≫ 

Serija sinhronizovanih napada, pa najjači udar! Albanci ovim potezom bacaju pet godina niz vodu: Srpska lista traži konsultacije sa Vučićem

Zbog ovakvih stavova Albanaca koji gaze po Briselskom pregovoru i dijalogu i glasnog ćutanja Brisela, Srpska lista poziva predsednika Vučuća da obave konsultacije i definišu zajedno naredne korake

  • 5

Da li je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine izgubljen, dan posle odluke Ramuša Haradinaja da iz skupštinske rasprave povuče predlog platforme za razgovor sa Srbijom, i odbijanja koordinatora kosovske vlade za dijalog sa Beogradom Avnija Arifija da 7. juna ode u Brisel i razgovara o ZSO?

Postupak Prištine je neodgovoran i opasan: Đurić o odluci Albanaca da odbiju dijalog

Pitanje je šta se krije iza albanske kupovine vremena i šta bi mogao da bude sledeći korak Srbije, pogotovo u svetlu sve učestalijih napada na Srbe u južnoj pokrajini.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM za Telegraf da nema šta tu da se tumači i da Albanci samo jednostavno jednostrano prekidaju dijalog, odlažu ga na neodređeno vreme i otvoreno nam poručuju da njih ZSO ne zanima.

Da li ovo znači kraj pregovora? Albanci odbili poziv Brisela, traže sve ili ništa!

Milovan Drecun Foto: Milena Đorđević

- Ne možemo i nećemo da prihvatimo da nas ucenjuju dalje, da mi ispunjavamo sve, a ispunili smo sve, to što oni dalje traže je besmisleno i beznačajno. Pogotovo jer oni ne ispunjavaju ključnu stvar. To tako dalje ne može! Sad je na Briselu i Vašingtonu da vide šta će da rade sa Prištinom, ako ništa ne urade znači da ih podržavaju u takvom stavu i da jednostavno više nema dijaloga, da je proces normalizacije odnosa izgubljen, a pet godina bačeno u vodu. Ali, to je ono što Albanci žele da izazovu svojim neodgovornim ponašanjem - objašnjava Drecun i dodaje da bi izostajanje reakcije međunarodnih organizacija destabilizovalo situaciju u regionu, potpuno unazadilo taj proces normalizacije odnosa i učinilo ga besmislenim.

Kako naglašava, u tom slučaju bi to bio jasan znak Srbiji da se očekuje samo da se usaglasi sa samoproglašenom državom Kosova i "tu više nema izlaza, to je ćorskokak".

- Priština očigledno uz podršku nekih zapadnih država želi da ovakav proces normalizacije potpuno gurne u stranu i da se pređe na završni deo, da se izvši pritisak na Srbiju da prihvati Kosovo kao državu. Ovo njima ne odgovara, proces normalizacije se vodi u statusno-neutralnom okviru, to nisu razgovori između dve države i zavšetak tih razgovora ne može da dovede do priznanja Kosova od strane Srbije - najavio je Drecun, uz komentar da se nalazimo u veoma teškoj i neizvesnoj fazi po pitanju rešavanja statusa Kosova i proces normalizacije odnosa, ali da je sve otvoreno.

Igor Simić Foto: Tanjug/Boki

Igor Simić iz Srpske liste za Telegraf je objasnio da je posle serije sinhronizovanih napada, usledio onaj najjači napad, na proces normalizacije odnosa i na sam dijalog.

- Albanci javno govore kako ih dijalog ne zanima, da ne žele da učestvuju i da nemaju nameru ni da razgovaraju o ZSO, a kamoli da je formiraju. Ovo je strašan udarac koji remeti sve ono u šta smo verovali i u šta smo uložili mnogo truda verujući da možemo normalizovati odnose. A posrednik EU ćuti, ne reaguje - rekao je Simić i dodao da zbog ovakvih stavova Albanaca koji gaze po Briselskom pregovoru i dijalogu i glasnog ćutanja Brisela, Srpska lista poziva predsednika Vučuća da obave konsultacije i definišu zajedno naredne korake.

On je naglasio da je bezbednosna situacija složena i zbog serije sinhronizovanih napada na Srbe i njihovu imovinu širom Kosova i Metohije, u kojima su žrtve bile i deca.

Foto: Tanjug/AP

- Nesumnjivo je da bezbednost ugrožavaju i otvorene izjave albanskih predstavnika da prekidaju dijalog i da ne žele da nastave razgovore, dok sa druge strane predstavnica EU na Kosovu i Metohije relativiziju napade Albanaca nazijući ih "vraćanjem milo za drago". Zbog ovakvih izjava očekujemo da se oglasi u Federika Mogerini jer ovakve izjave podgrevaju uzavrelu atmosferu linča u kojoj stradaju Srbi. Što se tiče izjava gospodina Arifija, Srpska lista se slaže sa njegovim stavom da se primene svi potpisani sporazumi, onako kako je to dogovoreno u Briselu bez izuzetka. Dakle, i sporazum o ZSO, katastru, sporazum o razgraničenju južne u Severne Kosovske Mitrovice itd - zaključak je Simića i Srpske liste, odakle upozoravaju da postoji realna opasnost da situacija eskalira, kao i da dijalog nema alternativu.

Šef prištinskog pregovaračkog tima Printskin: Youtube/KlanKosova

Međutim, sa druge strane stižu nešto drugačije izjave, da je retorika srpskih zvaničnika u suprotnosti sa duhom i karakterom dijaloga.

Šef prištinskog pregovaračkog tima u tehničkom dijalugu sa Beogradom, Avni Arifi, rekao je da "Srbija nastavlja da sprečava primenu energetskog sporazuma i sve relevantne zainteresovane strane, uključujući i zvanični Berlin u potpunosti su svesne toga".

- Ova međunarodna senzacija im se svakako nije dopala i pregovora neće biti, tako da maligne izjave o budućnosti Kosova nisu ništa novo za nas. Kosovo ostaje posvećeno ispunjavanju svih međunarodnih obaveza, ali istovremeno tražimo bez izuzetka ispunjavanje svih obaveza drugih. Vremenski period jednostranog sprovođenja sporazuma je istekao - naveo je Arifi, a preneo portal Ljajmi.net.

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavran

    6. jun 2018 | 13:43

    Dookle ce da gaze po nama? Stvarno mi se povraca kad samo vidim samo rec Albanija u naslovu!!!!! Sta hoce vise od nas!

  • Maki

    6. jun 2018 | 14:35

    Teska situacija moj savet ne sme se popstiti ako ovo prodje ode i pola srbije.

  • Nikolas

    6. jun 2018 | 13:28

    AMERI IM VODE SPOLJNU POLITIKU!! HOROR!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA