Ova i sledeća godina krucijalne za pristupanje EU: Zna se šta je ključni uslov za Srbiju

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, Fabrici je kazao da je konstatovano da je Vlada Srbije posvećena evropskom putu

  • 4

Ova i sledeća godina su krucijalne za pristupanje Srbije EU, rekao je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je put Srbije ka EU već realnost.

Srbija napredovala! Ključni vladavina prava i odnosi sa Kosovom: Izveštaj Evropske komisije o napretku u pregovorima o članstvu

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, Fabrici je kazao da je konstatovano da je Vlada Srbije posvećena evropskom putu.

- Postignut je napredak u ključnim oblastima kada govorimo o vladavini prava, a to su oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala - rekao je Fabrici na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

On navodi da nema napretka u slobodi izražavanja, ali da ceni to što je Joksimović kazala da će se Vlada Srbije ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem jer je to, kaže, jedna od osnovnih vrednosti EU.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Fabrici je naveo da je izuzetno važno što je konstatovana pozitivna uloga Srbije u regionalnoj saradnji.

- Dijalog sa Prištinom je ključan element i u izveštaju je konstatovano da Srbija treba još više da se angažuje na primeni svega onoga što je dogovoreno, a u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma - kazao je Fabrici.

Šef delegacije EU je rekao da je u ekonomskoj oblasti konstatovan dobar napredak, pogotovu kada je reč o postizanju fiskalnih rezultata, te da je konstatovano i da Srbija ima budžetski suficit.

- Privredni rast u izveštajnom periodu je 1,9 odsto, ali osnove sistema su snažne i postoje izgledi da će on u narednim godinama rasti - kazao je Fabrici i dodao da se rast očekuje zbog činjenice da je porastao izvoz, kao i strane investicije, te da je poboljšan poslovni ambijent.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Navodeći da je EU najveći trgovinski partner Srbije i prvi donator, on je kazao da je za sledećih šest godina Srbiji odobreno 1,5 milijardi evra bespovratnih sredstava.

Najavio je posetu visoke predstavnice EU Federike Mogerini Beogradu u četvrtak i kazao da ta poseta ima za cilj da istakne posvećenost EU evropskom putu Srbije.

Dodao je da će krajem meseca u Beograd doći i predsednik Evropsdkog saveta Donald Tusk koji će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o samitu koji će se održati u Sofiji 17. maja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

OČEKUJEMO OTVARANJE NOVIH POGLAVLJA

Izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU je uglavnom izbalansiran, odmeren i dobar za Srbiju u onom smislu u kojem nijedna oblast nije ocenjena kao oblast u kojoj je bilo nazadovanja, rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Veoma je važno da Srbija nije nazadovala ni u jednoj oblasti. Negde ima više napretka, negde manje, negde nema, ali nismo nazadovali, što ne mora da bude najvažnija poruka, ali je dobro da se tempo pozitivnih koraka i iskoraka u svim oblastima uglavnom konstatuje - kazala je Joksimović na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Dodala je da će Iveštaj biti veoma važan za članice EU u pogledu toga koliki će broj poglavlja za otvaranje podržati na Međuvladinoj konferenciji krajem juna do kraja bugarskog predsedavanja, te da u tom smislu, ovaj Izveštaj daje dovoljno dobrih argumenata da države članice prihvate i daju podršku za otvaranje nekoliko poglavlja.

- Očekujem da bude više od dva, što je jedini opipiljiv način da građani mogu da vide da smo napredovali na evropskom putu - kazala je Joksimović.

Navela je da će od velike važnosti za ocenu stanja reformi u oblasti vladavine prava biti to što, nije ušlo u Izveštaj zbog vremena koje je bilo za dostavu materijala, a to je da su poslati ustavni amandmani Venecijanskoj komisiji i da je usvojena tužilačka strategija za ratne zločine 4. aprila.

Joksimović je kazala da su u Izveštaju ekonomske reforme ocenjene kao dobre, što je, dodala je činjenica, jer postignuta je makroekonomska stabilnost, zatim javni dug, koji je i dalje visok, je značajno pao i ima tendenciju pada do kraja godine, dok je inflacija kontrolisana.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Kada je u pitanju oblast vladavine prava, Joksimović je navela da je negde konstatovano da ima više pomaka, negde manje, a negde je konstatovano da nema.

- Konstatovano je da ima izvesnog napretka u reformi pravosuđa, ima napretka i kada je u pitanju borba protiv korupcije, ali je potrebno i dalje raditi na tome. I u borbi protiv organizovanog kriminala konstatovano je da ima pomaka - dodala je ministarka.

Što se tiče slobode izražavanja ocena je da nema napretka, kazala je Joksimović i dodala da, s obzirom na niz aktivnosti vezanih za medijsku strategiju, i u Izveštaju je konstatovano da ima aktivnosti, ali da nema napretka.

Uzimamo za ozbiljno sve što je napisano i izveštaju i radićemo na tome, navela je ona.

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Joksimović je istakla da je nesumnjivo prepoznata važna i odgovorna uloga Srbije u regionu, u dobrosusedskim odnosima i u nastojanju da se stabilnost sačuva.

- Deo koji se tiče dijaloga Beograda i Prištine je deo u kojem je na naše iznenađenje ušla odrednica da je postignut napredak u formiranju ZSO. Napredak svakako nije postignut, najavljena je inicijativa i volja u naredna četiri meseca da se započne sa pisanjem statuta ZSO, čak i ta najava je bila mimo vremena za podnošenje materijala, ali dobro, ja sam već rekla i ponoviću, Srbiji niko ne treba da čini nikakve ustupke, nama su potrebni isti kriterijumi i to je jedino što očekujemo - kazala je Joksimović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Navela je da proces pridruživanja EU već dugo traje u Srbiji i da će trajati još neko vreme.

- Mi smo strpljivi i razumemo da je to proces i adaptacije našeg društva i priprema i neophodnost kao što je rekao francuski predsednik Emanuel Makron. Vidim da smo odmah crno-belo doživeli njegovu izjavu, ali zaista i EU mora da se pripremi i da bude i bolja, snažnija, ujedinjenija i samim tim i spremnija da primi nove članice - rekla je Joksimović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA