≫ 

Drugi dan posete u Turskoj: Vučić se našao sa predsednikom parlamenta, odao počast Ataturku, a uskoro se obraća medijima

- Što se tiče zasluga za naše zbližavanje one su sve na predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu - rekao je predsednik Srbije

  • 21

Drugog dana zvanične posete Turskoj, na poziv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac i odao počast osnivačku moderne turske države Mustafi Kemalu Ataturku.

Vučić se iz Ankare oglasio o rekonstrukciji Vlade: Evo šta je njegov stav

On se u Mauzoleju prvog turskog predsednika, u Anitkabiru, upisao u Knjigu utisaka istakavši da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom.

- Odajući počast velikanu turske istorije Kemal-Paši Ataturku, izražavam snažno uverenje da će se odnosi Srbije i Turske razvijati u korist obeju zemalja i naroda. Na mestu gde se sećamo prošlosti, ističem da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom, jer su oni od značaja za našu budućnost. Nadam se da moja poseta Ankari i nastavak odlične saradnje sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom znače korak vise u tom pravcu - rekao je on.

Mauzolej Ataturku je izgrađen u periodu od od 1944. do 1953. godine po projektu Emina Onata i njegovog saradnika Ahmeta Orhana Arde.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nakon smrti, Mustafa Ataturk je privremeno bio sahranjen u Etnografskom muzeju u Ankari. Izgradnjom ovog objekta uz veliku državnu ceremoniju prebačeno je telo prvog predsednika Republike Turske.

U Mauzoleju se nalazi i brojni predmeti koji podsećaju na lik i delo velikog turskog vođe, kao i njegov značaj po turski narod.

NA SASTANKU SA PREDSEDNIKOM TURSKOG PARLAMENTA 

Prvi čovek Srbije sastao se danas u Ankari sa predsednikom Narodne skupštine Turske, Ismailom Kahramanom, i istakao da su odnosi dve zemlje sve bolji i da se nada da će biti još bolji jer, kako je rekao, u svim sferama života postoji prostor za napredak.

Predsednik parlamenta Kahraman je visokog gosta iz Srbije dočekao ispred turskog parlamentu i u pozdravnom govoru istakao važnost saradnje sa Srbijom i izrazio želju za daljim unapređenjem odnosa.

Predsednik Vučić zahvalio je na gostoprimstvu i turskom narodu i poslanicima poželeo berićetnu budućnost.

- Što se tiče zasluga za naše zbližavanje one su sve na predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu. On je najzaslužniji i njegova vizionarska politika strateške orijentacije stvaranja prijatelja i pravljenje mostova na Balkanu, a ne rušenja - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Naši odnosi jesu sve bolji i nadamo se i očekujemo da budu još bolji, a u svim sferama društvenog života mislimo da ima prostora za napredak. Mnogo toga sam naučio od vas kada ste bili u Beogardu i uveren sam da pored strpljenja i trpeljivosti koje moramo svi da okazujemo, moramo da budemo još brži i istrajniji u izgradnji naših odnosa, kao i bržem povezivanju u svim oblastima - podvukao je on.

Vučić je kazao da je zahvalan naročito predsedniku Erdoganu i predsedniku parlamenta, što i pored veoma važnih, možda i ključnih izbora, nije odlagao posete, i posvetio se daljem produbljivanju prijateljskih odnosa sa Srbijom.

- Kada se ti izbori završe nadamo se da ćemo moći ponovo da vas ugostimo u Srbiji. Ali ćemo mi, dragi Ismail, kod nas nešto da unapredimo. Prošli put smo sa četom čekali predsednika Erdogana, a sada ćemo i mi da napravimo bataljon i konjicu da mozemo i mi tako svečano da dočekamo turskog predsednika. To će sve biti spremno za pet meseci - najavio je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nakon sastanka Kahraman i Vučić položiće cveće stradalima tokom neuspelog puča 2016.godine u pratnji predsednika turskog parlamenta.

Predsednik Srbije, potom, će se sastati sa svojim turskim kolegom u Predsedničkoj palati, gde će prvo imati sastanak u četiri oka, tokom kojeg će ministri imati bilateralne susrete, a zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija dve zemlje i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Predviđeno je i da se predsednici Vučić i Erdogan obrate medijima, nakon čega će šef turske države u čast posete svog visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

VIDEO Vučić na sajmu u Mostaru:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Era

    7. maj 2018 | 12:41

    Turci su se pokazali kao odlicni domacini.

  • Aca

    7. maj 2018 | 13:17

    Ne zaslužuje samo Erdogan zasluge, već i naš predsednik Aleksandar.

  • Darko

    7. maj 2018 | 12:42

    Opozicija je ljubomorna na tretman I postovanje Koje Vucic ima u stranim zemljama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA