≫ 

U Hrtkovcima situacija normalizovana: Radikali se vratili kući, napadnut funkcioner LDP-a (FOTO) (VIDEO)

Na skupu je napadnut član Predsedništva LDP-a Đorđo Žujović

  • 90

Posle saopštenja predsednika države Aleksandra Vučića i Ministartsva unutrašnjih poslova kojima se zabranjuje svim političkim partijama okupljanja u Hrtkovcima, na ulazu u to mesto nalazile su se brojne snage reda. Bili su prisutni i različiti predstavnici medija, kako Srbije, tako i Hrvatske.

Zabranjen ulaz u Hrtkovce: Kordoni policije opkolili mesto, niko ne može da prođe

Ranije je lider radikala Vojislav rekao da će SRS uprkos zabranama države održati protest na 26. godišnjicu radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Pored radikala, DS, LSV, LDP, takođe su najavile okupljanje u tom mestu, da bi, kako su rekle, "zaštitile građane".

16.10 - Život u Hrtkovcima vraća se u normalu: Policija završila posao, saobraćaj normalizovan

Članovi LSV-a na čelu sa predsednikom stranke Nenadom Čankom zaustavljeni su nadomak Rume; Foto: Marko Jovanović

12.30 - JERKOV I BOŽOVIĆ: POLICIJA NAS NIJE PUSTILA DA PRIĐEMO

Članovi LSV-a na čelu sa predsednikom stranke Nenadom Čankom zaustavljeni su nadomak Rume i nije im dozvoljen prolaz do Jarka, dok su kod Rume zaustavljeni i poslanici DS-a Aleksandra Jerkov i Balša Božović. Do Hrtkovaca nije mogao ni predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

11.50 - VUČIĆ: HRTKOVCI ĆE BITI ODBLOKIRANI ZA DVA SATA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom njegove predstojeće posete Turskoj i susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Vučić se osvrnuo i na situaciju u Hrtkovcima i rekao da će oni biti "odblokirani za dva sata".

Predsednik Srbije gostuje na TV Pink Printskrin: TV Pink

11.10 - NAPADNUT FUNKCIONER LDP-A 

Na skupu je napadnut funkcioner LDP-a Đorđo Žujović, koji se obraćao preko megafona okupljenima i govorio da je Vojislav Šešelj ratni zločinac.

Na to su radikali, između ostalog i Miljan Damjanović, kandidat za gradonačelnika Beograda iz redova radikala, uputili salve uvreda ka Žujoviću, funkcioneru LDP.

Posle toga se desio i napad na Žujovića.

Kako saznajemo, Žujović je zadobio i nekoliko udaraca, a ubrzo su se umešali i drugi radikali koji su sprečili veći sukob. Potom je funkcioner LDP-a, uz pratnju policije, izveden iz naselja.

Ekskluzivni snimak napada na funkcionera LDP možete da pogledate ovde.

Foto: Marko Jovanović

11.00 - SIMO SPASIĆ NA MEGAFONU, ČANAK KOD NOVOG SADA, ŠEŠELJ KRENUO KUĆI

Predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić obratio se okupljenima na megafonu. Ka Hrtkovcima su, navodno, krenuli i lider LSV-a Nenad Čanak. On je oko 10.30 sati bio kod Novog Sada, tako da će se mimoići sa Šešeljem.

Iz DS-a su saopštili da će njihov poslanik Balša Božović pokušati da uđe u Hrtkovce gde bi trebalo da prisustvuje misi na poziv hrvatske zajednice, dok su pristalice LDP-a zaustavljene kod Rume.

10.38 - POČELO OBRAĆANJE ŠEŠELJA

Foto: Marko Jovanović

- Na javno okupljanje imamo pravo! SRS je zakazao miting pod nazivom "Đurđevdanski miting", nikakvih opasnosti nije bilo po ljude, zaposlene, policiju, čak je i miting 1992. godine bio bez ijedenog incidenta, a onda je krenula kampanja, najgore laži koje su plasirane u okviru te kampanje - rekao je Šešelj i dodao da niko iz Hrtkovaca nije otišao iz tog mesta, a da imovinu uz posredstvo katoličke crkve nije overio. On je naglasio da Srbija neće prihvatiti nikakvu arbitražu.

Šešelj je rekao da govori u svoje ime i u ime SRS-a.

- Do 11 ćemo biti ovde, posle toga se razilazimo, vraćamo se kući! - zaključio je Šešelj i iskazao da ovo okupljanje nije zastrašivanje, nego se njime demonstrira pravo na javno okupljanje.

Foto: Marko Jovanović

10.20 - RARDIKALI SU RAZVILI NEKOLIKO STRANAČKIH ZASTAVA

Foto: Marko Jovanović

Prisutni radikali su razvili nekoliko stranačkih zastava. Od okupljenih novinara i meštana, teško je proceniti koliko je radikala prisutno, ali ne više od 30-ak.  Deo radikala je, po ličnom svedočenju, iz Inđije pred Hrtkovce došao preko njiva.

Foto: Marko Jovanović

10.00 - ŠEŠELJ ODRŽAO OBEĆANJE - DOŠAO NA SKUP

Iako je svoj dolazak najavio za oko 9 časova, sat vremena kasnije na ulaz u Hrtkovce došao je i Šešelj. On za Telegraf  kaže da čeka još pristalica, pre nego što pokuša da uđe u selo. U njegovom društvu je sin Aleksandar, inače narodni poslanik radikala.

Foto: Marko Jovanović

Kako saznajemo, on će se okupljenima obratiti oko 10.30 sati. Posle toga će pokušati da prođe policijske barikade u mestu Jarak, sedam kilometara udaljenom od Hrtkovaca.

Foto: Marko Jovanović

Do tada, on je zaseo u fotelju koju je doneo iz Šida i u njoj će, kako kaže, u hladu provesti vreme do izjava.

9.38 - STIGLI RADIKALI

Foto: Marko Jovanović

Stigli su i prvi predstavnici radikala, Vjerica Radeta i Nataša Jovanović, dok jedan simpatizer SRS-a prišao kordonu policije. On se uz psovke, posle odmeravanja kordona, udaljio sa ulaza u selo.

Foto: Marko Jovanović

9.30 - POLICIJA SPREMNA ZA RAZBIJANJE DEMONSTRACIJA

U ovom trenutku na samom ulazu u selo postavljene su dodatne snage policije. Pored uniformisanih snaga, prisutni su predstavnici MUP-a u civilu, ali oni opremljeni za razbijanje demonstracija. Na terenu su i pripadnici Žandarmerije.

Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović

9.20 - OD ŠEŠELJA JOŠ UVEK NEMA GLASA

Lider radikala Vojislav Šešelj još uvek nije došao. Takođe, nema prisutnih ni simpatizera i predstavnika SRS, makar onih sa vidljivim obeležjima ove stranke. Prisutan je veliki broj novinarskih ekipa, dok su pripadnici policije od juče tu u većem broju.

Foto: Marko Jovanović

Pre nego što im je MUP zabranio okupljanje, radikali su zakazali miting za period od 11 do 13 sati ispred Doma kulture u ovom sremskom selu.

Foto: Marko Jovanović

8.50 - U HRTKOVCE MOGU SAMO MEŠTANI

Meštanin prolazi kontrolu na policijskom punktu kako bi ušao u svoj dom. Inače, ulazak je moguć samo sa ličnom kartom koja potvrđuje da žive u tom mestu.

Foto: Marko Jovanović

Tomislav Šimić, predsednik Veća mesne zajednice Hrtkovci rekao je da u selu jutros sve mirno, osim što policije ima na svakom koraku.

- Jedino nam je neobično što nemamo onu buku vozila, jer kroz Hrkovce dnevno prođe i po 12.000 automobila i kamiona - izjavio je on za lokalne medije.

Foto: Marko Jovanović

Meštani tvrde da je sve pod kontrolom.

- Ljudi obavljaju svoje svakodnevne poslove, a danas je i Đurđevdan, krsna slava koju slavi više od 50 porodica hrtkovačkih Srba - rekao je Hini u telefonskom razgovoru jedan od meštana Hrtkovaca.

Foto: Marko Jovanović

8.30 - POLICIJA BLOKIRALA ULAZ U SELO

Policija ne dozvolja ulaz u Hrtkovce, dok je i na naplatnoj rampi Ruma blokiran prolaz.

Meštani su poručili da je najbolje da im niko ne dolazi, da ih politika ne zanima i da ne žele da ih bilo ko, na bilo koji način "vraća" u devedesete.

Meštani su poručili da je najbolje da im niko ne dolazi; Foto: Marko Jovanović
Dolazak lidera radilakala očekuje se oko 9 sati Foto: Tanjug/Tanja Valic

Ovde pogledajte šta su naši reporteri zabeležili u selu Hrtkovce:

Daljinac

(Marko Ivas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadija

    6. maj 2018 | 08:52

    Oluja se slavi na sva zvona uz Tomsonovu muziku i pice, a radikali ne mogu miting da održe? Sad mi je žao zašto Hrvati nisu ostali u Hrtkovcima, pa da budemo proterani i iz tog dela Srbije!

  • Ax

    6. maj 2018 | 09:39

    Hrvati da su pošteni javno bi priznali, protiv koluko navodno proteranih Hrvata iz Vojodine se danas vodi postupak radi lažnog iskaza o proterivanju. Razlog je taj jer su se prijavili kao prognanici da bi dobili socijalne kućevi stanove, a zamenjenu imovinu sa Srbima iz Hrvatske prepisivsli na decu i drugu rodbinu. Toliko o proterivanju. Treba otići u HR i nspraviti intervju sa tim prognanim Hrvatima, ali kod njihovih današnjih kuća, a ne negde u centru mesta gde žive. E to nepristaje ni jedan od njih, jer su zamenim zaradili najmanje 50% viševod onog što su dali.

  • Тодорић

    6. maj 2018 | 08:52

    Не разумем... 250.000 људских бића протерано из других држава- и ником ништа. Колико Срба протерано са ким- ником ништа. Каква је ово ФАРСА???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA