Iz Kancelarije EU upozoravaju: Incidenti na KiM izgledaju kao vraćanje "milo za drago", ovo je najkomplikovaniji proces na Balkanu

Obema stranama je potrebno stalno ohrabrenje međunarodne zajednice da bi postigle rešenje - smatra šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova

  • 2

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je trenutno najkomplikovaniji proces na Balkanu, smatra šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova.

Da li ovo znači kraj pregovora? Albanci odbili poziv Brisela, traže sve ili ništa!

Kako navodi, obema stranama je potrebno stalno ohrabrenje međunarodne zajednice da bi postigle rešenje.

Ona je u intervjuu za "Euraktiv" kazala da je bilo "etničkih incidenata u proteklim mesecima u kojima su učestvovali Srbi i Albanci što je, kako je rekla, zabrinjavajuće, počinje da izgleda kao vraćanje milo za drago".

Povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iz 2008. godine, koju među državama članicama EU ne priznaju Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija, Apostolova je rekla da je nepriznavanje razlog za brigu na Kosovu koje je, posle Pojasa Gaze, drugi po redu najveći primalac novca EU po glavi stanovnika i to "isplivava svaki put kada razgovaramo sa vlastima na tu temu".

Natalija Apostolova-Printksin: Youtube/ Nenad Radosavljevic

- Oni su pomalo zabrinuti zato što još uvek među članicama ima pet država koje ne priznaju (kosovsku nezavisnost), tako da, na neki način, oni smatraju da ćemo na samom kraju mi ponovo biti prekinuti. Zato što mi imamo neutralan status pet država članica - kazala je Apostolova.

Kako je naglasila, Srbija, koja pregovara o članstvu u Uniji od 2014, već je pokrenula unutrašnji dijalog o tom pitanju, dok Priština to tek treba da učini.

- Oni žele da vide završetak sa obe strane. Ne mogu da kažem u kom formatu, niti da li će priznavanje biti konačan rezultat, ali ako se obe strane na sastanu da o tome rasprave, ako ne započnu pregovore o paketu nikad nećemo doći do te tačke. Tako da, mislim da sve strane, međunarodni partneri i prijatelji koji žele da vide ovaj dijalog kao uspešan, moraju i da ga ohrabre. Tu leži prava snaga EU - zaključila je Apostolova.

Tokom poslednjih dana na Kosovu i Metohiji se dogodilo više incidenata u kojima su Albanci napadali Srbe, među kojima je bilo i dece i povređenih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    5. jun 2018 | 21:52

    Да се нисте умешали 1999. ово био најједноставнији процес на Балкану. И био би одавно решен.

  • Vidovdan

    6. jun 2018 | 01:21

    Cuj stoku,izgleda kao vracanje milo za drago!?Nece sve ovo trajati zauvek sigurno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA