Gde će se suditi radikalima? Odluka ponovo pada u Hagu

- Sada je na sudskom veću Mehanizma da li će da prihvati našu molbu da se postupak nastavi u Srbiji. Odluka zavisi od sudije koji postupa u konkretnom predmetu - navela je Kuburović

  • 3

Odluka da li će se radikalima optuženim za nepoštovanje Haškog tribunala suditi u Hagu ili u Srbiji zavisi od sudskog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Odlazi ili ostaje u Skupštini? Po sili zakona Šešelj gubi poslanički mandat: On uz psovke poziva na dvoboj

Podsetila je da je Srbija izrazila spremnost da preuzme taj slučaj i da je o tome obavešten Mehanizam, pošto su nadležni sud i tužilaštvo rekli da prema međunarodnim pravilima i prema važećem zakonodavstvu, u Srbiji za to postoje uslovi.

- Sada je na sudskom veću Mehanizma da li će da prihvati našu molbu da se postupak nastavi u Srbiji. Odluka zavisi od sudije koji postupa u konkretnom predmetu - navela je Kuburović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U ovom slučaju optuženi su Vjerica Radeta i Predrag Jojić, koje je Haško tužilaštvo tereti za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Trinunala, posle toga su raspisane su crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Srbija se izjasnila da prihvata da sudi radikalima, ali se tome usprotivilo tužilaštvo u Hagu. Sada se čeka odluka sudskog veća Mehanizma.

Radeta i Jojić su optuženi za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Šešelj je u sredu, 11. aprila, odlukom Žalbenog veća Mehanizma pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog podsticanja na zločine nad Hrvatima u Hrtkovcima, ali je kaznu već odslužio u protvoru tako da neće ići u zatvor.

Tom presudom je preinačena je prvostepena presuda Haškog tribunala iz marta 2016. kojom je Šešelj bio oslobođen svih optužbi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hocu da im kazem !

    13. april 2018 | 19:15

    Nisam radikal niti simpatizer radikala, ali apsolutno ne poštujem sud u Hagu. Neka nas sve pohapse. Ima nas nekoliko miliona !

  • mihailovic

    16. april 2018 | 16:53

    ovo je sve od nasih sluga zapada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA