≫ 

Plenković za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali uz poštovanje dostojanstva Hrvatske

- Hrvatska ostaje otvorena za dijalog, ali i črvsto stoji na odbrani svog dostojanstva, digniteta i zaštiti nacionalnih interesa - rekao je Plenković

  • 41

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas je Hrvatska otvorena za dijalog za Srbijom, ali i da čvrsto stoji na odbrani svog dostojanstva, digniteta i zaštiti nacionalnih interesa.

Vlada Srbija uzvraća udarac: Stop za hrvatskog ministra odbrane?

- Smatrali smo da dolazak Aleksandra Vulina u Hrvatsku ne bi pridoneo smanjivanju tenzija i izgradnji dobrosusedskih odnosa - rekao je premijer na sednici Vlade povodom proglašenja srpskog ministra odbrane nepoželjnim u Hrvatskoj.

Foto: A. Nalbantjan

Plenković je ocenio da je Hrvatska dokazala da želi saradnju, a u Beograd je "u dobroj veri" išao i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

On je ocenio da incident koji je izazvao poslanik radikala i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj "nije pridoneo daljem uspostavljanju kvalitetne saradnje".

- Hrvatska ostaje otvorena za dijalog, ali i črvsto stoji na odbrani svog dostojanstva, digniteta i zaštiti nacionalnih interesa - rekao je Plenković.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u subotu je uputilo notu Ambasadi Srbije u Hrvatskoj kojom je osudilo Vulinovu izjavu da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Spominjanje vrhovnog komandata Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske - navelo je hrvatsko ministarstvo.

Zbog te izjave Vulin je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Murko

    26. april 2018 | 11:02

    Samo da nam oni ne pričaju o dostojanstvu posle svega šta su nam uradili,sramota.

  • Dragan

    26. april 2018 | 11:06

    Srbija je za dijalog i koraktan odnos, ali to mora da pokaze i Hrvatska.

  • Johan

    26. april 2018 | 11:33

    Samo za početak da osudite genocid koji je načinila ustaška NDH nad 700000 civila od kojih je 500000 bilo srpske nacionalnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA