Grabar-Kitarović tvrdi: Vučića su lagali za paljenje zastave

Ona je rekla da nije tačno da su tokom posete Vučića Zagrebu paljene srpske zastave

  • 58

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je danas da je incident koji je izazvao poslanik Srpske radikalne stranke i osudjeni ratni zločinac Vojislav Šešelj narušio odnose dve zemlje, i navela da je netačno da je tokom posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu paljena zastava Srbije.

Reakcije Hrvata na Šešeljev postupak: Plenković nezadovoljan relativizacijom događaja, Jandroković očekivao bržu osudu

- Taj dogadjaj je zaista narušio hrvatsko-srpske odnose i nadam se da se iz toga neće ponovo razviti jedna spirala verbalnog nasilja - rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Šibeniku, povodom incidenta koji se dogodio u Skupštini Srbije i zbog kojeg je delagacija Hrvatskog sabora prekinula zvaničnu posetu.

Ona je rekla da nije tačno da su tokom posete Vučića Zagrebu paljene srpske zastave.

- Onaj ko je predsedniku Vučiću rekao da su tokom njegove posete Hrvatskoj paljene srpske zastave lagao je. Mislim da bi bilo dobro da preispita ko je to i zašto rekao. To apsolutno nije tačno - rekla je hrvatska predsednica i dodala da to može da potvrdi i Ambasada Srbije u Zagrebu.

Što se tiče Vojislava Šešelja i njegovih istupa, Grabar-Kitarović je kazala da je reč o osuđenom ratnom zločincu zbog kog Hrvatska "više ne treba da se uzbuđuje".

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

- On Hrvatskoj ne može da nanese nikakvu štetu, on može samo da nanese štetu Srbiji. Srbija je ta koja mora da razmisli o tome kako zauzdati čoveka koji je međunarodno osudjen za ratni zločin, za proterivanje Hrvata iz Vojvodine, a koji i dan danas sedi u Skupštini Srbije - navela je hrvatska predsednica.

Grabar-Kitarović je ukazala da Srbija mora da utvrdi šta se tačno dogodilo i da procesuira Šešelja ako se potvrdi da je on zaista gazio zastavu Hrvatske.

- Mislim da je po krivičnim zakonima Srbije kazna za gaženje ili paljenje zastave do tri meseca zatvora ili novčana kazna, dakle, odgovarajuća tela Srbije treba da pokrenu postupak - dodala je.

Rekla je i da u ovoj situaciji posebno treba voditi računa o položaju hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj i kazala da ne želi da se taj događaj na bilo koji način odrazi na odnose Hrvata i Srba u Hrvatskoj.

- Nadam se da ćemo u medjusobnim odnosima nastaviti odgovorno, jer želim da nastavimo proces rešavanja otvorenih pitanja, uz međusobno poštovanje i uvažavanje - zaključila je predsednica Hrvatske.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    19. april 2018 | 20:22

    Vučića nisu ni vređali u Zagrebu, predsednice Kitarović? Kako vas nije sramota?

  • Cika Velja

    19. april 2018 | 20:42

    Sta ces Kolindice...Šeki je vojvoda a i radikal,tako da svi u demokratskom svetu imaju pravo da kazu sta misle,samo sto se kod vas u Hrvatskoj glava gubi zbog imena i prezimena??? Ovo sto je vojvoda Šeki uradio bice sankcionisano,ali vama ni na pamet ne pada ni da pokrenete postupak kaznjavanja koljaca i ubica! Za komad krpe zvane zastava je vise-manje?!

  • Igor

    19. april 2018 | 20:30

    Pa ako Kolinda tako kaze onda ni Seselj nije palio zastavu pa ajd sad neka Hrvati dokazu da jeste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA