30

Izuzetna čast za Srbiju na Samitu u Sofiji! Vučić govorio prvi, brojni sastanci sa evropskim liderima: Evo šta su ključne poruke (FOTO) (VIDEO)

Bugarska Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona

U Sofiji se održava Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kome Srbiju predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bugarska Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena danas, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

Važni susreti predsednika Vučića na Samitu Evropskih narodnih partija (FOTO)

U nacrtu deklaracije naime, samo se "potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj prespektivi Zapadnog Balkana“, a „partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor“.

Tvrđava Sofija: Više hiljada policajaca čuva Vučića i ostale lidere EU i Zapadnog Balkana na Samitu (FOTO) (VIDEO)

15.00 - VUČIĆ: SAMO JEDNU OBAVEZU TRAŽIMO DA BUDE ISPUNJENA, A TO JE ZSO!

Obraćanje Aleksandra Vučića uživo pratite OVDE.

14.00 - USVOJENA DEKLARCIJA

U Sofiji su lideri EU u konsultaciji sa partnerima Zapadnog Balkana usvojili Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija. Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanje veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

13.15 - FAMILY PHOTO - ZAJEDNIČKO FOTOGRAFISANJE UČESNIKA SAMITA

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

13.00 - VUČIĆ SE SASTAO SA DVE VODEĆE LIDERKE U EU 

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je sa fotografisanja, tzv "family photo", izašao u pratnji nemačke kancelarke Angele Merkel, dok je u povratku ponovo razgovarao sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Merkelova je, tom prilikom, posvetila najviše vremena, predsedniku Srbije, iako su neki drugi učesnici Samita pokušavali da sa njom razgovaraju nakon fotografisanja.

Oni su, kako je saopšteno, razgovarali o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika. Naglasili su da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom.

Foto: Telegraf

Vučić se danas sastao sa premijerkom Velike Britanije Terezom Mej sa kojom je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje naša zemlja sprovodi.  Oni su se saglasili da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Vučić pozvao je premijerku Velike Britanije Terezu Mej da poseti Srbiju.

12.35 - CERAR: ZAPADNOM BALKANU OTVORITI VRATA MALO VIŠE

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je danas da EU treba da Zapadnom Balkanu ostavi vrata malo više otvorena ili bi u suprotnom ove zemlje mogle da krenu drugim putem. Zemlje Zapadnog Balkana deo evropske porodice i da nikome nije u interesu da ih izgubi.

Foto: Tanjug/AP

- Ja vas uveravam da ću u ime Slovenije odlučno podržati evroatlantske perspektive, a posebno evropske perspektive Zapadnog Balkana - poručuio je Cerar.

12.10 - BELGIJSKI PREMIJER ZA VEĆU STABILNOST U DRAŽAVAMA REGIONA

Šarl Mišel se pozdravlja sa Žan Klod Junkerom Foto: Tanjug/AP

Belgijski premijer Šarl Mišel smatra da se u narednom periodu moraju ohrabriti reforme, kako one ”dubinske” koje treba da sprovde EU ”kako bi bolje funkcionisala i bila efikasnija” , tako i one koje bi na Zapadnom Balkanu dovele do ”novog načina funkcionisanja” kada je reč o bezbednosti, stabilnosti, poštovanju vladavine prava, slobode medija , ali i veće stabilnosti među samim država regiona.

- I u našem interesu je da imamo u susedstvu države koje su stabilne, predvidljive, koje mogu da se ekonomski razvijaju i tako garantuju i stabilnost u Evropi - zaključio je belgijski premijer.

12.05 - TEREZA MEJ: Velika Britanija domaćin petogodišnjeg samita Zapadnog Balkana 

Foto: Tanjug/AP

Taj skup će biti upriličen u julu u okviru Berlinskog procesa.

- To će biti nadogradnja na ono što budu rezultati današnjeg samita u Sofiji. Danas ćemo videti kao mi zajedno, širom Evrope, možemo da osiguramo bolju bezbednost i prosperitet za Zapadni Balkan - naglasila je Mej.

11.10 - PLENKOVIĆ NAJAVIO SKUP U HRAVTSKOJ

- Period od 15 godina razmaka između poslednjeg samita EU Zapadni Balkana i ovoga danas je predug. Ja ću kao predsedavajući Savetom 2020. godine ponoviti ovaj skup i napraviti sistematski pristup ne samo politici proširenja već i konkretnoj podršci svim zemljma regiona kako bi ispunile kriterijume, pojedinačna merila i postale članice ”kluba” u pravo vreme - najavio je Plenković.

11.20 - MAKRON PONOVIO DA NIJE ZA PROŠIRENJE

- Nisam za proširenje pre produbljenja i sprovođenja reformi u EU koje bi omogućile blje funkcionisanje Unije - poručio je Makron i dodao da je neophodno da se sa mnogo "opreza i strogosti" gleda na svako novo proširenje.

Foto: Tanjug/AP

11.00 - ŠPANSKI PREMIJER ODRŽAO OBEĆANJE, NIJE DOŠAO NA SAMIT

Vučić u Sofiji razgovarao sa ambasadorom Španije

Gotovo svi lideri, osim španskog premijera Marijana Rahoja prisutni su na samitu, pa tu zemlju na sofijskom skupu predstavlja ambasador u Briselu, Pablo Garsija.

Španski premijer rahoj dolazi na ručak, ali ne i samit Foto: Tanjug/AP

10.40 - ŠEST NOVIH INICIJATIVA NA STOLU

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

Podsticaje za šest zemalja Zapadnog Balkana koje se nadaju daljem približavanju EU najavio je Evropski komesar za proširenje Johanes Han.

- Nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije još dovoljno zrela za EU, ali mora se iskoristi trenutak i diskusija o reformama zadržati u centru pažnje - rekao je Han za DW u Sofiji.

10.38 - HAN POSTAVIO FOTOGRAFIJU VUČIĆA I TAČIJA NA TVITERU

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru, povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".

U narednoj poruci na Tviteru Han je postavio fotografiju na kojoj je pored njega, Vučića i Tuska prikazan i kosovski predsednik Hašim Tači.

10.00 - VELIKA ČAST: VUČIĆ GOVORI PRVI 

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

Na početku plenarnog dela Samita lidera EU i Zapadnog Balkana, veliko poštovanje je ukazano Srbiji. Naime, predsednik Republike Aleksandar Vučić se prvi obratio učesnicima Samita, saznaje Telegraf.rs.

Tek posle njega su govorili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji se u svom obraćanju dvaputa pozvao na Vučića.

Ovaj deo Samita se održava iza zatvorenih vrata.

9.45 - MOGUĆE DA SRBIJA I CRNA GORA PRISTUPE EU DO 2025., STIŽE 10 MILIJARDI EVRA

Predsednik Evropskog paralmeta Antonijo Tajani kaže da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije i Crne Gorem članstvu EU do 2025, što je inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine.

- Imamo mnogo zemlja kandidata za članstvo, ali Srbija i Crna Gora su na prvom mestu - poručio je Tajani dolazeći na samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji i dodao da trenutno imaju problema oko terorizma i migracija, te da je njegova ideja da se oformi finansijski paket od 10 milijardi evra za infrastrukturu, autoputeve, železncu, ali i za digitalnu infrastrukturu.

9.35 - MERKEL, MEJ I MAKRON PROŠETALI

Za razliku od drugih visokih zvaničnika i lidera EU koji su do ulaza u bugarsku Nacionalnu palatu kulture dovezeni u pratnji jakih snaga obezbeđenja, nemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron prošetali su do mesta na kojem se održava samit.

Njih je dočekao i srdačno pozdravio premijer Bugarske Bojko Borisov.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Tereza Mej je tom prilikom dala izjavu medijima koji prate ovaj važan događaj.

9.05 - DELEGACIJE UČESNIKA SAMITA DOLAZE KAO "NA TRACI"

Printskrin: Telegraf

Printskrin: Telegraf

Printskrin: Telegraf

8.45 - PRISTIŽU PREDSTAVNICI REGIONA 

Printskrin: Telegraf

Do sada su u Nacionalnu palatu kulture u Sofiji stigli evropski zvaničnici Johanes Han, kao i pojedini lideri Zapadnog Balkana.

Tu su premijer Crne Gore Duško Marković, predsedavajući BiH Bakir Izetbegović, kao i vodeći ljudi privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

8.30 - JOHANES HAN OPTIMISTA

Komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han izjavio je danas u Sofiji da je optimista kada je reč o postizanju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Johanes Han u razgovoru sa Vučićem uoči samita Foto: Promo

- Ja sam uvek optimističan. Nova Strategija je jasno naglasila da postoji perspektiva za sve. To znači da je i u interesu Kosova da radi na rešenju za pravno obavezujući sporazum - poručio je Han dolazeći na samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Evropski komesar je naglasio da stvoren novi podsticaj i momentum za obe strane da dođu do dogovora što je pre moguće.

8.30 - VUČIĆ STIGAO NA SAMIT

Na samit je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji nije nije želeo da daje izjave uoči samita.

Vučić dolazi na samit Printskrin: Telegraf

Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

Foto: Promo

- Sastaćemo se kolektivno sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana po prvi put u poslednjih 15 godina. To će biti prilika za obe strane da potvrde kako evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana - rekao je Tusk uoči samita.

Španski premijer Marijano Rahoj odbio je da prisustvuje današnjem Samitu, jer ne želi da učestvuje na skupu na kojem je prisutno Kosovo, niti želi da se slika sa kosovskim zvaničnicima.

Španski premijer Marijano Rahoj Foto: Tanjug / AP

Samit se održava u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, oko koje su mere podignute na najviši nivo. Više hiljada policajaca je na ulicama, kako uniformisanih, tako i u civilu, što ne čudi, s obzirom na to da prisutno 28 delegacija na najvišem nivou iz država članica EU i još 6 delegacija sa Zapadnog Balkana.

Foto: consilium.europa.eu

Dešavanja u okviru Samita prati 900 akreditovanih novinara.

Foto: Telegraf.rs

Očekuje se da će Srbija potpisati nekoliko sporazuma.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Blog uživo, Bugarska, EU, Evropska unija, Predsednik Srbije, Samit

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (30)
Poređaj komentare:
 • P
  PETAR 1

  Dobroje, da vidimo i druge komentare osim hvalospeva.

 • A
  Analitičar

  Skupo nas ta čast košta, ponudi te kafom i crvenim tepihom a uzme državu, slobodu i samostalnost. Ko je ovde lud?

 • O
  Orto

  Hvala im. Od njihove ljubavi rebra nam pucaju !

Kosovo na korak od vizne liberalizacije: Da li će Evropska komisija 29. avgusta dati konačnu reč?

Bez ZSO nema razgovora o Tačijevom planu: Beograd ne prihvata nikakve predloge pre nego što Priština ispuni svoje obaveze

Cena zamrznutog konflikta za Kosovo ne bi bila niska: Ljajić upozorava da je opasno to što su neki protiv bilo kakvih pregovora (VIDEO)

Hrvatskom novinaru pretili smrću zbog emisije o proslavi Oluje: Kleli se da će ga upucati u potiljak

Postoje ograničenja u pogledu onoga na šta ćemo pristati: Šta je za SAD "prihvatljivo" rešenje kosovskog problema? (VIDEO)

Mogu li Beograd i Priština sami do sporazuma? Vašington i EU žele jasne rezultate, a ne konflikte čije se rešenje godinama odlaže

Stamatović tvrdi da je paravojni kamp rasformiran zbog Čede: On mu odgovorio brutalnom fotkom iz teretane (FOTO)

Tužilac sa Kosova pre ostavke predao "nacrt-optužnice" protiv veterana OVK: Zbog zbog ovoga je posebno bio zabrinut

Da li će rešenje kosovskog pitanja izazvati ''domino efekat'' u regionu? SAD traže garancije da sporazum o KiM neće uticati na BiH

Svi smo čuli za ZSO, a da li vam je poznato da postoji i ZVO i SSO?

Svi znaju da je Čedina žena prava bomba, ali ovom fotkom će srušiti internet (FOTO)

Održana trilaterala u Sarajevu: Radojičić sa gradonačelnicima Sarajeva i Zagreba prvi put o zajedničkoj saradnji (FOTO)

Pitali su me jutros: Milošević je imao Gazimestan. Šta ćeš ti, Vučiću, da imaš u Mitrovici? Ja ću da razgovaram sa građanima o pravcu kuda idemo u vezi Kosova

Sa otporom na koji je naišao ubijeni premijer Ðinđić, danas se suočava predsednik Vučić: Vesić o borbi za trajno rešenje Kosova

Susret Dačića i Trampovog zeta na radaru američkih senatora: Imaju samo jedno pitanje

Raspisani izbori sa nacionalne savete nacionalnih manjina: 22 zajednice glasaće 4. novembra

I u SPS-u različiti stavovi o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću

U Preševu promenili ploču: Protiv smo razmene teritorija, makar ostali pod Srbijom

Kada u septembru dođe na Kosovo, izneće svoj stav: Rakić o najavljenoj poseti predsednika Vučića

Velika vojna parada 11. novembra, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Dolazi i Putin na predstavljanje najnovijeg naoružanja

Vučić ide na Kosovo: Predsednik Srbije 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici otkriva plan za južnu pokrajinu (VIDEO)

Imamo istorijsku šansu da poboljšamo odnose sa SAD: Nekadašnji američki diplomata otkriva šta Srbija treba konkretno da uradi (VIDEO)

Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja: Američka ambasada reagovala povodom najava korekcije granica

Opljačkana kuća srpske porodice u Goraždevcu, Jevtić poručio: Oni koji ovakva zlodela čine žele Kosovo etnički čisto

Evropska komisija uoči sledeće runde pregovora u Briselu: Beograd i Priština sami određuju teme, EU samo posreduje

Priština ne želi da oformi ZSO, Đurić otkriva: Pokušavaju da ospore Nacrt statuta, za njih je ovo "ludo i neprihvatljivo"

Vučić i Skat razgovarali o idejama za rešenje pitanja Kosova: Američki ambasador pozvao BG i PR da pokažu kreativnost (FOTO)

Kurti preti Tačiju uličnim protestima: Bićeš smenjen!

Tači priznao: Nije mi lako da se suočim sa Vučićem

Zamrznuti konflikt, status kvo i užas bez kraja: Da li Srbiji treba društvo Nagorno-Karabaha, Južne Osetije i Abhazije?

Reforma pravosuđa i medijska strategija u fokusu razgovora Vučića i Oricija (FOTO)

Bez obzira na spekulacije još nema rešenja za Kosovo i Metohiju: Simić o pregovaračkom procesu

Vreme je za jedinstvo i izlazak iz zamrznutog konflikta: Premijerka Brnabić o najvažnijem političkom pitanju države i naroda

Ugljanin 2/3 budžeta BNV potrošio na svoja putovanja: Zukorlić o zloupotrebama u predizbornoj kampanji

Mihajlović odgovorila Dačiću: Brini o svojoj stranci, a ne o SNS

Prošlo je 7 meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Istraga se i dalje nije makla sa mrtve tačke, na neka pitanja još nema odgovora

Tužan dan za vladavinu prava na Kosovu: Američki ambasador otkrio šta je uznemirujuće u vezi sa ostavkom specijalnog tužioca

Šta je to sudija Haškog tribunala obećao Radovanu Karadžiću uoči izricanja pravosnažne presude u decembru?

Šta god Vučić dogovori u vezi sa Kosovom neće biti na štetu građana: Palma i Jagodina podržavaju predsednika Srbije

Posle odluke o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, Srbija i Surinam jačaju politički dijalog (FOTO)

Pakleni plan predsednika opštine Preševo: Srbiji ne damo ni pola Medveđe, nijedno selo ne sme biti otcepljeno od "Preševske doline"

Nemačku brine nešto drugo na Balkanu, a nije Kosovo: Dačić o izjavi Merkelove da nema promena granica