednosnu sponu sa vazacim zakonima Srbije i Ustavom Srbije Realnost je daje Kosovo i Metohija vojno Nato-EU okupirana i da su logistika OVK ali to neznaci da pod takvim okolnostima treba popustati zarad clanstva u zajednicu EU okupatora juzne Srbije AV i vlada Srbije mora isnsistirati u EU da statut ZSO iskljucivo sastavlaju Kosovski Srbi koji mora biti u skladu sa Ustavom Srbije Ustav Kosova (albanski ustav je nelegalan i nevazeci kao i njihove institucije) Moralo je a nije da Srbija po svaku cenu bojkotuje slikanje sa OVK predstavnicima u Briselu i unutar EU

  • Milan

    5. april 2018 | 16:47

    Mi smo im dali do 20. cini mi se...

  • Jovan Ktć

    5. april 2018 | 22:03

    Biće to, po svoj prilici, Zajednica srpskih opština na nivou Mesne zajednice. Mi to nećemo prihvatiti i tako do daljnjeg, a vreme prolazi. Samo ga "kupuju", a smišljaće dalje neke provokacije i akcije na našu štetu. Ništa im ne treba verovati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA