≫ 

Vučić posle sastanka sa Federikom Mogerini: Briselski sporazum i formiranje ZSO pa tek onda razgovor sa drugom stranom

On je danas imao niz bilateralnih sastanaka sa liderima sa liderima Evrospke unije i predstavnicima regiona

  • 48

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Sofiji zbog sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan, danas je imao niz bilateralnih sastanaka sa liderima sa liderima Evrospke unije i predstavnicima regiona, a sastao se i sa Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini.

Važni susreti predsednika Vučića na Samitu Evropskih narodnih partija (FOTO)

Na sastanku sa Visokom predstavnicom Evropske unije glavna tema bili su Kosovo i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Foto: Telegraf

On je posle sastanka rekao kako je ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO, te da bude jasno iskazano da druga strana takođe pristaje na kompromise.

- Da dolazimo na dijalog, možete da ga zakažete kad hoćete, ali prvo da se završi započeti proces i formira ZSO, a drugi je uslov da je druga strana spremna na kompromisne razgovore. A da dolazimo na razgovore i da nam drže pridike o teritoriji, a samo ih teritorija zanima...to su stvari koje smo postavili na jasan način - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je u prisustvu Mogerinijeve razmenio nekoliko reči sa predsednikom privremenih institucija Prištine Hašimom Tačijem.

- Sa Hašimom Tačijem sam razmenio svega nekoliko reči i po tom pitanju ništa se nije promenilo - rekao je on.

Hašim Tači-Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je, posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, da proces pregovora Beograda i Prištine neće biti lak ni za jednu stranu i da niko neće dobiti sve.

- Proces neće uopšte biti lak za Kosovo, ni za Srbiju. Niko neće dobiti 100 odsto - rekao je on i dodao da će Kosovo sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Uveren je da će proces biti završiti ''win-win'' zaključkom, odnosno da će obe strane biti na dobitku, što podrazumeva da će i Kosovo i Srbija imati konkretnu evropsku budućnost.

VUČIĆ: SRBIJA NIKOG NEĆE MOLITI

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, osvrnuo se na današnje sastanke koje je imao i istakao da smo poštovani, ali je rekao da neće nikoga moliti.

- Rekao sam da ih ne molimo ni za šta. Svi ostali su, čini mi se, kukali i molili - pogledajte nas, primite nas. Ja sam rekao - to je vaša odluka - podvukao je predsednik.

Naglasio sam im da je naše da radimo i da imamo uređenu pravnu državu i narod koji će da živi u slobodi i demokratiji - rekao je on i dodao da svi vide da je Srbija ispunila sve što je trebalo, ali se neki prave da ne vide jer im to ne odgovara.

- Da vam ne pričam o tumačenjima oko 2025. godine, mene je zabolela glava, mogu da mislim kako bi zabolela glava građane, kako to neko tumači, da li je to stvarni ili indikativni datum, ko se sa tim saglašava, a ko ne - rekao je Vučić i primetio:

Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- U svakom slučaju, na mestu smo gde se odlučuje. EPP je, kada je reč o partijama, ključna, jer su levičarske partije u Evropi načisto propale, i javlja se novi sistem partija koje tobož nisu partije i politički pokreti, već su protiv politički. Tako da je EPP ostala stub normalnosti u Evropi, kao SNS u Srbiji.

Zato je, istakao je, bilo važno da Srbija bude u Sofiji, gde je danas bio sastanak EPP, jer je, dodao je, naše da "guramo" našim putem, putem reformi, ka EU, a na zemljama članicma je da donesu odluku hoće li nas prihvatiti ili ne.

Mi smo napravili mnogo političkih grešaka u prošlosti, ali mi se sada borimo što je snažnije i bolje moguće. U poslednja dva dana dao sam šest intervjua pokušavajući da skrenem taj vodotok  - rekao je on.

Kako je rekao, boriće se i dalje, kako kaže, ljudima nekada deluje nemoguće, ali on će se i dalje boriti i neće odustajati.

Borićemo se argumentima, znanjem, snagom ali je realnost da je volja najvećeg dela evropskih zemalja protiv nas. Moramo da imamo održivo političko rešenje za Kosovo. Borimo se da obezbedimo, ali ne samo za Srbe za njihovu vezbednost i sigurnost, ne samo za našu crkvu, već i za to kako će biti zadovoljeni interesi Republike Srbije - rekao je Vučić.

CRKVU POŠTUJEM ALI NA JEZIK UVREDA NE ODGOVARAM

Predsednik Srbuje rekao je da ne želi da odgovara na jezik uvreda, da Crkvu poštuje, ali da to ne znači da u svemu treba da misli isto kao vladika Amfilohije.

- Izabraću pravo da razmisljam o budućnosti zemlje, kao što razmišljma o budućnosti naroda. Poštujem njihov stav, a na jezik uvreda nikad neću odgovarati, ne pada mi na pamet da u to uzalim - odgovorio je večeras upitan da komentariše napade koji dolaze iz Crkve, a u vezi s kosovskim pitanjem.

Ako neko misli da je to u redu, kaže, on nema ništa protiv.

- Vernik sam, ne idem baš svake nedelje na liturgiju i čini mi se da Crkva nikad nije imala bolji odnos s državom, ali to ne znači da treba da mislim u svemu isto kao vladika Amfilohije - rekao je Vučić.

Mitropolit Amfilohije-Foto: Medija centar Beograd

Upitan smatra li da iza takvih napada stoje i neki drugi, "viši interesi", Vučić je rekao da ima i mnogo drugih koji ga svakog dana napadaju, a da je njegova obaveza da se bori.

JOKSIMOVIĆ: BITNO JE SEDETI ZA STOLOM SA DONOSIOCIMA ODLUKA

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije istakla je da je veoma bitno što je Srbija imala prilike da danas, na Samitu šefova država i vlada Evropske narodne partije (EPP), čiji su naprednjaci pridruzeni član, iznese svoje stavove i viđenja, te prenela da je vladalo veliko interesovanje svih lidera za susretom sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Predsednik Vučić je na zatvorenom delu sastanka izneo pozicije Srbije vezano za regionalne odnose, naša očekivanja na evropskom putu, očekivanja za veće razumevanje legitimnih interesa Srbije u dijalogu Beograda i Prištine. Mislim da je ovo jedan važan dan koji prethodi sutrašnjem Samitu svih zemalja EU, nezavisno od partijske pripadnosti, sa predstavnicima Zapadnog Balkana - rekla je ona novinarima posle sastanka EPP u Sofiji.

Joksimović, koja je i ministarka za evropske integracije, objasnila je da se u Sofiji danas i sutra odvijaju dva važna događaja, od kojih je prvi završen, a to je bio Samit Evropske narodne partije i Zapadnog Balkana, te sutra Samit EU-Zapadni Balkan.

Jadranka Joksimović-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Ukazala je da predsednik Vučić nije u Sofiji samo kao predsednik države, već kao lider SNS.

- Mi smo pridružena članica EPP, to je najviši stepen pridruživanja koju stranka iz jedne države koja nije članica EU može da ima. Mi već više od godinu i po učestvujemo ravnopravno na svim sastancima. Ovo je bila izuzetna prilika da predsednik Vučić sa sviim liderima umerenih desnih partija u Evropi razgovara, a među njima su nemačka kancelarka, španski premijer, mađarski premijer, austrijski kancelar, ali i ličnosti iz evropskih institucija kao što su Žan Klod Junker, Johanes Han i Donald Tusk - navela je Joksimović.

Rekla je da su to ljudi koji u ovom trenutku bitno utiču na strukturiranje, odnosno formulisanje evropske politike po raznim temama, pa i Zapadnog Balkana, proširenja, i Srbije, kao i naše pozicije u Evropi i kao zemlje kandidata.

- Zaista je bilo izuzetno veliko interesovanje svih lidera za susret sa predsednikom Vučićem, nekoliko važnih bilaterala je organizovano, a biće ih još tokom večeri. Biti za stolom sa svima koji donose političke odluke u Evropi je od izuzetnog značaja ne samo za našu stranku, već za našu zemlju. To je dodatna platforma lobiranja i komunikacije koju mozemo da koristimo ne samo za plasiranje naših ideja i stavova, već da tražimo razumevanje po važnim pitanjima što smo predsednik Vučić i mi kao delegacija iskoristili - poručila je ona.

Predsednik Srbije je danas već imao sastanke sa Kristalinom Georgijevom, glavnom izvršnom direktorom Svetske banke, potom sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i predsednikom Evropske narodne partije Džozefom Dolom.

Osim zvaničnih sastanaka, predsednik Srbije je imao i neformalne susrete i to sa predsednikom Evropskog saveta, Donaldom Tuskom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

Obraćanje predsednika Aleksandar Vučića iz Sofije pogledajte u snimku:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hector

    16. maj 2018 | 22:20

    Nadam se da ce se pri nalazenju resenja voditi racuna i o interesima Srbije.

  • Janko

    16. maj 2018 | 22:20

    verujem da ce nas predsednik dati sve od sebe da zastiti Srbiju.

  • Igor

    16. maj 2018 | 18:39

    Predsednik Vicic je imao veoma vazne sastanke za dalji evropski put Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA