≫ 

Kakva će biti sutrašnja sednica Skupštine Beograda? Žešća i grublja opozicija, očekuju analitičari

Pobednik lokalnih izbora, 4. marta, lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila je, međutim, čak 64 odbornička mandata, a koalicioni partner, SPS i JS, još osam odborničkih mesta

  • 21

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana je za sutra, ali se još ne zna, bar ne do kraja, koliko će odborničkih grupa biti, da li će opoziciona "trojka" Đilas-Janković-Jeremić i sama biti odbornička, te gde se, s ozbirom na "raspored" opozicije u republičkom i u budućem gradskom parlamentu, u narednom periodu mogu očekivati značajni politički okršaji.

Možda se ne zna ko će biti gradonačelnik, ali Telegraf zna ko će biti predsednik Skupštine grada

Izvesno je jedino da lista koju je vodio Dragan Đilas i koja ima 26 odbornika neće imati jednu, zajedničku odborničku grupu, jer u pokretu Saše Jankovića najavljuju samostalnu odborničku grupu sa osam odbornika.

To je za Tanjug potvrdio funkcioner PSG Rade Veljanovski, koji dodaje da će on biti i šef njihove odborničke grupe.

Veljanovski navodi da ne zna kako će se ostali partneri sa beogradskih izbora ponašati.

- Mi ćemo, naravno, veoma dobro sarađivati među sobom, jer smo bili na zajedničkoj listi na beogradskim izborima, ali činjenica da smo svi ostali u opoziciji na neki način ccini praktičnijim ovo rešenje da svako ima svoju odborničku grupu - rekao je Veljanovski.

Potpredsednik Narodne stranke Vuka Jeremića i budući odbornik Nikola Jovanović navodi da ta stranka čini "maksimum napora" da ima zajednički odbornički klub sa Draganom Đilasom, te da će svoj odbornički klub formirati samo u slučaju izostanka "opšteg dogovora".

- U svakom slučaju bićemo najjača opozicija vlasti u gradu - veruje Jovanović.

Pobednik lokalnih izbora, 4. marta, lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila je, međutim, čak 64 odbornička mandata, a koalicioni partner, SPS i JS, još osam odborničkih mesta.

Foto: A. Nalbantjan

Takav odnos snaga garantuje SNS-u bezbednu većinu u gradskom parlamentu, ali ne isključuje oštre debate, mozda i oštrije nego u Skupštini "preko puta" gradske.

Tim pre što sa ovakvim ishodom izbora "gradska opozicija" nije uspela u svom glavnom cilju da, kako su najavljivali, "osvoje" gradsku vlast, što bi im, po njihovoj proceni, otvorilo prostor da "krenu" na vlast na republičkom nivou.

Direktor Faktor plusa Vladimir Pejić procenjuje da che ovaj sastav gradskog parlamenta funkcionisati stabilno i bez vechih turbulencija, s obzirom da postoji ubedljiva vechina, dok se visse nepoznanica i događanja može očekivati među opozicijom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Skupština će matematički biti stabilna i verovatno će tako i funkcionisati, jer je, za razliku od nekih prethodnih saziva, ovde dosta ubedljiva većina vladajuće koalicije, a gotovo sigurno che se SPS pridružiti naprednjacima u formiranju vlasti - kaže Pejić za Tanjug.

Ono što je, ističe, atipično za novi saziv je da nema dileme kako će se donositi odluke oko kvoruma, što obično muči parlamente na različitim nivoima.

Veće je pitanje, prema njegovom mišljenju, kako će se ponašati opozicija, s obzirom da se prvo mora videti koje će odborničke grupe i kako funkcionisati i kako će se neke od njih snaći, s obzirom da do sada nisu bile u parlamentu, ni republičkom ni u gradskom.

- Tako da možemo da očekujemo više nepoznanica i više nekih događanja među opozicijom i odmeravanju tih snaga, nego što će biti nezivesno po pitanju većine u gradskoj skupštine i donošenja odluka, bilo tehničkih, bilo ozbiljnih - ukazao je Pejić.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da se ništa posebno novo neće dogoditi u novoj gradskoj skupštini, te da će se nastaviti ona vrsta političkih tenzija koja postoji inače u javnosti i u drugim institucijama sistema.

Foto: Milena Đorđević

Odnosi većine i manjine su, ukazuje, vrlo jasni - novi gradonačelnik, predsednik skupštine i novi ljude u Gradskom veću, biće iz redova SNS i najverovatnije SPS, koja će napraviti koaliciju sa naprednjacima, rekao je Stanković.

Smatra da atmosfera neće odudarati od one koja trenutno postoji u javnosti i političkom životu, te da će biti oštrih suprotnosti između vlasti i opozicije.

Dodaje da će opozicija, s obzirom na trendove u biračkom telu, verovatno biti žešća i grublja nego što je to inače slučaj, jer je to, prema njegovoj oceni, jedini način na koji može da skrene pažnju na sebe i da dobije mesto u medijskom prostoru.

- Moguće je očekivati jednu vrstu reprize onoga što se dešava u Skupštini Srbije, s tim što će takva atmosfera pokazati da Srbija još nije spremna da prihvati i osnovna načela, a i komparativne prednosti demokratije - rekao je Stanković za Tanjug.

Vlast, ukazuje, za razliku od opozicije, nema potrebe za žestokim raspravama i nekom vrstom političke provokativnosti, jer ima stabilnu većinu, a kada imate stabilnu većinu onda ste za normalan tok rada jedne institucije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ostaje pitanje šta je sa Draganom Đilasom, koji nije uspeo da ubedi i Jankovića i Jeremića u potrebu saveza koji je predlagao, bare ne do nedelje.

Na Tanjugov pokušaj da od njega sazna da li će ući u parlament kao samostalni odbornik ili u nekoj, mada nije jasno kojoj, odborničkoj grupi, nije bilo odgovora.

Ipak, da će opozicija u narednom periodu nastupati grublje i žešće već potvrđuje Tvit Željka Veselinovića, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", inače bliski saradnik opozicionog kandidata za gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Printskrin: Twitter/@plavizmajevi

- Od sutra će sa govornice Skupštine grada moći samo da me na silu iznesu, pogotovo kada na red dođu JKP u Beogradu. Pozivam seve radnike Beograda da mi iznesu svoje probleme koje ćemo probati da rešimo - napisao je on na Tviteru.

Kad je o socijalistima reč, izvesno je da će imati svoju odborničku grupu, a za Tanjug ističu da postoji dogovor sa SNS da nastave saradnju koja je, kažu, dala rezultate koji su potvrđeni i rezultatima izbora.

- Načelno postoji dogovor koalicije SPS-JS i Srpske napredne stranke da zajedno nastavimo saradnju u Beogradu, ali konkretnih razgovora o kadrovskim rešenjima nije bilo - kaže predsednik Beogradskog odbora SPS Nikola Nikodijević.

Foto: Milena Đorđević

On je naveo da naprednjaci i socijalisti nikada nisu ni razgovarali detaljno o kadrovskim rešenjima u gradu, jer im je, kaže, od imena i pojedinaca važnije funkcionisanja grada.

Nikodijević je rekao da ni pre četiri godine SNS i SPS nisu potpisivali koalicioni sporazum.

- Ali smo imali datu reč, koja je mnogo jača i važnija od bilo kog papira - podvukao je on.

Kako je dodao, aktuelna većina je četiri godine radila bez najmanjih trzavica i postigla "izuzetne rezultate".

- To su građani prepoznali na izborima, a to je sve posledica fer i korektnog dogovora da zajedno radimo u istom cilju, da se u grad razvija i da se u njemu bolje živi. Tako treba nastaviti, papir nije bitan, već ljudi, da jedni drugima verujemo i da smo zajedno posvećeni istom cilju, a jesmo - rekao je Nikodijević.

VIDEO U Beogradu otvorena Hrvatska privredna komora:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paki

    8. maj 2018 | 19:45

    Opozicija nista drugo ne zna da radi, samo da pravi nerede.

  • Макарије

    8. maj 2018 | 18:04

    Да будемо реални , опозиција у Србији не постоји.

  • Caki

    8. maj 2018 | 22:36

    Nadam se da ce sve proteci u duhu parlamentarizma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA