≫ 

Da li će Vujovićeva ostavka ubrzati rekonstrukciju Vlade Srbije?

Vujovićeva ostavka je već stigla u parlament

  • 23

U javnosti se već duže vreme govori o rekonstrukciji Vlade Srbije. Zbog rešavanja najvažnijeg pitanja, odnosno kosovskog čvora, pitanje izmena u kabinetu Ane Brnabić je prolongirano. Međutim, postavlja se pitanje, da li će odlazak Dušana Vujovića sa mesta ministra finansija, ipak ubrzati rekonstrukciju tima iz Nemanjine 11.

Kabinet Ane Brnabić se oglasio povodom ostavke Dušana Vujovića: Poznato ko će biti novi ministar finansija

- Iako deluje, i pojedini mediji tvrde, da će poslednji događaji ubrzati najavljenu rekonstrukciju Vlade Srbije, ona će biti ostavljena za kasnije, pre svega zbog rešavanja pitanja Kosova i Metohije - kaže za Telegraf.rs, izvor blizak kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Podsećamo, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučiće se juče iz Ankare javio povodom rekonstrukcije Vlade Srbije.

- Ja ne mislim da se očekuje rekonstrukcija vlade. Kao predsednik stranke za dva do pet meseci najpre ću čuti sve predloge premijerke Ane Brnabić, a onda ću imati razgovore unutar stranke - rekao je predsednik Vučić.

Inače, Vujovićeva ostavka je već stigla u parlament. Ostavka će kako je ranije najavljeno, biće verifikovana na prvoj narednoj sednici Narodne skupštine, a do tada on će funkciju ministra finansija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nakon što poslanici konstatuju ostavku ministra, premijerka ima rok od 15 dana da Skupštini dostavi predlog za novog ministra.

Kako saznajemo, ni sama Brnabić, niti bilo koji drugi član aktulenog kabineta još nije određen za vršioca dužnosti ministra finansija, mada su pojedini štampani mediji preneli da će premijerka do izbora novog ministra obavljati i tu funkciju, iako ona jeste jedno od rešenja.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o vojnom obrazovanju. Poslanici su za tri radna dana, koliko su raspravljali o amandmanima na pomenuti zakonskipredlog, potrošili vreme od 10 sati, koliko je predviđeno za raspravu po amandmanima, a vreme za raspravu ostalo je ovlašćenim predstavnicima poslaničkih grupa.

Nakon što iskoriste vreme, i ovlašćeni poslanicim svi amandmani na set zakona u oblasti odbrane će biti iščitani, nakon čega će biti zakazano glasanje. Tek posle završetka ove sednice, predsednika parlamenta Maja Gojković može zakazati narednu sednicu, što bi moglo da se dogodi u narednih desetak dana.

Kada na taj vremenski period dodamo 15 dana, koliko premijerka ima rok da dostavi ime kandidata, koji će naslediti Vujovića, gotovo da će se poklopiti rok za izbog prvog čoveka prestonice.

Foto: Wikipedia/Assembly of the City of Belgrade

Naime, konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana je za sutra, kada bi trebalo da budu potvrđeni mandati novim odbornicima Skupštine grada, izabran predsednik gradskog parlamenta, njegov zamenik, kao i sekretar Skupštine.

Kada se ovaj posao obavi, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika Beograda, koji mora biti iz redova odbornika, i koga bi na narednoj sednici po konstituisanju parlamenta trebalo da predloži predsednik Skupštine grada.

Prema saznanjima RTS, odlazeći gradonačelnik Beograda Siniša Mali je viđen za naslednika Dušana Vujovića.

VIDEO Ovako izgleda susret Vučića i Erdogana:

Daljinac

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mara

    8. maj 2018 | 14:21

    svako ko nije radom opravdao ukazano poverenje treba da leti.

  • nana

    8. maj 2018 | 12:42

    Rekonstrukcija vlade može i da sačeka dok se malo ne smiri situacija sa KiM.

  • micika

    8. maj 2018 | 12:43

    mislim da će oVujovića ubrzati rekonstrukciju Vlade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA