Vesli Klark potvrdio da će doći vreme za formiranje kosovske vojske: Do tada KFOR ostaje na Kosmetu

Upitan da kaže koliki je rizik od obnova sukoba na Balkanu, Klark je rekao da smatra da se nešto slično neće dogoditi u bliskoj budućnosti

  • 12

Penzionisani američki general i komandant NATO snaga u Evropi za vreme agresije na Srbiju, Vesli Klark, izjavio je da će doći vreme za formiranje kosovske vojske, ali da to treba da se dogodi tek nakon potpune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Nova provokacija, Vesli Klark dobio medalju: Tači odlikovao NATO komandanta koji je bombardovao Srbiju

- Doći će vreme kada će Kosovu trebati sopstvena vojska ali to treba da se dogodi nakon što se odnosi sa Srbijom normalizuju. I NATO bi trebalo da ostane na KiM sa Kforom do tog vremena i da Kosovu omogući potpuni privredni razvoj, ulaganje u ekonomske resurse i infrastrukturu, energiju, puteve i drugo što će Kosovo učiniti još atraktivnijim za strana ulaganja -  rekao je Klark u intervju za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Upitan da prokomentariše proces pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Klark je kazao da je u tom procesu neophodan "punopravan posrednik", čija je jedina misija da približi dve strane i normalizuje njihove odnose.

Foto: Guliver/R. D. Ward/DoD via Getty Images

- Mislim da bi to mogao biti Amerikanac, pa čak i Evropljanin, gde god je podrška veća. Ali, na kraju, budući da i Kosovo i Srbija žele da budu deo EU, to mora da bude Evropljanin, ili idealno, američko - evropska grupa - ocenio je Klark.

Upitan da kaže koliki je rizik od obnova sukoba na Balkanu, Klark je rekao da smatra da se nešto slično neće dogoditi u bliskoj budućnosti.

KFOR vodi računa o bezbednosti na KiM Foto: Profimedia/AFP

- Mislim da je ono što se mora učiniti u politici je da se obezbedi bezbednost, a zatim da se gleda u budućnost s nadom i da se izbegne korišćenje straha kao političkog uticaja. To je težak put kroz koji moraju da prođu politički lideri i administracije, ali trebaju da ponude nadu za budućnost kao motivirajuću silu umesto da se boje šta se može dogoditi - rekao je Klark.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pazite se

    16. maj 2018 | 18:11

    Mojne da se ujedini JNA pa ima da vas razbuca sa sve Klarkom,ovk i ostalim slinama koje sprovode silu.

  • 👤

    16. maj 2018 | 17:47

    А гро те "косовске" војске биће ветерани овк који имају искуства у вађењу српских органа и повратници из ИСИЛ-а. И они ће се обучавати у бази чији је командант још један српски изрод и чији се славни предак преврће у гробу. И после мене неко пита што волим Русе...

  • Драган Требиње

    16. maj 2018 | 18:31

    јесте,Кљарк

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA