Današnja Srbija ne odlučuje o Kosovu, ovo je samo faktura za poraz od ranije: Đukanović o crnogorskom priznanju Prištine

Prema njegovim rečima, u pitanju je uverenje da treba da pogledamo istini u oči, da prihvatimo ono što se već dogodilo, i da time doprinesemo stabilnosti regiona

  • 25

Milo Ðukanović, lider i kandidat DPS-a na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, ocenio je, u intervjuu za "Večernje novosti" da su, uprkos crnogorskom priznanju nezavisnosti Kosova, odnosi Beograda i Podgorice znatno unapređeni.

Šef diplomatije Francuske: Intervenisali smo na Kosovu zbog odnosa prema Marku Đuriću

- Saglasan sam sa ocenom da su ti odnosi znatno unapređeni. Takođe, da se napredak poklopio sa vremenom nove vlasti u Beogradu - istakao je Ðukanović.

Po njegovom mišljenju, to je zato što se u tom vremenu Srbija "po prvi put tokom poslednjih gotovo tri decenije" posvetila sebi, svom razvoju, integraciji u Evropu.

- To je doprinelo boljoj saradnji sa svima u regionu. Logično, i ozdravljenju naših međudržavnih odnosa. Ključno je da Srbija ostane čvrsto u tom strateškom naumu, uprkos pritisku retrogradne politike koju joj pokušavaju nametnuti određeni centri sa unutrašnje političke scene - dodao je Ðukanović.

Na konstataciju da se tumači da je mnoge krupne odluke, poput priznanja nezavisnosti Kosova, doneo pod pritiskom Zapada, on kaže da Crnu Goru, ni u slučaju te odluke nije vodila želja da bilo kome, "posebno susedu i prijatelju", učini štetu.

Prema njegovim rečima, u pitanju je uverenje da treba da pogledamo istini u oči, da prihvatimo ono što se već dogodilo, i da time doprinesemo stabilnosti regiona.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Po našem mišljenju, Srbija je rat na Kosovu izgubila pogrešnom politikom u prošlosti i nepromišljenim sukobom sa NATO 1999. I opet, po našem mišljenju, ta realnost je nepromenljiva. Svi koji danas Srbiji obećavaju da su u međuvremenu ojačali toliko da su u stanju da tu, za Srbiju nepovoljnu realnost promene, samo troše vreme građanima Srbije - rekao je Ðukanović.

On kaže da je svestan da to nije lako slušati, ali dodaje da je jednako teško i saopštiti.

- Ne mislim da bi Crna Gora bila veći prijatelj Srbiije ukoliko bi, protivno svom viđenju, ohrabrivala tu iluziju. Tada bi samo Crnoj Gori bilo lakše, a sve bi bilo kao i sad. Jedino bi Crna Gora bila manje sumnjičena i optuživana od dela javnosti Srbije. Ali smatram da bi to bilo licemerno i sebično - kaže Ðukanović i dodaje:

- Današnja Srbija ne odlučuje o Kosovu. Ona je samo primila fakturu za poraz koji je pretrpela ranije - zaključio je Đukanović.

Na pitanje o položaju Srba u Crnoj Gori, kojih je oko 30 odsto, ali ih nema u organima državne uprave, Ðukanović kaže da politika prema Srbima u Crnoj Gori nije drugačija od politike prema drugim narodima koji u njoj žive.

Prema njegovim rečima, lideri opozicije preko leđa Srba u Crnoj Gori žele da sebi daju na važnosti, predstavljajući se kao ekskluzivni zastupnici njihovih interesa.

Ðukanović kaže da veruje da DPS-u poverenje daje najveći deo srpske zajednice u Crnoj Gori.

VIDEO: Političar koji ne gubi izbore

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    13. april 2018 | 14:07

    Polako samo jos neku godinu i Siptari i Srbi ce vam uzeti Crnu Goru posto cete vi biti manjina pa cemo da vidimo ko ce vama da isporuci fakturu .

  • pop

    13. april 2018 | 11:33

    Hocete vi gosp. Djukanovicu isto tako reci kad vam za koji dan uzmu pola Crne Gore?

  • roki

    13. april 2018 | 14:14

    Polako Milo,te iste zemlje sto su ti platile da priznas Kosovo priznace i pola Crnogorskog Primorja kao Albaniju,sve ce ti Siptari uzeti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA