≫ 

Taktičko nasilje ili potpis rulje: Šta se krije iza talasa napada na Srbe na Kosovu

Paralelno sa ovim vidom zastrašivanja i provociranja Srba, organizovani su i protesti kosovskih Albanaca zbog srpskih povratničkih porodica, ali i do nelegalnih radova u zoni manastira Visoki Dečani

  • 9

Napadi na Srbe poslednjih dana na Kosovu i Metohiji sve su učestaliji, počev od blokade prilaza crkvi svete Trojice u Petriču kod Kline gde su Albanci kamenovali domaćine tokom obreda sečenja slavskog kolača, zatim dvostrukog kamenovanja zdravstvene ambulante u Suvom Dolu, gde se nedavno odigrao i fizički napad na porodicu Jakšić, preko sinoćnog opšteg meteža u Starom Gracku gde je napadnuta porodica Matović i povređena šestomesečna beba. Poslednji u nizu objavljenih slučajeva je vandalski čin spaljivanja i obijanja zdravstvene ambulante Prizren u selu Novak koji se dogodio u noći između utorka i srede.

Još jedan napad na Kosovu: U poslednjem srpskom selu kod Prizrena zapaljena ambulanta

Paralelno sa ovim vidom zastrašivanja i provociranja Srba, organizovani su i protesti kosovskih Albanaca zbog srpskih povratničkih porodica, ali i do nelegalnih radova u zoni manastira Visoki Dečani.

Albanci udaraju na zadužbinu Nemanjića: Dečani ugroženi zbog izgradnje puta, srpske vlasti pozvale na hitno reagovanje (VIDEO)

Ko kreira ovako zategnutu atmosferu i šta se time poručuje, pitanje je koje se konstantno nameće.

Novinar Jakša Šćekić smatra da se sve sa kosovske strane radi kako bi Beograd naterao na povlačenje iz pregovora.

Foto: TV Pink

- U narednom periodu treba očekivati mnogo više provokacija sa strane Prištine ne bi li se Beograd naterao da se povuče iz pregovora. Sve to ide u prilog onima koji zagovaraju tezu o zamrznutom konfliktu, a to dovodi srpsko državno rukovodstvo koje ima drugu ideju u vrlo delikatan i težan položaj. Ne mislim da su napadi organizovani, ali kad je u Beogradu policija uspela da sačuva festival "Mirdita", a ovamo imate konstantne napade, pitanje je da li je dovoljno samo deklarativno se izjašnjavati  za dijalog i kompromis, a u realnosti ne činiti ništa da se stvari ispitaju, izgrednici privedu, a protiv njih se pokrenu postupci. Sve je to u svrhu da se Beograd povuče iz pregovora, a oni kažu: "Eto, mi hoćemo, Ali Beograd neće" - rekao je za Telegraf.rs Šćekić.

Slično razmišlja i marketinški stručnjak Nebojša Krstić, koji se takođe oglasio na Tviteru.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ovim povodom organizovao je i posebnu konferenciju za novinare, na kojoj je podsetio na većinu majskih incidenata kojima se, kako je ocenio, opasno ugrožava stabilnost i opstanak srpske zajednice na KiM.

Ðurić je na konferenciji za novinare naglasio da smo suočeni sa nizom incidenata protiv srpskog naroda, što predstavlja opasno ugrožavanje stabilnosti i opstanak srpske zajednice na KiM.

- Onaj ko misli da sa Srbijom može da razgovara sa batinom u ruci pogrešno procenjuje situaciju na terenu, kao i oni koji misle da će Srbija prihvatiti da se ovakve stvari guraju pod tepih. Srbija postavlja pitanje međunarodnoj zajednici šta je to što je potrebno da se desi da dođe do organizovane reakcije hiljade predstavnika međunarodnih misija koje imaju jasan mandat, nalog  i misiju da spreče ovakve događaje i kampanju nasilja, koja je očiglendo sistematska, i direktna posledica političke negativne klime koju separatisti stvaraju naspram srpskog stanovništva - kazao je Ðurić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je istakao da Beograd zahteva ne samo od Kfora, UNMIK-a i Euleksa već i najuticajnijih evropskih i svetskih država, da učine što je njihova odgovornost a to je da se na KiM osigura mir za sve građane.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić takođe je naglasio da je obaveza međunarodne zajednice da garantuje bezbedan život svih građana.

- Čuli ste juče da Hodžaj kaže da je UNMIK završio svoje i treba da ode. Iste večeri imate napad na Srbe, čak i na dete. To je dovoljan pokazatelj koliko ne razumeju situaciju - rekao je Dačić i naglasio da Srbija sve što može da uradi je da protestuje, ali od toga neće biti bolje građanima koji tamo žive.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Poziv međunarodnoj zajednici "da se probudi iz usnulog sna i konačno reaguje na sinhronizovane etnički motivisane napade na Srbe" uputila je i Srpska lista.

Oni zahtevaju hitno privođenje i kažnjavanje odgovornih, uz ocenu da poslednji gnusan napad izaziva još više straha i uznemirenja među građanima koji su uprkos svemu ostali da žive na svojim imanjima čuvajući i selo i uspomenu na svoje stradalnike.

Nikakav dijalog i razgovori nemaju značaj i ne mogu biti paravan za orkestrirane napade na Srbe širom Kosova i Metohije, koji imaju očigledan cilj da proteraju Srbe sa svojih ognjišta - naveli su oni u saopštenju.

Aleksandar Vulin Foto: Milena Đorđević

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ubeđen je da Albanci pokušavaju da proteraju i pretekle Srbe sa KiM.

- U Starom Grackom gde su streljali srpske žeteoce Albanci sada napadaju šestomesečne bebe i hapse Srbe kada se usude da brane svoju decu. U mestu gde ubice šesnaestogodišnjeg srpskog žeteoca i njegovog oca nisu kažnjene sada pokušavaju da proteraju i pretekle Srbe - izjavio je on i pitao šta treba da se desi "da već jednom tvorci tzv. nezavisnosti KiM obuzdaju nasilje svog projekta".

- Pošto je međunarodna zajednica ćutala na ubistva Srba, na pljačke i kamenovanja Srba, sada može da sluša plač srpske dece - rekao je ministar Vulin.

Dalibor Jevtić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak, Dalibor Jevtić takođe je mišljenja da je reč o opasnoj provokaciji.

- Ovo je opasna provokacija na koju se mora odmah odgovoriti hapšenjem i određivanjem adekvatne kaznene mere počiniocima, jer su u ovom slučaju poznati policiji. Van svake pameti je provocirati i napadati decu koja ni za šta nisu kriva i koja ničim nisu mogla da isprovociraju ovako nešto - rekao je Jevtić i dodao da je kontaktirao nadležne organe i zatražio odgovornost i policajaca koji nisu adekvatno reagovali.

- Šikaniranje Srba mora prestati i prosto je nedopustivo ovo što se sinoć u selu Staro Gracko dogodilo i ono što se prethodnih dana dešavalo srpskog narodu na Kosovu - od blokiranja Srba da posete svoju svetinju u selu Petrič, do krađa stoke koje su se desile u selima Bosce i Grizime nadomak Kamenice, a koja je porodicama bila jedini izvor prihoda - naveo je Jevtić uz konstataciju da se suživot i međusobno poverenje ne grade na ovaj način.

VIDEO: Pogledajte izjavu srpskog mladića koji je napadnut u Starom Grackom

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA