Pozicija Zapadnog Balkana uoči Dana Evrope: Proširenje EU u drugom planu, prioritet veća povezanost zemalja regiona

- Poslednja Makronova izjava o proširenju je prilično obeshrabrujuća -smatra Suzana Grubješić

  • 2

Neravnoteža u zoni evra, povampirena podela na Istok i Zapad, kao i razgovori o budućnosti same EU su okolnosti u kojima se ove godine obeležava 9. maj, Dan Evrope, kaže generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Više od godine je kasnila isporuka superpušaka za Vojsku Srbije, ali je jedan sastanak promenio sve (VIDEO)

Grubješić za Tanjug navodi da je EU od početka 21. veka stalno u nekoj sitemskoj krizi, taman se jedna završi, druga kriza počne, te smatra da će budućnost EU ili kao saveza suverenih država, odnosno nekog labavog saveza ili pretvaranja u Evropu "jedne, dve ili više brzina" - zavisiti od dogovora, pre svega, Nemačke i Francuske.

Upitana šta u takvim uslovima mogu da očekuju zemlje Zapadnog Balkana, Grubješić kaže da je polovina ove godine posvećena Zapadnom Balkanu jer je najpre u februaru doneta Strategija o proširenju EU, potom u aprilu donet je paket proširenja i predstavljen izveštaj o zemljama kandidatima, a predstoje još Samit u Sofiji, sastanak Evropskog saveta 28. juna na čijem dnevnom redu će biti proširenja, te samit 9. i 10. jula u Londonu posvećen Berlinskom procesu.

Ako se sve to uzme u obzir, navodi Grubješić, neko bi pomislio da je Zapadni Balkan toliko u fokusu da će proširenje ići brže, međutim, dodaje, bez obzira i na Strategiju koja je zadržala tu 2025. kao potencijalnu godinu ulaska Srbije i Crne Gore, po svim najavama, očigledno je da se proširenje polako sklanja sa dnevnog reda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodaje da se više insistira na povezanosti zemalja Zapadnog Balkana što, ocenjuje, nije nikakav problem, ali i navodi da nema tog kredibilnog obećanja da će makar 2025. dve najnaprednije države - Srbija i Crna Gora, biti primljene u članstvo.

- Poslednja Makronova izjava o tome da EU mora prvo da se reformiše da bi se proširila je poprilično obeshrabrujuća - smatra Grubješić.

Dan Evrope obeležava se od 1955. godine, 9. maja, što je i Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. maj 2018 | 11:58

    NAROD VEC GODINAMA ZNA DA OD EU NEMA NISTA ALI POLITICARI SU EU FANATICI I TO NE ZELE DA VIDE!!!

  • mister no

    8. maj 2018 | 00:12

    kako se sve cesce kroz novine i medije potura "zapadni balkan" zar vise ne sme ni ime zemlje da se spomene??? Srbijjjjaaa!! Eto zoliko nas i vole kad ni ime ne smete da izgovorite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA