≫ 

Napokon se formira komisija koja će istraživati posledice NATO bombardovanja: Maja Gojković pokrenula proceduru u skupštini

- Važno je da se otkrije uzročno-posledična veza između brutalnog bombardovanja i porasta malignih oboljenja - rekla je predsednica Skupštine Srbije

  • 75

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je predala u skupštinsku proceduru Predlog odluke o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice izazvane upotrebom projektila sa osiromašenim uranijumom.

Na 19 godina od smrti srpskog heroja, svi se setimo njegovih reči dok juriša na NATO avione: Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!

- Glavni zadatak ove komisije je da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između bombardovanja i velikog broj različitih teških oboljenja koji se javljaju kod građana. Važno je da se otkrije uzročno-posledična veza između brutalnog bombardovanja i porasta malignih oboljenja - rekla je ona.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Maja Gojković je rekla da tu komisiju treba da čine poslanici a da je ona predložila da na čelu komisije bude predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić.

Njegov zadatak će biti da predloži parlamentu sastav komisije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Maja Gojković je rekla da je predviđeno da rok za prvi preliminarni izveštaj komisije kraj 2020. godine, a da će komisija imati obavezu da na svakih šest meseci obavesti parlament o radnjama koje je preduzela i rezultatima.

Ona je dodala da je predložila da odluka o formiranju komisije bude po hitnom postupku uneta u dnevni red i izrazila nadu da će sve biti usvojeno jednoglasno na prvoj narednoj sednici.

- Ovde nema politike, jer je ovo u interesu svakog građanina. Nema ni optužbe, jer nama je cilj da dođemo do istine zbog građana Srbije - rekla je ona.

Predsednica parlamenta je rekla da je predviđeno da u radu komisije učestvuju u naučne i stručne ustanove i sve osobe koje mogu da pomognu radu komisije.

Maja Gojković je rekla da je na tom predlogu dugo radila a da je Laketić preduzeo i određene mere na diplomatskom planu, a da je kruna tog uspeha bila poseta italijanskom parlamentu i razgovor sa predsednikom slične italijanske komisije koja je istraživala uticaj boravka italijanskih vojnika u misijama u zemljama koje su bombardovane osiromašenim uranijumom na porast oboljevanja i smrtnosti.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru? 

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zora

    4. maj 2018 | 12:06

    Podrsak Maji Gojkovic u ovoj istrazi. Posledice NATO bombardovanja se osecaju i danas, upotreba osiromasenog uranijuma koji je toksican je ugrozila zdravlje mnogih gradjana Srbije.

  • prestolonaslednikovica

    4. maj 2018 | 12:04

    Uuu,to je prst u oku zapadnjacima,ali se moraju prezentovati zlocini NATO-a!

  • Jole

    4. maj 2018 | 12:07

    Osiromaseni uranijum nas i dalje ubija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA