≫ 

Od kosovske kletve do najsočnijih psovki na Tviteru: Razvojni put radikalke Vjerice Radete

Korisnici Tvitera već su navikli na njen oštar jezik, po kome je poznata od momenta kada je 2008. godine javno proklela nekadašnjeg "saborca" Tomislava Nikolića koji je istupio iz SRS-a

  • 9

Narodna poslanica SRS Vjerica Radeta, pored toga što čeka da se rasvetli slučaj pokrenut od strane Haškog tužilaštva povodom optužbi za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, skoro svakodnevno je prisutna i na društvenim mrežama. Korisnici Tvitera već su navikli na njen oštar jezik, po kome je poznata od momenta kada je 2008. godine javno proklela nekadašnjeg "saborca" Tomislava Nikolića koji je istupio iz SRS-a.

Gde će se suditi radikalima? Odluka ponovo pada u Hagu

Ipak, njen iskorak u tehnološkom svetu, reklo bi se, i dalje ne utiče na to da se dobro poznata radikalska retorika malo ublaži, tako da su kletve, psovke i uvrede na njenom Tviter nalogu i dalje prisutne.

Između ostalog, Radetina aktivnost uglavnom se svodi na odbranu predsednika stranke Vojislava Šešelja koga je Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova u Hagu osudio na deset godina zbog progona Hrvata iz Vojvodine.

Vjerica Radeta za Telegraf kaže da su epiteti poput "žuta profuknjača", "gmazovi i gnjide", "stoka izdajnička" samo deo njenog radikalskog arsenala, koji ona ne smatra uvredama i psovkama.

- Ja na Tviteru ne psujem, moja radikalaska retorika, kao i ideologija je nepromenjena. To što društvene mreže postoje, hvala bogu da ih koristim, pismena sam, obrazovana sam i nemam nikakv problem da to koristim. To nisu psovke, može neko da se oseti uvređenim ili ne, to je izgovoreno u prenesenom političkom smislu, ali je mnogo manja uvreda nego reći čoveku da je ratni zločinac a on to nije! - objasnila je Radeta.

Стоји испред Скупштине десетак одрпанаца Саше Јанковића и држе картон на којем су нашкрабали: "Удари нас по носу."

Ona kaže da to nigde Šešelju i ne piše u presudi.

- Najveća moguća uvreda koja se ovih dana pojavljuje u javnosti je ste reći Vojislavu Šešelju da je ratni zločinac! On nije učinio nijedan ratni zločin. Pandan toj uvredi čak i ne postoji, sve ostalo je boza i limunada - zaključila je ona.

Radeta je dodala da se ne plaši dok čeka na odluku gde će joj se, i da li suditi.

- Nikada se nisam plašila, da li će ovdašnja vlast da me isporuči, ništa to nije tema za mene, to je pitanje za njih! - zaključila je ona.

Sociolog Ratko Božović ovakav nastup narodne poslanice u javnom prostoru naziva nedostatkom samokontrole i empatije, što je ovde kod nas sveprisutno.

- Ta moralna sfera se izvitoperila kod nas, pa se ja ponekad pitam da li zapravo postoji. Na neki način se govori o izgubljenoj ravnoteži na polju morala, činimo neveolje drugima, velika je konfuzija u tom pogledu. Mi smo čitavu savest doveli u pitanju. Postoji razlika u razumevanju stvari, drugoga i stvarnosti. Ta surovost i grubost idu kao sijamski blizanci uz glupost. Narodni poslanici su paradigma za katastrofu sa stanovišta političke kulture, unizili su svaku vrstu komunikacije - istakao je Božović.

VIDEO: Nikada objavljene fotografije Vojislava Šešelja

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dlz...

    25. april 2018 | 15:33

    Slika i prilika u kakvoj zemlji zivimo.25%.'gradjana Srbije ovako misli i govori.Kulturoloski sunovrat jednog naroda poceo je pojavim pinka i radikala ,a sada se nastavlja sa hepijem i naprednjacima.

  • Mare

    25. april 2018 | 16:29

    Demokratija je ,svako ima pravo da pise i misli kako hoce.Sta sve pisu neki glumci i neki drugi politicari ovo je nista strasno.

  • Goran

    25. april 2018 | 15:39

    Radikali bi bili puno popularniji kada bi bili bez ove persone...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA