≫ 

Dok traju tajne obuke u Bondstilu, u KFOR-u kažu da je moguće povlačenje: Ko će čuvati Srbe na Kosovu

Rezolucija 1244 je jasna, ali i je odluka na članicama NATO

  • 12

Više puta smo čuli da je za Srbiju tzv. vojska Kosova apsolutno neprihvatljiva, dok paralelno s tim fotografije, video snimci i oficijalni izveštaji svedoče da KFOR, kome su UN dale mandat da po Rezoluciji 1244 jedino mogu da budu oružane formacije u južnoj srpskoj pokrajini, uveliko obučava Bezbednosne snage Kosova (BSK).

Dačić upozorio članice Saveta bezbednosti: Ne rušite stara prijateljstva zbog Kosova, ulazite u pitanja koja su bolna (VIDEO)

To je potvrdio i komandant KFOR-a, general Salvatore Kuoči, kada je rekao da "u okviru svog mandata i zadataka oni podržavaju razvoj i unapređenje kapaciteta BSK-a koje treba da budu u mogućnosti da reaguju na krizne situacije".

Na fotografijama ispod možete pogledati kako je izgledala vežba "Srebrna sablja 2018", koju je organizovao KFOR, a učestovovali su predstavnici EULEX-a, Kosovske policije i Bezbednosnih snaga Kosova.

Međutim, pored ove i sličnih vežbi, prema tvrdnji ruskog diplomate Vladimira Safronikova, koju je izrekao na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u bazi Bondstil se izvode tajne obuke.

Baza Bondstil Foto: Wikipedia/Public Affairs Office

Podsetimo, da bi se formalizovala tzv. Vojska Kosova neophodno je da se promene ustavne procedure, odnosno jedino uz saglasnost Srpske liste, a da bi KFOR- otišao sa Kosova svaka članica NATO bi pojedinačno trebalo da se izjasni po tom pitanju, a UN bi morale da aminuju takvu odluku. To je Kuoči, takođe, rekao, dok je predsednik Parlamentarne Skupštine NATO-a Paolo Ali sa druge strane tvrdi da "će KFOR ostati na Kosovu sve dok to bude neophodno".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kao problematično vidi i pojedinačno odlučivanje svake članice NATO-a o ostanku na KiM.

- To je brutalno rušenje rezolucije 1244 na osnovu koje je KFOR i došao na KiM i garantuje bezbednost u južnoj pokrajini. U sastavu KFOR-a nalaze se i zemlje koje nisu članice NATO-a, kao što je recimo Austrija, tako da je pitanje na koji način će se ona izjašnjavati o tome. KFOR ima mandat koji mu je dat na osnovu rezolucije 1244 na osnovu relevantnih odluka UN, ne na osnovu volje NATO-a ili volje bilo koje pojedinačne zemlje. Možete vi da srušite međunarodno pravo, uostalom srušili ste ga time što ste priznali Kosovo i bombardovali SR Jugoslaviju, možete ga opet srušiti, ali to su stvari koje se vraćaju onima koji su ih pokrenuli - rekao je Vulin za TV Pink.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA

On je postavio pitanje šta kada ode KFOR, čiji članovi su obučeni pripadnici jakih armija zaduženi za bezbednost na KiM, a naslede ih "neki veterani OVK".

Kome će da garantuju bezbednost i od koga uostalom oni štite KiM? - pitao je ministar i dodao da će čitav region onda početi da se ponaša u skladu sa formiranjem "veteranske organizacije OVK" zbog koje "neće biti mnogo srećni i radosni".

Teorijska vežba KFOR-a - Foto: jfcnaples.nato.int

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, sa druge strane, za Telegraf.rs nagoveštava da bi u slučaju da se NATO odlučiti za taj opasan eksperiment da se povuku sa KiM, gde su zaštita toj samoproglašenoj državi, posledice bile destibilizacija situacije i dalje pogoršanje bezbednosti srpskog naroda.

- Mandat KFOR-u  može da se okonča samo ako takva odluka bude donete od strane UN, ali nema nagoveštaja da će to uraditi. U Savetu bezbednosti Rusija i Kina to neće dozvoliti. Gro snage u KFOR-u svakako jesu NATO snage, i onda bi te članice mogle da odustanu od slanja svojih kontigenata, ali to ne znači da bi misija KFOR-a bila ukinuta. Nije nagoveštano od strane NATO da će KFOR biti ukinut ako se formiraju BSK, već da bi onda svaka zemlja mogla da odluči da li ima potrebe da njen kontigent i dalje bude na Kosovu ili ne. Za sada KFOR ostaje i to se ne postavlja kao pitanje - objašnjava Drecun.

Milovan Drecun - Printskrin: Telegraf

Drecun uverava da zvanično formiranje tzv. vojske Kosova nije moguće bez saglasnosti srpskih predstavnika u institucijama na Kosmetu.

- Oni očekuju da će Srbi da promene stav, ali to nije realno očekivanje i treba videti da li će onda naći neki zaobilazni put, i da ipak zvanično formiraju tzv. BSK. Šta bi mogao da bude zaobilazni put ne znam, mogu da osmisle svašta, i do sad su radili. Evo oko ZSO otišli su na tzv. Ustavni sud, što nije bilo predviđeno u toj fazi i postavili su prepreku. Tako da je pitanje da li hoće da izbegnu saglasnost Srba ili da jednostavno slome otpor Srba i Beograda prema toj formaciji, jednostavno, oni se pripremaju za trenutak kada budu mogli da formalizuju BSK - napomenuo je predsednik Odbora za KiM.

Predstavnici Srpske liste na sastanku kod predsednika Vučića - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je na kraju naglasio, Srpska lista ima jedinstven stav po tom pitanju i Beograd se protivi stvaranju te formacije.

- Za nas to nije državno niti će biti, i na Kosovu ne može da ima nikakvih oružanih snaga osim KFOR i Eulexa, naravno. Da bi je formirali, potrebna im je, kako oni kažu većina "manjinskih predstavnika". Možda razmišljaju da se unese razdor u Srpskoj listi, da pridobiju neke poslanike, ali to je sve u domenu spekulacija - zaključio je on.

VIDEO Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao:

S.Ilić (s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radojca

    15. maj 2018 | 15:18

    Dokle verujete ovim sa zapada? Sve su slagali sta su rekli. Svaku rezoluciu i dogovor su prekrsili. Otvori oci Srbio samo nas lazu

  • Tigar

    15. maj 2018 | 16:03

    Ako se povuce Kfor po pravilu treba da usledi 1244.

  • Cika Velja

    15. maj 2018 | 16:05

    Bice rata...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA