≫ 

Zapostavili smo veze sa našim tradicionalnim prijateljima, a to je imalo odraza na najvažnije pitanje

Moja poseta je uvod u još jače povezivanje naših zemalja - rekao je Dačić

  • 1

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Indiji, izrazio je danas zadovoljstvo posetom i istakao da su odnosi Srbije i Indije tradicionalno dobri i da ih karakteriše visok nivo prijateljstva i saradnje.

Dačić sa šeficom indijske diplomatije: Zahvalni smo zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova (FOTO)

Ocenivši ovu posetu veoma uspešnom i važnom s obzirom na to da je Indija naš tradicionalni prijatelj i partner, Dačić rekao:

- Na žalost, ovo je bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije u poslednjih deset godina. Zapostavili smo veze sa našim tradicionalnim prijateljima i to je imalo velikog odraza na, za nas najvažnije pitanje, a to je pitanje Kosova.

Dačić sa šeficom indijske diplomatije - Foto: Ministarstvo inostranih poslova

Ministar je sa zadovoljstvom primetio da su poslednjih godina potpuno revitalizovani odnosi naše zemlje sa Indijom.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao premijer bio u poseti Indiji gde je učestvovao na poslovnoj konferenciji. Očekujemo posetu potpredsednika Indije u septembru. Moja poseta je uvod u još jače povezivanje naših zemalja - rekao je Dačić.

Indija je, kazao je, naš globalni politički partner, imajući u vidu njenu veličinu i snagu.

- Zahvalni smo na čvrstom, principijelnom i nepromenljivom stavu po pitanju Kosova. Podržavamo Indiju kada su u pitanju njene kandidature na spoljnopolitičkom planu - naveo je ministar i ocenio da se ekonomska saradnja razvija uspešno, ali i da naša trgovinska razmena, koja je prethodne godine iznosila 200 miliona dolara, može biti bolja, kao i radimo na unapređenju naših ekonomskih odnosa.

Dačić je rekao da veliki broj indijskih kompanija žele da dođu u Srbiju, postoje brojne oblasti u kojima možemo uspešno da sarađujemo kao što su automobilska industrija, poljoprivreda, IT i druge oblasti.

- Ukinuli smo vize za građane Indije, Indija je donela odluku o elektronskim vizama, što praktično znači da su i oni ukinuli vize za građane Srbije - podsetio je ministar i dodao da očekuje potpredsednika Indije, ministarku spoljnih poslova, kao i posetu unuke Mahatme Gandija - Tare Gandi sa kojom je juče razgovarao.

Istakao je veliki značaj podrške Indije Srbiji i za Ministarstvo spoljnih poslova ovo su veoma značajne posete jer, kako kaže, učvršćujemo saradnju sa zemljama koje su naši tradicionalni prijatelji.

Dačić je najavio da sutra nastavlja posetu Nepalu, a potom će poseti i Šri Lanku.

- Očekujem da su ove tri zemlje čvrste u svojim stavovima kada je reč o prijateljskim odnosima -rekao je Dačić nakon sastanaka koje je imao u Nju Delhiju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA