Onemogućiti Srbima iz BiH i Republike Srpske srpske pasoše: Ozbiljno upozorenje Ešdauna Evropskoj uniji

- Ukoliko ne rešite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe - kazao je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu

  • 18

U Evropsku uniju je stiglo upozorenje bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu, Pedi Ešdaun, da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izoluje BiH i predložio Briselu da, u slučaju da Srbija uđe u EU pre BiH, onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije da koriste pasoše Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU.

Čeka nas velika izmena u pasošima: U rubrici državljanstvo više neće pisati "srpsko"

Britanski mediji pišu da je Ešdaun izjavio da Evropska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izoliuje BiH, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji moglo bi, prema Ešdaunu, da zaustavi reforme u BiH i na kraju BiH pretoviri u konačni cilj država poput Turske i Rusije.

- Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugi pasoš i moći će da putuje po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopšte neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH - rekao je Ešdaun.

Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izoliovan i okružen neprijateljima isto kao i 1992.

Foto: Profimedia/AFP

- Evropska unija, koju podržavaju zapadne sile, u neznanju realizuje planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića - naveo je.

Britanski Expres navodi da EU planira da primi Srbiju i Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo* i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju nerešeno pitanje.

- Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne rešite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe - kazao je Ešdaun.

Foto: Tanjug/AP

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini takođe je rekao da bi Brisel mogao da izbegne novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim pasošima da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uslove potrebne za pristup.

- Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, ako bi se pridružila EU, može doći u Evropu na na osnovu njihovog pasoša, ali svako ko ima drugi pasoš u BiH ne može doći u Evropu sve dok BiH ne postane članica EU - predložio je Ešdaun.

Uveren je, zaključio je, da u BiH više neće biti rata, ali da povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    24. maj 2018 | 16:26

    2025 te. Sta te briga ti sigurno to neces gledati

  • Tigar

    24. maj 2018 | 15:13

    Trecina Vojvodine imaa Hrvatske putovnice,to kao nije zabranjeno. Srbi iz Srpske posto su Srbi imaju pravo na Srpski pasos,kada mogu Hrvati iz Hercegovine i Vojvodine,sto ne bi mogli i Srbi.

  • DrAgan

    24. maj 2018 | 19:41

    Hrvati u BiH odavno imaju Hrvatske pasose pa se nisi oglasio? U cemu je problem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA